Gázválság percről percre

2009.01.16. 15:24

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • kőolaj- és földgázkutatással, valamint kitermeléssel foglalkozó Magyar Horizont Kft. napi egymillió köbméter gázzal járul hozzá a magyarországi ellátáshoz. Az orosz-ukrán gázvita miatt - a cégjegyzék szerint a HHE America Inc. nevű társaság tulajdonában lévő - Magyar Horizont úgy döntött, hogy növeli a kitermelést és gyorsítja a kutatási tevékenységet. A közlemény szerint a Magyar Horizont a következő hónapokban akár napi 2,1 millió köbméterre képes növelni a kitermelést, ha a szükséges engedélyeket megkapja. Kaczmarczyk Gábor, a társaság szóvivője, hogy a vezeték építéséhez szükséges engedélyek még hiányoznak, de reményeik szerint azokat legkésőbb nyárig megkapják. A Magyar Horizont a Mol után a második legnagyobb szénhidrogén kutató Magyarországon. Összesen 20.789 négyzetkilométer területre van kutatási engedélye, és a kitermelést az Alföldön folytatja. (MTI)
  • A gázválságra tekintettel a bolgár elnök a Nabucco vezeték tempósabb előkészítésére szólította fel az EU-t. Georgi Parvanov szerint fontos a kaszpi térség országaival a "megbízható partnerség" kiépítése. A Nabucco projekt kapcsán nemcsak a vezetékkapcsolatokról van szó, hanem politikáról is, vélte Parvanov, az EU energiapolitikájának újraértelmezését követelve. Parvanov ugyanakkor megismételte azt a bolgár szándékot, hogy a kozloduji atomerőmű egy korábban leállított reaktorát újraindítják, országa azonban - mint mondta - nem akar "atomkonfliktust" Brüsszellel. Bulgária az ukrán-orosz gázvita egyik legnagyobb áldozata: 96 százalékban függ az Ukrajnán át érkező orosz gázszállításoktól. (MTI)
  • A cseh kormányfő szlovák kollégájának pénteken földgáz szállítását helyezte kilátásba, feltéve ha a szállítást a hálózatot - a Jamal vezeték részét - üzemeltetők, így nagy nyugat-európai energiacégek is jóváhagyják. Mirek Topolanek Prágában találkozott Robert Ficóval, ahol a szlovák kormányfő vázolta neki, hogy országában napokon belül a lakossági gázellátást is korlátozni kell, ha nem érkezik meg az orosz gáz. (MTI)
  • A nagy hideg, de mindenekelőtt az orosz földgázstop miatt félig vannak a német földgáztárolók. Pénteki értesülések szerint a 46 föld alatti tárolóban raktározott tartalékkészletek jelentősen megcsappantak, s már a hét elején a "békeidőkben" tárolt mennyiség mindössze 59 százalékával rendelkeztek. Azóta ez a mennyiség tovább csökkent, s mostanra alig haladja meg az 50 százalékot. Berlini sajtójelentések szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a tartalékkészletek a jövő héten az eredeti mennyiség 50 százaléka alá süllyedhetnek, ha Oroszország nem újítja fel a Németországba, illetve Európába irányuló földgázszállítást. Az idézett jelentések szerint az illetékesek nem számítottak a tartalékkészletek ily gyors ütemű csökkenésére. A szokatlan hideg ugyan nem okozott kiszámíthatatlan terheket, az orosz szállítások leállítását azonban a hatóságok nem "kalkulálták" előre. (MTI)
  • Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő szerint nem kizárt, hogy országa még idén megkezdi a földgázszállításokat Bulgáriának és Görögországnak, s ez elsősorban a Törökországgal kötendő tranzitszerződéstől függ. Alijev az orosz ITAR-TASZSZ jelentése szerint a kormányülésen beszélt, s elmondta: a szállítások megkezdődhetnek, amint a tranzitszerződés létrejön. Az elnök hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán elegendő földgázzal rendelkezik, s a tartalékokat "minimum két billió köbméterben" jelölte meg. (MTI)
  • Egy-két órán belül létrehozzák azt a nemzetközi konzorciumot, amely technológiai gázt vásárol ahhoz, hogy megkezdődhessen a gáztranzit Ukrajnán át. Ezt az ENI olasz energiaipari cég vezetője jelentette be pénteken, amikor a Berlinben tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök vezető európai gázipar cégek illetékeseivel tárgyalt. (MTI)
  • A cseh kormányfő szlovák kollégájának pénteken földgáz szállítását helyezte kilátásba, feltéve ha a szállítást a hálózatot - a Jamal vezeték részét - üzemeltetők, így nagy nyugat-európai energiacégek is jóváhagyják. Mirek Topolanek Prágában találkozott Robert Ficóval.

    Péntek délutáni jelentés szerint az RWE beleegyezett, hogy a cseh vezetékrendszeren keresztül Szlovákiának menjen gáz Németországból és megállapodott a vezető szlovák importőrrel az RWE Transgaz céggel, amely továbbítja Csehországból a gázt, napi 20 millió köbméter szállításáról. A kereskedelmi feltételek rögzítése után akár órák múlva mehet a gáz, mondta a cseh kormányfő. Robert Fico napi 100 millió euróra becsülte Szlovákia veszteségét az orosz-ukrán gázkonfliktus miatt és a szlovák gazdaság összeroppanásának kilátásáról beszélt, ha néhány nap múlva nem jön országának gáz. (MTI)

  • Az orosz-ukrán gázkapcsolatok jelenlegi gondjait az ukrán miniszterelnök okozta még 2005 tavaszán, jelentette ki pénteken az ukrán államfő titkárságának a helyettes vezetője. Roman Beszmertnij azzal vádolta meg Julija Tyimosenkót, hogy 2005 tavaszán romba döntötte az Ukrajnába irányuló orosz gázszállításokról szóló korábbi megállapodásokat. Szerinte a kormányfő személyesen adott utasításokat az Ukrtranszgaz akkori vezetőinek, hogy állítsák le a gáztranzitot Európába. Ezt akkor csak Viktor Juscsenko elnök személyes közbelépésére sikerült meghiúsítani, tette hozzá. (MTI)
  • Az ukrán elnök valószínűleg nem megy el a szombati moszkvai gázcsúcsra, közölte egy név nélkül nyilatkozó forrás. Azt viszont már hivatalosan bejelentették, hogy Julija Tyimosenko ukrán kormányfő, valamint az ukrán gázipari cég, a Naftogaz vezetője, Oleg Dubina, és annak egyik helyettese szombaton utazik Moszkvába, hogy részt vegyenek a Moszkva által javasolt gázcsúcson. (MTI)
  • Az Ukrajnán keresztül Európának történő gázszállítások mielőbbi felújítását ígérte és ehhez Európai Unió, illetve Németország támogatását kérte pénteken este Berlinben Vlagyimir Putyin. Az orosz miniszterelnök és vendéglátója, Angela Merkel kancellár javasolta, hogy az EU által delegált nemzetközi megfigyelők újítsák fel tevékenységüket az Ukrajnán át haladó vezeték ellenőrzésére. A megfigyelőknek az elképzelés szerint a vezeték műszaki állapotát és az exportált gáz mennyiségét kellene ellenőrizniük annak teljes szakaszán.

    A tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten a német kancellár követelte az orosz-ukrán gázvita előtti helyzet helyreállítását, azaz az Európának korábban szállított mennyiség újbóli továbbítását. Merkel Oroszországot és Ukrajnát egyformán vádolta a válság kialakulása miatt, miközben Putyin kizárólag Ukrajnára hárította a felelősséget. (MTI)

  • Szlovákia hétfőtől feloldja a földgázellátásban múlt hét elején bevezetett korlátozásokat, jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten pénteken este Pozsonyban.

    "Hétfőtől kezdve korlátozások nélkül lesz földgázellátás; az ipari miniszter szombaton adja ki erre az utasítást" - közölte a kormányfő. Elmondta, a diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően Szlovákiának sikerült olyan forrásokat találnia, amelyek a korlátozások feloldását lehetővé teszik. Ez független attól, hogyan végződik szombaton Moszkvában az orosz-ukrán találkozó. (MTI)

  • A szombati moszkvai kétoldalú tárgyalásokon ukrán részről csakis a kormány álláspontja érvényesül: minden közvetítő kiiktatása, közvetlen kapcsolatok a Gazprom és az ukrán Naftogaz között, kölcsönösen előnyös árak a gázra és a tranzitra, a tranzitvezeték-rendszer megőrzése az ukrán állam tulajdonában és ukrán garancia az orosz gáz továbbítására, ezekkel az elvekkel utazik Moszkvába Julija Timosenko ukrán kormányfő a kétoldalú tárgyalásokra.

    "Kompromisszumot kell kötni a jó orosz-ukrán kapcsolatok megőrzése érdekében" - mondta Timosenko. Nyilvánvalóan Viktor Juscsenko elnökre célozva kijelentette: nem fogja megengedni senkinek, hogy párhuzamosan irányítsa a tárgyalási folyamatot és/vagy a Naftogazt a tárgyalások megszakítása érdekében. "Két dologra van szükségem: hogy ne tegyenek keresztbe, és hogy ne szúrjanak hátba" - mondta a kormányfő. (MTI)

  • Bulgária újraindítaná az uniós csatlakozás miatt leállított két reaktorát Kozlodujban, de csak akkor, ha ezt ez EU is jóváhagyja, jelentette be pénteken a balkáni állam kormányfője. Szergej Sztanisev kiemelte, hogy megkezdik a szükséges technikai előkészületeket, amennyiben belátható időn belül nem rendeződik a gázkrízis. (FH)
  • Elmaradt a találkozó Viktor Juscsenko ukrán elnök és a lengyel külügyminiszter között a pénteken Kijevbe összehívott kelet-európai csúcs keretében, ahol az energiabiztonság kérdéseiről volt szó. Az ITAR-TASZSZ lengyel médiajelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy Radoslaw Sikorski nem ment el a tervezett megbeszélésre. Az okot nem tudni.

    Még reggel bejelentették, hogy a lengyel államfő nem utazik Kijevbe annak ellenére, hogy meghívást kapott. Lech Kaczynski a távolmaradását azzal indokolta, hogy a bolgár és a román elnök sem utazott az ukrán fővárosba, valamint azzal, hogy úgyis Kijevben van a külügyminiszter. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Pénteken sem érkezett gáz Európába

    Pénteken sem érkezett gáz Ukrajna felõl Európába, a tárgyalások hét utolsó munkanapján sem jutottak elõbbre Oroszország és Ukrajna között. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök este Berlinben a gázszállítások mielõbbi felújítását ígérte és ehhez Európai Unió, illetve Németország támogatását kérte Ha hétvégén sem rendezõdik a gázvita, az EU újragondolhatja a kereskedelmi kapcsolatokat Ukrajnával és Oroszországgal.
  • 56-58 millió köbméter gáz kell szombatra Magyarországnak. Ebből 53 milliót ki lehet venni a tározókból, honi termelésből van még 9 millió, és importálunk Ausztriából 4 milliót.

    Pénteken 57 millió köbmétert fogyasztott az ország és exportra is jutott, Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába adtak el magyarországi cégek gázt.

  • Az ukrán miniszterelnök úton van Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyal a gázvita megoldásáról, jelentette a Reuters. Diplomaták szerint Tyimosenko el sem menne, ha nem látna komoly esélyt az előrelépésre. A politikusnő Alexej Kudrin orosz gazdasági miniszterrel is tárgyal szombaton, olvasható az ukrán kormány webszájtján.
  • Megérkezett Moszkvába Julija Tyimosenko, de az ukrán és az orosz miniszterelnök találkozóját egy órával elhalasztották - közölte egy orosz kormányzati illetékes.

    Eközben Ukrajna ismét elutasította, hogy megkezdje az orosz földgáz tranzitját Európa felé. Oroszország szombaton hajnalban jelezte, hogy magyar idő szerint reggel 8 órakor 99,2 millió köbméter földgázt juttatna a tranzitvezetékbe a Szudzsa állomáson keresztül. A Gazprom közleménye szerint azonban elutasító választ kaptak az ukrán féltől. A Gazprom által jelzett gázmennyiségből 13,9 millió köbmétert Moldovának, 63,1 millió köbmétert a balkáni fogyasztóknak és 22,2 millió köbmétert Szlovákiának szánt az orosz cég.

  • Vlagyimir Putyin és Julija Tyimosenko arról állapodott meg, hogy először négyszemközt tárgyalnak az orosz gáztranzitról.
  • cikkünk a témában:

    Moszkvában két tárgyalás is megy a gázért

    Putyin az ukrán kormányfővel, Medvegyev az európaikkal tárgyal. Az oroszok szerint végleges megállapodás születhet.
  • Szemmel látható eredmény nélkül ért véget Moszkvában a gázszállítási problémák megoldására, és egy a hasonlók elkerülésére alkalmas nemzetközi mechanizmus kidolgozására összehívott moszkvai értekezlet. Dmitrij Medvegyev orosz elnök ennek ellenére azt mondta: hamarosan újraindulhatnak az európai gázszállítások. Felszólította Ukrajnát, hogy ne húzza az időt a kétoldalú megállapodással, mert az csak szaporítja a problémákat a kétoldalú kapcsolatokban. Medvegyev kérdésre válaszolva kijelentette: nem akarja Washington hatását látni a válság okai között. (MTI)
  • Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő tárgyalásai a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről még szombaton este folytatódnak. Alekszej Kudrijanov, a Gazprom szóvivője közölte: a kormányfők csupán elvi megállapodást dolgoznak ki, utána a Gazprom és a Naftogaz vezetői folytatják az üzleti tárgyalást. A vita az ár mellett a tranzit díján és a rendszer működtetéséhez szükséges, úgynevezett műszaki gázon van. Immár egészen nyilvánvaló: Ukrajna addig nem szállít vezetékein orosz gázt Nyugat-Európa felé, amíg nem születik meg az ország idei gázellátásáról szóló kétoldalú szerződés az orosz féllel, s ezen a nemzetközi tanácskozáson résztvevő politikusok sem tudnak változtatni. (MTI)
  • A tárgyalások azonnali folytatására sürgette az Európai Unió Oroszországot és Ukrajnát azt követően, hogy megállapította, "nem hozott eredményt" az európai gázszállítások felújításáról szombaton Moszkvában tartott nemzetközi állam- és kormányfői értekezlet. Brüsszelben kiadott közleményében az EU soros elnöksége, Csehország leszögezte, hogy nem elégedett a találkozó kimenetelével. (MTI)
  • Folytatódtak Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő tárgyalásai szombat este Moszkvában a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről. hogy Putyin és Timosenko az őket kísérő küldöttségek bevonásával tárgyal. A megbeszélések Peszkov szerint addig tartanak, amíg szükséges. A sajtótitkár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a felek talán egész éjszaka a tárgyalóasztal mellett ülnek majd. Előzőleg Moszkvában nemzetközi értekezletet tartottak a gázszállítási problémák megoldásáról és a hasonlók elkerülésére alkalmas nemzetközi mechanizmus kidolgozásáról, ám a tanácskozás szemmel látható eredmény nélkül ért véget. (MTI)
  • Hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ukrán kollégájával szombat éjszaka Moszkvában folytatott megbeszélése után. A két miniszterelnök a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről tárgyalt.

    Julia Timosenko ukrán kormányfő elmondta: Putyinnal együtt utasítást adtak a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy készítsék elő a megfelelő dokumentumokat a megbeszélésen elért megállapodások rögzítésére. Ezek aláírása után rögtön felújul a gázszállítás.

  • cikkünk a témában:

    Hétfőn indulhat újra a gázszállítás

    Hétfőn várhatóan felújulnak az orosz gázszállítások Európának, miután vasárnapra virradó éjszaka Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko orosz és ukrán államfő tíz órás tárgyalás után megállapodásra jutott az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről - jelentette be Moszkvában késő éjszaka a két kormányfő.

    Putyin ugyan csak annyit mondott, hogy a gázszállítások hamarosan felújulnak, de elhangzott a hétfői időpont is. A hétfőre szóló ígéret reális lehet, mivel a szerződés korábbi információk szerint már hosszabb ideje teljes egészében készen áll, csupán az árakat kell beírni. Mindazonáltal részletek kidolgozásával az orosz Gazpromot és a Naftogaz ukrán importőrt bízták meg a kormányfők.

  • Vasárnap 54-56 millió köbméter földgáz felhasználása várható Magyarországon, közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. vasárnap reggel. Szombaton az ország gázfogyasztása 56 millió köbméter volt. Ukrajna irányából nem jött földgáz, Ausztria irányából 4,7 millió köbméter érkezett belföldi felhasználásra, és az FGSZ további 2,7 millió köbmétert Szerbiába, egymillió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovinába tranzitált. (MTI)
  • Az Európai Bizottság nyilatkozatban üdvözölte a gázvita megoldását célzó szombat éjjeli orosz-ukrán megállapodást, és különösen azt, hogy a bejelentés értelmében hétfőn újra megindulhat az Európába irányuló gázszállítás. Brüsszel azonban emlékeztetett arra, hogy ebben a vitában már többször ébredtek hiú remények, így Európa egyelőre azt várja, hogy ténylegesen meginduljon a gáztranzit. (MTI)
  • A csehországi RWE Transgas vasárnap reggel fél 9-kor megkezdte a földgázszállítást Szlovákiába, közölte Martin Chalupsky, az RWE Transgas szóvivője. A földgázszállításokban Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteki prágai tárgyalásai során egyezett meg Mirek Topolánek cseh kormányfővel. Szlovákia január 7-től nélkülözte a földgázszállításokat. Most történt meg első ízben, hogy Szlovákia nyugati irányból kap földgázt. (MTI)
  • Michael Glos gazdasági miniszter a kabinet álláspontját ismertetve örvendetesnek nevezte a létrejött egyezményt, hozzáfűzte azonban: a legfontosabb most az, hogy a földgáz a lehető leggyorsabban eljusson a megrendelőkhöz, s a szállítások a jövőben zavartalanul, a lehető legmegbízhatóbban történjenek. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel kancellár az elmúlt napokban aktívan közreműködött a vita mielőbbi megoldása érdekében, Moszkvát és Kijevet a szállítások haladéktalan felújítására szólítva fel.