Államosítások és gyárbezárások mozgatják a piacot

2008.10.07. 16:49
A mai nap sem múlt el anélkül, hogy újabb bank csődöljön be, vagy legalábbis erről szóló pletykák borzolják a befektetők idegeit. Az uniós pénzügyminiszterek luxemburgi tanácskozásukon eldöntötték, hogy támogatni fogják a jelentős bankokat és hogy megemelik a bankbetétekre vállalt garancia mértékét.

Az uniós pénzügyminiszterek megállapodtak abban, hogy támogatni fognak minden jelentős európai bankot, nem hagyják, hogy becsődöljenek – jelentette be Joerg Asmussen, a német pénzügyminiszter-helyettes a pénzügyi vezetők luxemburgi tanácskozásán. Támogatni fogják a rendszer szempontjából fontos pénzintézeteket, vagyis a legfontosabb bankokat. A további részletekről most folynak a tárgyalások.

Azt is bejelentették, hogy ötvenezer euróra emelik a magánszemélyek betéteinek garanciájára előírt minimumszintet. (Ma Magyarországon 25 ezer eurónak megfelelő összegre van állami garancia, hétfőn Veres János azt mondta, nem tervezik ezt felemelni.)

A Fed menti a menthetőt

Az amerikai piacok napok óta tartó esését próbálja megállítani a Fed azzal a döntésével, hogy már nemcsak a bajba jutott bankoknak, hanem a vállalatoknak is ad hitelt. Létrehozott egy új programot (Commercial Paper Funding Facility), melynek segítségével vállalati kötvényeket vásárol. A fedezetlen kötvények esetében többletdíj-fizetésre vagy valamilyen pótlólagos eszköz átadására kötelezik a piaci szereplőket.

Az amerikai tőzsdék a tegnapi történelmi zuhanás után pozitívan reagált, röviddel nyitás után a Dow Jones megint tízezer pont fölé ment, a Nasdaq és az S&P is felfelé mozdult.

Pletykák miatt zuhannak a részvények

Európában ma megint több bankról kezdtek olyan hírek terjengeni, hogy bajban vannak. A piacon az a pletyka, hogy három brit nagybank segítséget kaphat a kormánytól, hogy javítson likviditásán, ezek a Barcalys, a Royal Bank of Scotland és a Llyods TBS. A három bank összesen 45 milliárd fontot (80 milliárd dollárt kaphat) – értesült a Bloomberg. A pletykák szerint még hétfőn este tárgyalt a bankok vezetőivel.

A Barclays szóvivője cáfolta, hogy segítséget kértek volna a kormánytól, a bank részvényei ennek ellenére nagyot zuhantak a tőzsdén. A Royal Bank of Scotland és a kormány részéről nem kommentálták az értesülést. A Llyods TBS az a bank, mely nemrég bejelentette, hogy felvásárolja a problémákkal küzködő HBOS-t. A három bank kilenc-tíz százalékos mínuszban zárta a napot.

Európában a főbb indexek pluszban kezdték a napot, de utána meredeken lefelé indultak a pletykák hatására. Délutánra azonban magukhoz tértek, röviddel zárás előtt megint pluszban járt a londoni FTSE 100, a német DAX és a francia CAC. Az európai tőzsdék azért is indultak felfelé, mert az AP szerint felerősödtek a remények, hogy a vezető jegybankok hamarosan csökkentik az alapkamatokat. Azért erősödtek fel ezek a várakozások, mert az ausztrál jegybank egy százalékponttal vágott a kamaton (az ausztrál tőzsde 1,7 százalékos pluszban zárt ezután).

Izland orosz segítségre szorult

Közben egy izlandi bank is összeomlott, a Landsbanki menedzsmentjét feloszlatták és csődvédelmet kért a pénzintézet. Az izlandi pénzügyi felügyelet ellenőrzése alá vonta a bankot, a kormány pedig bejelentette, hogy négymilliárd eurót kap Oroszországtól, hogy megerősítsék a pénzügyi rendszert. A kormány már tegnap felfüggesztette a banki részvényekkel való kereskedést és az állam garanciát vállalt a betétesek pénzéért. Ennek ellenére külföldi bankok nem hajlandóak hitelezni az izlandi bankoknak.

A hírekre az izlandi korona erősen gyengülni kezdett, 233 körül járt az euróval szemben. Az izlandi jegybank véget vetett a gyengülésnek (és egyben az elmúlt fél évben tapasztalt hektikus mozgásnak) amikor bejelentette, hogy 31-es szinten az euróhoz rögzíti a koronát. A korona hétfőn harminc százalékot zuhant, ma tizet. A kormányzat egy pénzügyi mentőcsomagon is dolgozik.

Oroszország egyébként a hazai piacokat is jelentős összegekkel próbálja nyugtatni, az államfő bejelentette, hogy további 36 milliárd dolláros hitelkeretet bocsát a bankok rendelkezésére. Az orosz tőzsde azonban tovább esik, miután ma megnyitott. Tegnap ugyanis felfüggesztették a kereskedést, miután egy nap alatt 19 százalékot zuhantak az indexek és egészen ma 11 óráig zárva volt a tőzsde.

Recessziótól félnek

Nem csak pénzpiaci hírek okoztak fejfájást a piacon, a brit gazdasági kamara kijelenette, hogy Nagy-Britanniában már recesszió van, az iparban és a szolgáltató szektorban is érezhető a visszaesés. Egy ötezer vállalatot megkérdező közvéleménykutatás szerint a cégek kormányzati és jegybanki lépéseket sürgetnek. Az ipar 0,4 százalékkal lassult augusztusban, az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékos a visszaesés.

Az autógyárak leállnak

Az autógyárak egymás után jelentik, hogy rövidebb-hosszabb időre leállítják a gyártást, mert a válság miatt egyre kevesebb autót vásárolnak az emberek. A BMW egy hétre áll le, negyvenezer autóval gyártanak kevesebbet. Az Opel szintén negyvenezer autóval gyárt kevesebbet, ők három hétre zárják be a gyárakat. De hasonló lépéseket jelentett be a Daimler és a Ford is németországi gyáraiban.

A Skodánál hétfőn jelentették be, hogy október végén egy hétre leállnak, a General Motors pedig december végén megszünteti a termelést abban a hobbiterepjárókat előállító ohiói gyárban, amelyet korábban 2010 nyaráig akartak üzemeltetni.