Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Borúlátóak a nagyvállalatok

2007.10.01. 10:03
Romlik a hazai gazdaság fejlődési esélye a top 100-ba tartozó, Ecostat által rendszeresen megkérdezett, a nagyvállalatok szerint. A cégek a korábban vártnál magasabb inflációval számolnak, romlottak a belső fogyasztással kapcsolatos várakozásaik is, így alapvetően a külpiacokra építenek.

Az Ecostat 2007 szeptemberi "Top 100 konjunktúraindexe" 95,8 százalék, nemcsak az előző hónaphoz képest csökkent hét százalékponttal, hanem a legalacsonyabb érték március óta. A hazai nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásait összesítő konjunktúra mutatók emelkedő tendenciája július-szeptemberben kissé mérséklődött.

Erős pesszimizmus

A trendvonal szerényebb ütemű emelkedése a közepes gazdasági kilátások fennmaradására, a kereslet csökkenéséből adódó nehézségekre utal. A 2007 utolsó és 2008 első negyedévére vonatkozó konjunkturális várakozások alapvetően a költségvetési kiigazításokkal, a visszaeső fogyasztással, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok miatti gyenge mezőgazdasági teljesítménnyel indokolhatók.

A cégek megítélése szerint romlik a hazai gazdaság fejlődési esélye. Bár az alapvető külkereskedelmi tendenciák a következő másfél évben lényegesen nem változnak, a gazdaság növekedési üteme erőteljesen visszaesik. Saját vállalkozásuk kilátásait is erősebb pesszimizmussal szemlélik a cégek, az infláció magas üteme, a késleltetett jegybanki kamatcsökkentés, az erősödő forint gyengíti megszerzett külpiaci versenypozíciójukat.

Nem lesz jobb az országnak

A top 100-ba tartozó vállalatok mintegy fele az ország gazdasági helyzetében változatlanságot, 27 százalékuk javulást feltételez. A lehetőségek rosszabbodásával szintén 27 százalékuk számol. A válaszok megoszlásában tapasztalt elmozdulás enyhe bizalomvesztésére utal. Saját vállalkozásuk feltételeit is borúlátóbban ítélik meg a cégek. Az optimista várakozások aránya július óta ugyan nem változott, tartósan 36 százalék, viszont a stabilitást vélelmezők viszonylag széles köre a pesszimista táborhoz csatlakozott, ez utóbbiak aránya 36 százalék, február óta a legkedvezőtlenebb érték.

A termelésnövelés rövid távú feltételeinek megítélése összhangban áll a nemzetgazdaság lassuló növekedésével. A tevékenységük bővítését tervező vállalatok aránya augusztus óta 64 százalékról 52 százalékra csökkent. Az optimista cégek fele 5 százalékot el nem érő, egyharmada 10 százalék feletti fejlődést prognosztizál. Hat hónapon belül a multinacionális vállalatok 59 százaléka saját előállítású készleteinek szintjét nem kívánja megváltoztatni.

A legnagyobb európai piacok élénkülését kihasználva a cégek egyharmada növeli készleteit. A vásárolt készletek rövid távú szinten tartását a nagyvállalatok 52 százaléka tervezi, nyersanyag és féltermék készleteit egyharmaduk szándékozik bővíteni. A készletmozgások oldaláról a mikro gazdasági folyamatok szinten maradására lehet számítani.

Külföldön lehet eladni

A nagyvállalatok tartósan magas aránya, 72 százaléka rövid távon a kedvező beszerzési feltételek fennmaradásával, 14 százalékuk javulásával számol. Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek 55 százaléka, a hazai kereslet szűkülését 27 százalékuk valószínűsíti. Szeptemberben a külföldi kereslet bővülésével a top 100 csoport egynegyede, változatlanságával 70 százalékuk számol, ez azt jelenti, hogy a nagyvállalatok tartósan bíznak a kedvező exportlehetősek fennmaradásában. 2007 végén és 2008 elején a nagyvállalatok háromnegyede stabil külföldi értékesítési pozíciókkal számol. Az exportpiacok bővülését 27 százalékuk valószínűsíti. Az exportértékesítési lehetőségek romlásával negyedik hónapja egyetlen cég sem számol.

A belföldi értékesítés megítélésében a cégek borúlátóbbak. Éves visszatekintésben az áprilisi szintre, mintegy 14 százalékra esett a hazai piac bővülésével számoló cégek aránya, ugyanakkor 8 százalékról 32 százalékra nőtt az értékesítési lehetőségek rosszabbodását feltételezőké. A hazai munkaerőpiac megítélésében stabilitást feltételez a cégek háromnegyede, bővülő munkaerő kínálatban bízik 14 százalékuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!