A Fed elnöke szerint történelmi válságban vagyunk

2008.10.07. 21:07
Ben Bernanke Fed-elnök jelezte: a szövetségi tartalékbank-rendszer felülvizsgálja eddigi monetáris politikáját és kész a kamatcsökkentésre a történelmi léptékű pénzügyi válság elhárítására.

Ben Bernanke, a Fed elnöke az amerikai közgazdászszövetség ülésén borúlátó képet festett a gazdaság jövőjéről. A legfrissebb adatok és pénzügyi fejlemények nyomán rosszabbodtak a növekedési kilátások, a gazdasági helyzet romlását fokozó tényezők erősödtek fel. Elmondta, hogy "az infláció alakulása továbbra is bizonytalan", jóllehet az olaj- és egyéb cikkek árának csökkenése némileg enyhített a helyzeten.

"Mindezen fejlemények fényében a Federal Reserve arra fog kényszerülni, hogy felülvizsgálja jelenlegi politikájának ésszerűségét" - közölte a Fed elnöke. A vezető jelezte, hogy a Fed esetleg már október 29. előtt kamatot fog csökkenteni. Ez éles váltás ahhoz a politikához képest, amelyet ő és több Fed-vezető eddig vallott, hogy tudniillik az alacsonyabb kamatszintnek nem lehet érdemi ösztönző hatása a gazdaság működésére a befagyott hitelpiac mellett.

Bernanke várakozása szerint az amerikai gazdaság nyomott növekedési ütemet fog produkálni az év hátralevő részében és még jövőre is. "A pénzügyi válság valószínűleg kiterjeszti a gyenge időszakot és felerősíti a növekedést hátráltató kockázatokat".

Biztosított ugyanakkor arról, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed "minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a piac működésének és likviditásának javítására". A Fed elnöke hangsúlyozta, hogy a kongresszus által elfogadott és George Bush elnök által aláírt 700 milliárd dolláros gazdasági stabilizációs törvény olyan új eszközöket ad a pénzügyminisztérium kezébe, amelyekkel helyre lehet állítani a befektetői bizalmat és csillapítani a bankválságnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását. A rossz, jelzálog alapú hiteltermékek rugalmas felvásárlásával megerősíthetők a pénzintézetek, a hitelek újra áramolni fognak, ami serkenteni fogja a gazdasági növekedést.