Teljes betétgaranciát vállal a kormány

2008.10.08. 14:29
Az eddigi 6 millió forint helyett 13 millióig garantálják a banki betétek összegét, jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az eddigi 10 százalékos önrészt is eltörlik. A kormány a biztosított betétek fölötti megtakarításokat is garantálja. A betétvédelmi alap limitjének emeléséről jövő héten dönthet a parlament, a kormányzati garancia jövő szerdától él.

A magyar bankrendszer stabil – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter. A kormány jelenleg a bankbetéteket hatmillió forintig garantálja, ez az átlagos betét hétszerese. Az Országos Betétbiztosítási Alapban hetvenmilliárd forint áll rendelkezésre a bankbetétek biztosítására.

Az EU pénzügyminiszterei tegnap jelentették be, hogy megemelik a magánbetétek garanciájának minimumát, vagyis az eddigi 20 ezer euróról 50 ezerre emelik azt.

Teljes garancia

A hosszú vita eredményeként elfogadott álláspontot a tagállamok kötelezőnek fogadták el. Magyarország is tartja magát ehhez a döntéshez, így az erről szóló jogszabályt napokon belül az országgyűlés elé elé terjesztik, Veres János pedig holnapra ötpárti egyeztetést kezdeményezett. A garantált minimumot a betéteknél a kormány 13 millió forintra emelné, ezen kívül eltörölnék a tíz százalékos önrészt is az egymillió forint feletti összegre. A kormány a házszabálytól való eltérést is kezdeményezni fogja a törvényjavaslatnál, már hétfőn szeretnének zárószavazást.

A törvénymódosítás 13 millióig vállal garanciát, de a kormány az efölötti betétekre is garanciát vállal, de ezt már nem az OBA forrásaiból finanszírozzák. Ezt kormánydöntés alapján közpénzből teszik. A magyaroszági bankokban elhelyezett betétekre – a teljes értékre – garanciát vállal a kormány.

A garantált betétek köre nem változik a tervezettel. Az OBA befizetésekkel kapcsolatos kérdéséről még tárgyalnak a bankokkal. De nem akarnak olyan döntést hozni, mely likviditási problémák miatt gondot okozna. Kellő időt biztosítanak ahhoz, hogy ez a feltöltés problémák nélkül valósuljon meg – magyarázta a pénzügyminiszter. A magyar rendszer előzetes feltöltésen alapul, tehát biztonságosabb a rendszer, mint Európa sok országában, ahol nincs ilyen kötelezettségük a bankoknak.

Veres János azt is elmondta, hogy a Pénzügyminisztériumban jelenleg is folynak számítások, és ha úgy látják, hogy a pénzügyi válság miatt jelentős változás lesz a tervezett növekedésben vagy inflációban, akkor módosíthatják a költségvetési javaslatot.

Itthon nincs gond

A PSZÁF naponta figyeli az európai piacokat és a különböző országokban hozott döntéseket, hogy történt-e olyan esemény, mely hatással lehet a magyar pénzügyi piacra – mondta a PSZÁF elnöke. Farkas István a magyar helyzetet jellemezve kijelentette, hogy több pénz áramlott a bankrendszerbe az elmúlt napokban, mint amennyi kiáramlott belőle, likviditási problémáról tehát nincs szó.

Simor András, a jegybank elnöke utalt a reggeli kiadott módosított stabilitási jelentésre. Megismételte az ott elhangzottakat, hogy a magyar bankrendszer stabil, mentes a működési zavaroktól. Nincsenek mérgező értékpapírjaik, a korábbi évek magas jövedelmezőségnek köszönhetően nincs tőkevesztés.

Magyarország gazdasága integrált az európai gazdaságba, a források szűkülésével szigorodnak a hitelezési feltételek, lassul a hitállomány növekedése. A bankoknak fel kell készülni egy szigorúbb likviditásmenedzsmentre.

Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke üdvözölte a lépést. Szerinte ez nem csak a bankrendszer érdekeit szolgálja, hanem az egész gazdaságért, hiszen hatékony bankrendszer nélkül nincs piacgazdaság.

A pénzügyminiszter hétfőn még azt nyilatkozta, hogy nem tervezik felemelni, mert az Országos Betétbiztosítási Alapban hatvanmilliárd áll rendelkezésre a problémák kezelésére, a magyar betéteseket nem fenyegeti veszély. A mai bejelentéssel egyidőben hangsúlyozta, hogy eddig is elegendő pénz állt a rendelkezésre erre a célra.

Szerdán a térség több állama is úgy döntött, hogy korlátlan garanciát vállal a betétesek pénzéért. Ezt a megoldást választotta például Ausztria és Szlovákia. Ugyanakkor Csehországban úgy döntöttek, nem szavatolja az állam teljes mértékben a betétesek követelését.  • Hírek
  • Hitelkártya