Henrik, Roland, Örkény
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Rövid volt a pesti öröm

2008.09.17. 10:12
Az amerikai tőzsdék pluszban zártak tegnap, ez ösztönzően hatott a ma reggeli ázsiai, majd európai nyitásra is. A forint a nemzetközi piacokon az éjjel erősödött, 241-ig csökkent az euró ára, de délelőtt tíz óra után már újra 242,50 közelében mozogtak a jegyzések. A BUX is hiába indult közel két százalékos pluszban, alig egy óra után már 0,6 százalékos esést jelzett a tőzsdeindex.

Az AIG megmentésének híre, majd az ennek nyomán európai idő szerint már kedd este kibontakozó amerikai részvénypiaci fordulat, az indexek emelkedése nyomán arra lehetett számítani, hogy Európa is ledolgozik valamit az elmúlt napok veszteségeiből.

A nyugat-európai piacok valóban enyhe pluszban kezdtek, és a BUX is 18 877 ponton, a keddi zárásnál 1,48 százalékkal magasabban nyitott (kedden az index 3,2 százalékos minuszban zárt). A kereskedés első órája azonban nem igazolta a várakozásokat, az index 0,6 százalékos minuszba került, az OTP 0,4 százalékot veszített értékéből. (Fél egy előtt pár perccel a a BUX már 1,3 százalékos mínuszbt mutatott, a Mol 2,6, az OTP 0,3 százalékot esett.)

Egyelőre a forintpiacon sem látszik megnyugvás: bár tegnap este és mára virradó éjjel erősödés bontakozott ki, a forint nagyjából egy százalékot erősödve 241 egységig szorította le az euró árát, ma reggel óta ismét gyengül az árfolyam. A tíz óra utáni percekben 242,35 körül kereskedtek az euróval. Délig a forint némileg korrigált, 241,50 alatt is járt az euró ára, de a piac volatilitását mutatja, hogy 11 óra után újból gyengülni kezdett, fél egy előtt 242,50 közelébe gyengült az árfolyam.