A bankokat nem érdekli a kamat

2008.12.19. 06:32
A hitelintézetek többsége eddig nem igazán reagált a jegybanki kamatcsökkentésre. Van, ahol túl gyorsnak tartják az ütemét, máshol kérdésesnek tartják a hiteles és tartós megvalósíthatóságát. Aki már lépett, az is csak a betéti kamatokat vitte le.

A legnagyobb magyar bank alighanem azért helyezkedik várakozó álláspontra, mert elemzési központjának véleménye szerint az MNB lépései később túlságosan gyorsnak bizonyulhatnak. Az OTP-nél kifejtették: az állampapírpiacon az aukciók hiánya, a jegybanki vásárlás és az alapkezelők vásárlása mesterségesen eredményezett alacsony hozamszinteket.

Emiatt ha ismét kedvezőtlenebb pénz- és tőkepiaci folyamatok indulnak el, nem zárható ki az sem, hogy emelni kell a kamatokat. A bank egyébként erre az évre 50 bázispontos vágásra számít, a következő év végére pedig nyolcszázalékos alapkamatot valószínűsít. Az első negyedévben jelentősebb, 150 bázispontos lehet az enyhítés, amit a második és harmadik negyedévben 25-25 bázispontos lazítás követhet.

Az MKB Bank azon ritka piaci szereplők közé tartozik, amelyek nem hagyták figyelmen kívül az eddig 100 bázispontos kamatcsökkentést. Mint a hitelintézetnél elmondták: az utolsó két jegybanki alapkamatvágás hatásaihoz igazodva 2008. december 10-én csökkentették akciós betéti kamataikat.

A hitelek kamataival kapcsolatban kifejtették, hogy a bankpiac többi tagjához hasonlóan egyre inkább kénytelenek érvényesíteni a magas refinanszírozási költségeket. A banki forrásköltségek csökkenésére az MKB-nál inkább középtávon számítanak, így a most megugró kamatterhek is csak ekkortól normalizálódhatnak az ügyfelek számára.

A Budapest Banknál (BB) arról tájékoztatták lapunkat, hogy jelenleg tervezik a 2009-es évet, és természetesen a kamatvágásokkal is számolnak. Aligha mellékes azonban, hogy a BB-nél a következő időszakban a forint gyengülésére is számítanak. Úgy vélik, ha ez a gyengülés rendezetten zajlik, akkor az MNB tovább lépteti lefelé az alapkamatot, ha viszont pánikszerűen begyorsul, akkor éppen ellenkező reakcióra lehet számítani.

A K&H-nál összességében úgy látják, hogy nem a kamatcsökkentés a kérdés - ez evidenciának tűnik -, hanem annak hiteles és tartós megvalósítása. Mint hozzátették: ehhez viszont józan és kiszámítható kamatpolitikára lehet szükség. A banknál egyébként a legutóbbi kamatdöntések még emelésről szóltak.  • Hírek
  • Hírek