Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megdõlt a forint, a tõzsde is

2008.09.17. 17:15
Nem jött el a reggel várt megnyugvás a piacokra: a délelõtti órák már mérsékelt esést hoztak, de az amerikai piacnyitást követõen a BUX és a forint is jelentõsen gyengült, az USA-ban sincs vége ugyanis az esésnek. Az euró ára 244 forint fölé kúszott, a BUX majdnem 4 százalékot esett.

Az amerikai részvénypiacok ismét erõs mínusszal nyitottak európai idõ szerint szerda délután, és az amerikai bankközi kamatok továbbra is rendkívül magasan maradtak. Ezen feszült nemzetközi hangulatban a forint délután 3 óra körül újból gyengülni kezdett az azt megelõzõ stabil helyzetbõl.

A forint/euro jegyzések a reggeli 241,50-242 körüli után napközben jellemzõen a 242-es szint körül mozogtak. Délután 3 óra körül, látva az ismét feszültebb nemzetközi piaci viszonyokat, gyengülni kezdett a forint. Fél négy után átmenetileg 244 felett is járt az árfolyam, majd 15:55-kor 243,50 körül hullámzott a kereskedés. A négy óra után 244,5 fölé ugrott a kurzus.

Nemcsak a forint, hanem a feltörekvõ országok többi fontosabb devizája is gyengülõben van. 15:55-kor a cseh korona 1,4, a lengyel zloty 1,1, a török líra 1,3, a dél-afrikai rand 1,5 százalékos mínuszban járt az euróval szemben.

A napot pluszban indító BUX délelõtt még ugyancsak enyhébb esést szenvedett el, a nap végére viszont 712 pontos, 3,8 százalékos mínuszban, 17 889 ponton zárt az index. A Mol 5,8, az OTP 3,1 százalékot esett.

A hitelpiaci válság utolsó felvonásához közeledünk, ugyanakkor még messze van az az idõ, amikor az amerikai bankszektorba visszatér a bizalom - nyilatkozta Mark Möbius, a Templeton Asset Management vezetõje a The Guardian címû lapnak. A befektetési guru véleménye szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt részvénypiaci lejtmenet vonzó értékelségi szinteket teremtett a fejlõdõ piacokon és továbbra is lát lehetõséget a brazil, a thaiföldi és a török piacokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!