Óriási zuhanás a tőzsdén, gyengült a forint

2007.08.16. 17:20
Délutánra átmenetileg visszatért 260 forint alá az euró ára, de a szakértők szerint hetekig is eltarthat, amíg konszolidálódik a helyzet. Hosszabb távon 250-55 forint közötti euróár várható, de a következő időszakra a bizonytalan piacon nem lehet jósolni. Kérdés, hogy ami most történik, csak a felesleges gőz kieresztése, vagy a világgazdasági trendforduló jele-e: ez utóbbi esetben is jól járhat a forint.

Délutánra visszaerősödött a forint, legalábbis a nap közben elért, kilenc hónapos mélypontnak számító, 260 egység feletti euróárhoz képest. Az árfolyam délután négykor 258,30-ig ment le, miközben a tőzsdén nem állt meg a zuhanás. (Öt órakor már újra 260 felett, 260,30-on állt az euró.)

A pénz és tőkepiacok már nem pusztán az amerikai másodlagos jelzálogpiacról indult, több pénzügyi alap bedőléséhez vezető sokkra reagálnak – mondta az Indexnek Barcza György. A K&H elemzője úgy véli, a mostani válság már egy trendforduló része, véget ért az az elmúlt 25 évben példátlan időszak, amikor a magas növekedést alacsony infláció mellett sikerült fenntartani.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint viszont csak a felhalmozott gőz távozik a rendszerből, és drámai fordulatról, trendfordulóról még nem lehet beszélni. Az igaz, hogy a piacok kisebb ütemű növekedést áraznak, mint korábban, de csak kismértékű csökkenésről, nem fordulatról van szó. Az is valószínű, hogy az elkövetkező évek magasabb inflációt hoznak szerte a világban, mint amit megszoktunk, de ez nem jelenti azt, hogy a tőkepiacokra olyan nehéz évek jönnének, mint a mostani kép sugallja.

Nagy bukás a tőzsdén

Lényegében megingás nélkül, folyamatosan zuhant a BUX, amely végül 26 ezer pont alá visszaesve 4,2 százalékos, 1228 pontos mínuszban, 25 894 ponton zárt. A régiós társakat sem kímélték a befektetők, a cseh PX 5,5, az orosz RTS 3,5, a lengyel WIG20 5,4 százalékot veszített értékéből. A nap vesztese – ahogy tegnap is – egyértelműen az OTP volt, a befektetők világszerte menekülnek a pénzügyi papíroktól. Ráadásul az OTP második negyedéves eredménybeszámolóját sem fogadta jól a piac: mindez együtt 7,7 százalékos esést jelentett, a részvények 720 forintot veszítve értékükből 8600 forintos áron fejezték be a napot. A Molnál csak 2,5 százalékos minuszt jelent a 645 forintos árcsökkenés, amely 25 605 forintos záróárat eredményezett. A Richter 2,7, az Egis 4,8, a Magyar Telekom 1,1 százalékot esett.

Így vagy úgy, a szakértők abban egyetértenek, hogy a forint visszaerősödhet. Barcza György szerint akár néhány hét múlva újra a 250-255 közötti sávban stabilizálódhat az árfolyam, míg Duronelly Péter az év végére ugyan ide várja a forintot, de rövid távon nem számít 255 forint alatti euróra.

Míg Duronelly Péter a piaci környezet megnyugvására számít, és ezzel összefüggésben várja a forint korrekcióját, Barcza György úgy véli: ha a tőzsdék és kötvénypiacok tartósan gyengén szerepelnek is, a magas kamat a forintot segíti.

Kérdés persze, meddig lesz elég magas a kamat: mindkét szakértő számít csökkentésre. Az év végi kamatszint 7 százalék lehet Duronelly Péter szerint, aki azonban úgy látja, a vágásokra a mostani megingás nyomán később kerül sor. Barcza György is úgy véli: a kedvezőtlen GDP-növekedési adatra adott, a kamatvágás lehetőségére utaló jegybanki jelzés után az MNB-nek figyelembe kell vennie, hogy ilyen mértékű forintgyengülés már az inflációra is hat, és egyértelművé kéne tennie, hogy emiatt később lát csak lehetőséget a mérséklésre.