Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Döntött a kormány a megszorításokról

2004.02.18. 17:25
A Gazdasági Minisztérium 36 milliárd forintos, a Honvédelmi Minisztérium 12 milliárd forintos megszorító intézkedést hajt végre. Az önkormányzatoktól és az oktatási tárcától 10-10 milliárdot vonnak el, az agrártárcától pedig 4 milliárdot.
A kormány szerdán döntött a költségvetési kiadások az államháztartás egyensúlyának javításához szükséges csökkentésének mértékeiről: az államháztartás kiadásait nettó 120, bruttó 150 milliárd forinttal kell csökkenteni - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet ülését követően.

A kormány határozott az egyes minisztériumokat érintő fő számokról és a kiadáscsökkentés fejezeteken belüli megvalósításának követelményeiről is - tette hozzá Gál J. Zoltán. A konkrét kiadáscsökkentési javaslatokról február 25-én dönt a kabinet - tudósított az MTI.

A tavaly decemberben már zárolt 35 milliárd forintos kiadással együtt a költségvetés kiadásai összesen, az eredeti előirányzathoz képest mintegy 185 milliárd forinttal csökkennek. Az egyensúly ennek nyomán mintegy 155 milliárd forinttal javul.

A gadzasági tárcától vonnak el a legtöbbet

A Gazdasági Minisztérium 36 milliárd forintos, a Honvédelmi Minisztérium 12 milliárd forintos megszorító intézkedést hajt végre. A helyi önkormányzatok rendelkezésére álló összeg pedig 10 milliárd forinttal csökken. Az elvonás érinteni fogja mintegy tízmilliárd forintnyi összeggel a fejlesztési támogatások egy kis részét, a címzett támogatások időbeni átütemezését - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter.

Az oktatási tárcától 10 milliárdot vonnak el - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter. Az elvonás a tárca költségvetését közvetlenül 8,6 milliárd forinttal érinti és további 1,4 milliárddal a kapcsolódó területeket, többek között a szakképzési alapot. A takarékossági intézkedések a felsőoktatási intézményeket nem érintik.

Az agrártárcától 4 milliárd forintot vonnak el. A megvonások csak az intézményi kiadások lefaragását jelentik, a termelői támogatásokat nem - mondta Németh Imre miniszter. Az EU-integrációs hivatal, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetése 8,7 milliárddal lesz kisebb - írja a Napi Online. Az IHM 7,8, a Belügyminisztérium közel 6,8 milliárddal lesz szegényebb, az egészségügyi tárca számait 5,6 milliárddal kurtítják meg.

A környezetvédelmi, a külügyi, a sport- és a pénzügyi tárcákra egyenként 2-3 milliárd forintos megszorítás jut. Az Igazságügyi Minisztériumot 950, a munkaügyi tárcát kevesebb, mint 800 milliós vágás sújtja. Az MTA-nak 2, az egészségbiztosítási alapnak 9, a helyi önkormányzatoknak 10, a MÁV-nak 1 milliárddal rövidebb takaró alatt kell nyújtózkodnia, míg a költségvetés általános tartalékából több, mint 7,5 milliárd forintot spórolnak meg.