Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Mégis csökken a benzinár

2008.09.29. 14:35
Bruttó két forinttal csökkenti a Mol a benzin árát szerdától, a gázolajat pedig változatlan áron méri majd az olajcég - tudta meg a Portfolio.hu. A lépés igencsak meglepõ, hiszen a gázolaj ára a múlt héten jelentõsen emelkedett a nemzetközi tõzsdéken és kis mértékben a benzin is drágult.

Szerdán (2008. október 1.) nulla órától 2 forinttal csökkenti a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedõknek listaáron bruttó 282,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 293,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérõ, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékû, 2 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy a benzin literje átlagosan körülbelül 297 forint környékén mozog majd, a gázolaj literje pedig körülbelül 309 forintba kerülhet.

Az elmúlt három hétben a benzin ára elõször 5 forinttal drágult, majd 8 forintot csökkent, most pedig újabb 2 forinttal csúszik vissza. A gázolaj mindeközben csak egyszer mozdult: múlt héten szerdán 4 forinttal lett olcsóbb.

A Portfolio.hu értékelése szerint meglepetésnek számít, hogy az olajcég a benzin árának mérséklése mellett döntött, a múlt heti piaci folyamatok tükrében inkább az emelés tûnt valószínû lépésnek: a legfrissebb adatok szerint a múlt hét folyamán a nemzetközi piacon a benzin ára forintban mérve 1,6 százalékot emelkedett, a gázolaj pedig 4,6 százalékkal lett drágább.

A csökkentésre valószínûleg amiatt kerülhet mégis sor, mert a Mol az elmúlt hónapokban a világ tõzsdéin megnövekedett bizonytalanságnak köszönhetõen a korábbiaknál óvatosabban alakította az árpolitikáját és a kiskereskedelmi árakban volt még egy kis tartalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!