Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdõlt a forint, a tõzsde is

2008.09.17. 17:15
Nem jött el a reggel várt megnyugvás a piacokra: a délelõtti órák már mérsékelt esést hoztak, de az amerikai piacnyitást követõen a BUX és a forint is jelentõsen gyengült, az USA-ban sincs vége ugyanis az esésnek. Az euró ára 244 forint fölé kúszott, a BUX majdnem 4 százalékot esett.

Az amerikai részvénypiacok ismét erõs mínusszal nyitottak európai idõ szerint szerda délután, és az amerikai bankközi kamatok továbbra is rendkívül magasan maradtak. Ezen feszült nemzetközi hangulatban a forint délután 3 óra körül újból gyengülni kezdett az azt megelõzõ stabil helyzetbõl.

A forint/euro jegyzések a reggeli 241,50-242 körüli után napközben jellemzõen a 242-es szint körül mozogtak. Délután 3 óra körül, látva az ismét feszültebb nemzetközi piaci viszonyokat, gyengülni kezdett a forint. Fél négy után átmenetileg 244 felett is járt az árfolyam, majd 15:55-kor 243,50 körül hullámzott a kereskedés. A négy óra után 244,5 fölé ugrott a kurzus.

Nemcsak a forint, hanem a feltörekvõ országok többi fontosabb devizája is gyengülõben van. 15:55-kor a cseh korona 1,4, a lengyel zloty 1,1, a török líra 1,3, a dél-afrikai rand 1,5 százalékos mínuszban járt az euróval szemben.

A napot pluszban indító BUX délelõtt még ugyancsak enyhébb esést szenvedett el, a nap végére viszont 712 pontos, 3,8 százalékos mínuszban, 17 889 ponton zárt az index. A Mol 5,8, az OTP 3,1 százalékot esett.

A hitelpiaci válság utolsó felvonásához közeledünk, ugyanakkor még messze van az az idõ, amikor az amerikai bankszektorba visszatér a bizalom - nyilatkozta Mark Möbius, a Templeton Asset Management vezetõje a The Guardian címû lapnak. A befektetési guru véleménye szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt részvénypiaci lejtmenet vonzó értékelségi szinteket teremtett a fejlõdõ piacokon és továbbra is lát lehetõséget a brazil, a thaiföldi és a török piacokban.