Géza
-12 °C
-4 °C

Úgy tűnik, átverte a bankokat a kormány

2007.11.02. 09:10
A kiérlelt adópolitika újabb bizonyítékát adta a banki céltartalékok megadóztatásának másfél hónapja tartó története. A kormány azt mondta a jegybanknak és a bankszövetségnek, hogy ne aggódjanak. Aztán jött a 180 fokos fordulat.

Amikor megírtuk szerdán megjelent cikkünket, azt hittük, itt a történet vége: bár a kormány az adócsomag részeként eredetileg megadóztatta volna a banki céltartalékokat, illetve azok egy részét, ám a jegybank, a bankszövetség és az egyes hitelintézetek tiltakozása miatt elállt a szakértők szerint indokolatlan tervtől. Hirtelen azonban mindenkit megdöbbentő fordulat következett az ügyben.

Titkolóznak

Hogyan tovább?

Megmondani, hogy ebben az ügyben mi lesz a történet vége, nem egyszerű feladat. Hétfőn késő délután-este az Országgyűlés a módosító indítványokról szavaz. Ekkor elvileg már látni lehet, mi lesz jövőre. Rá egy hétre lehet azonban csak biztosat mondani, mivel akkor tartják az egész adócsomag zárószavazását. Az elvi lehetőség fennáll, hogy addigra úgynevezett koherenciazavar miatt ismét elővegyék az ügyet, és újra, de immár véglegesen másképpen foglaljanak állást.

Szerdán, vagyis a hétfői parlamenti szavazás előtti utolsó munkanapon délelőtt visszavonta azt a módosító indítványt az azt jegyző szocialista és szabad demokrata politikus, amely nem engedte volna életbe lépni a beterjesztett adócsomag banki céltartalékot megadóztató részét. A javaslat visszavonása azt eredményezi, hogy szabad az út a céltartalékoknak - pontosabban azok egy részének - a megadóztatása előtt. Nincs ugyanis más olyan, ezt az ügyet érintő módosító indítvány a parlament előtt, amelyről a képviselők hétfőn este szavazhatnának. Így várhatóan a kormány által beterjesztett változat lép hatályba január 1-jétől.

Lapunk megkérdezte a visszavonás okáról és időzítéséről az érintett képviselőket. A szabad demokrata Gegesy Ferenc állítása szerint a történet ugyanaz, mint az állami nyugdíjpillérbe való visszalépést lehetővé tevő, szintén az ő kézjegyükkel ellátott, ám a benyújtás után egy nappal gyorsan vissza is vont indítványé. A Pénzügyminisztérium a benyújtásra rendelkezésre álló határidő előtt nem sokkal eléjük tolt egy 40-50 javaslatból álló pakkot, amit ő és a szocialista Szabó Lajos azzal írt alá és nyújtott be, hogy a kormánypártok frakciói megvitatják az elképzelést, és ha valamelyiknek kifogása lesz ellene, visszavonják.

A frakciók tehát megtárgyalták a szóban forgó passzust, majd visszavonták. Gegesy elmondása szerint nem volt vita a frakciók között a lépésről. A szocialisták részéről az indítványt jegyző Szabó Lajos is csak annyit közölt az Indexszel, hogy valamelyik képviselőcsoport nem akarta, hogy a módosító indítvány bent maradjon. Sem ő, sem Gegesy nem árulta el, hogy melyik frakciónak nem tetszett a mai helyzet fenntartása.

Nem stimmel

Ki viseli a terhet?

A jelek szerint a bankok nem ússzák meg, hogy egy újabb, direkt rájuk szabott terhet rójon rájuk a kormányzat a két éven át fennállt bankadó, illetve az azt idén januártól felváltó hitelintézeti járadék után. A kérdés az, hogy lenyelik-e ezt a pár milliárdos tételt vagy esetleg áthárítják az ügyfelekre.

Az ügy azonban igen érdekes. Az ominózus indítványt a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának múlt heti ülésén (a menetrendnek megfelelően ekkor került terítékre a téma) a szocialista-szabad demokrata többség támogatta. Sőt, aznap a kormány is állást foglalt az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokról - így a szóban forgó javaslatról is. A kabinet ülését követően érkezett pénzügyminisztériumi tisztségviselők, akik a kormány álláspontját képviselik a bizottságban, szintúgy egyetértettek a módosító indítvánnyal, vagyis azzal, hogy eredeti elképzelésüket felülírva mégse számítsanak bele a társasági adóalapba a banki céltartalékok bizonyos tételei.

E hét kedden ismét ülésezett az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága. Ott sem az MSZP, sem az SZDSZ - sem ellenzékiek -, sem a kormányt képviselő pénzügyminisztériumi tisztségviselők nem jelezték, hogy esetleg mégiscsak vissza kellene vonni a javaslatot. A bizottsági ülés késő délután ért véget, azt követően pedig nem tartottak frakcióülést - amelyen a képviselőcsoportok megvitathatták volna a beadványt, ha már a benyújtástól eltelt két hét alatt nem sikerült megtárgyalniuk. Másnap kora délelőtt aztán valahogy mégiscsak megtörtént a visszavonás.

Ez valóban megtörténhet?

A 180 fokos fordulatról lapunktól értesült a bankszövetség és az MNB is. A bankszövetségnél egy darabig nem is hitték el, hogy a céltartalékok egy részét mégiscsak meg fogják adóztatni. Mint fogalmaztak: ők hivatalosan úgy tudják, hogy - ahogyan erről a kormánnyal folytatott konzultációkon megbizonyosodtak - a külföldi országok szabályaihoz hasonlóan nem kell a terhet leróni.

A bankszövetségnél elmondták azt is, hogy Erdei Tamás elnök nincs idehaza, hivatalos úton nem is tudnak tájékozódni a fejlemény miatt. Nem tartják véletlennek, hogy ünnepek előtt kellett ezt a lépést megtenni, és őket erről nem is értesítették.

A jegybanknál sem tudtak az újabb fordulatról, de mint mondták, igyekeznek felvenni a kapcsolatot a pénzügyminisztériummal.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft