Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még nem tudni, mikor érkezhet Magyarországra Ukrajna felől orosz gáz, mert - bár az orosz-ukrán megállapodás a gázszállítások megindításáról megszületett - a felek a technikai feltételekben még nem állapodtak meg - mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter vasárnap a Budapesten megtartott sajtótájékoztatón. Az orosz gázszállítások a hét elején, akár már hétfőn megkezdődhetnek Ukrajna felé - tette hozzá a miniszter. Amennyiben sikerül megállapodni abban is, hogy csere formájában az európai szállításokat a magyar-szlovák-ukrán határ közelében lévő gáztárolókból kezdik meg, akkor néhány órára van szükség ahhoz, hogy Magyarországra érkezzen a földgáz.
  • Az orosz és az ukrán kormányfő jelenlétében az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz hétfőn Moszkvában írja alá a megszületett ukrán-orosz gázmegállapodást. Az ukrán kormányfő szavai szerint - akit az ITAR-TASZSZ idézett - az aláírást követően azonnal helyreállítják a teljes európai gáztranzitot. (MTI)
  • A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezéséről hivatalos értesítést hétfőn reggel 07.00 óráig továbbra sem kapott az FGSZ, sem az ukrán, sem pedig az orosz diszpécserszolgálattól. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. folyamatosan elemzi a helyzetet és felkészült a gázforgalmazási rend megváltoztatására - közölte hétfőn reggel a cég.

    Vasárnap az ország gázfogyasztása 56 millió köbméter volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából 4,7 millió köbmétert vettünk át hazai célra, valamint 2,7 millió köbmétert továbbítottunk Szerbiába, 1,2 milliót pedig Bosznia-Hercegovina irányába. A hétfőre várható fogyasztás 56-58 millió köbméter. Korlátozás elrendelésére nincs szükség.

  • Az orosz kormány bejelentése szerint a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán vállalat közép-európai idő szerint 13.30 h-kor írják alá a gázszállításokról szóló megállapodást - jelentette hétfőn a DowJones hírügynökség.
  • cikkünk a témában:

    Csak átmeneti az orosz-ukrán megállapodás?

    Elemzők szerint lehet, hogy már most kódolnak egy újabb gázvitát a megállapodással. Ukrajna képtelen lenne piaci árat fizetni. Igaz, nem is tudni, mennyi az.
  • Julija Tyimosenko ukrán kormányfő délután Moszkvába érkezett a Gazprom és az ukrán Naftogaz közötti szerződés aláírására, de közben Viktor Juscsenko elnök honlapján újabb alternatív javaslat jelent meg. Juscsenko oldalán Bogdan Szokolvszkij, az elnök megbízottja nemzetközi energiabiztonsági kérdésekben újra azt javasolta, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően fokozatosan térjenek át az európai árak alkalmazására, és ezzel párhuzamosan állítsák át a tranzit díjáét is az európai színvonalra, akár párhuzamos engedményekkel is. (MTI)
  • Julija Tyimosenko ukrán kormányfő hétfőn, Moszkvába érkezését követően ismét találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A megbeszélésről, amely jelenleg már több mint egy órája tart, egyelőre semmi nem szivárgott ki. Az orosz kormány korábbi bejelentése szerint a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán vállalat közép-európai idő szerint 13.30 órakor írták volna alá a gázszállításokról szóló megállapodást - és ezen a miniszterelnökök jelenlétét is ígérték -, erre azonban a jelzett időpontban nem került sor. Tyimosenko és Putyin a hétvégén előzetes megállapodást kötöttek a gázvita megoldásáról. (MTI)
  • Bulgária hétfőn megkezdte napi 2,5 millió köbméter földgáz importját Görögországból - jelentette be a bolgár gazdasági minisztérium. A gázhiány miatt legnagyobb bajban lévő országok egyike, Bulgária csütörtökön már szomszédaihoz - Görögországhoz és Törökországhoz - fordult segítségért, és konkrét gázszállítási ígéreteket is kapott. Görögország napi 2,5 millió, Törökország napi 500 ezer köbméter gáz szállítására tett ígéretet, de csak a görög szállítás azonnali, a török segítséggel kapcsolatos részleteket még ki kell dolgozni. (MTI)
  • Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében hétfőn Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői aláírták az Ukrajnának történő orosz gázszállításokat 2009-re rögzítő szerződést. Előzőleg Putyin és Timosenko újabb hosszas megbeszélést folytatott, de részleteket erről nem közöltek. A szerződés aláírása volt Ukrajna feltétele az orosz gáz január 7-én leállított európai szállításának felújításához. A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek. (MTI)
  • A szlovák partner hivatalosan értesítette a Molt, hogy a felajánlott napi 1,5 millió köbméter földgázt fogadni szeretné, ha erre a technikai lehetőség biztosított - jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő parlamenti eseti bizottságának hétfői ülésén Budapesten. A Mol első számú vezetője elmondta azt is, hogy Szlovákia bejelentette szándékát a NETS-hez való csatlakozásra. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Aláírták a gázárról szóló szerzõdést

    Aláírták az Oroszország és Ukrajna közötti gázszállításról szóló tízéves szerzõdést. Bármikor megindulhat a gázszállítás.
  • Moszkvában bejelentették, hogy elindult a gázszállítás Ukrajna irányába és hamarosan az EU országaiba is megérkezik a gáz.
  • Az Európai Bizottság hétfőn, reagálva az ukrán-orosz gázmegállapodás aláírására, közleményben tudatta, hogy jelzést vár a gázszállítások újraindításának pontos időpontjával kapcsolatban. Az uniós közlemény ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szállítások kezdetének tényét az EU helyszínen levő megfigyelői megfelelő módon ellenőrizni fogják, miközben az orosz kormányfő a szerződés aláírása kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy a megállapodás nyomán nincs szükség a nemzetközi megfigyelők további tevékenységére. (MTI)
  • Katarban és Ománban tárgyal keddtől csütörtökig a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc elsősorban cseppfolyós földgáz (LNG) vásárlási lehetőségekről tárgyal. Ennek átvételével még meg kell várni a Krk szigeten épülő terminált és a horvát-magyar vezetékek összekötését.

    Az LNG ugyan drágább mint a sima földgáz, viszont ez lehet az egyetlen esély az orosz függőség legalább részleges kiváltására.

  • "Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés arról, hogy az orosz gázszállítást elindították volna" - mondta a Mol Földgázszállító Zrt. szóvivője az MTI-nek.
  • A Földgázszállító Zrt. továbbra sem kapott értesítést se Oroszországból se Ukrajnából, hogy mikorra ér gáz Magyarországra.
  • Szergej Kuprjanov, a Gazprom szóvivője bejelentette, hogy a gázszállítás magyar idő szerint nyolc órakor megkezdődik. Előzőleg Julija Timosenko ukrán miniszterelnök moszkvai tárgyalásait követően úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom moszkvai idő szerint hajnali négy órakor már meg is kezdte az Ukrajnán keresztüli földgázszállítást.

    Kuprjanov nyilatkozatából viszont az derült ki, hogy az orosz vállalatnál csak az utasítást adták ki a gázexport felújítására, a tranzit ténylegesen csak helyi idő szerint tíz órakor kezdődik meg.

    (MTI)

  • Kedden hajnalban, közép-európai idő szerint 2 órakor megindult az orosz gáz Európa felé - erről maga Julija Timosenko ukrán kormányfő győződött meg a Gazprom központi diszpécsertermében - de az ukrán tranzitvezeték-rendszer megfelelő működési rendje közép-európai idő szerint 8 órakor áll helyre.

  • Hétfőn az ország gázfogyasztása 52 millió köbméter volt, köszönhetően a nagyon enyhe időjárásnak. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából 4,7 köbmétert vettünk át hazai célra, valamint 2,7 köbmétert továbbítottunk Szerbiába, 1,2 köbmétert pedig Bosznia-Hercegovina irányába. Szerbiába további 2 köbmétert szállított ki az FGSZ Földgázszállító Zrt. hazai termelési forrásokból - olvasható a cég közleményében. A mai napra várható fogyasztás 48-50 köbméter. A maximálisan felhasználható források mértéke 66 köbméter.
  • A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezéséről hivatalos értesítést kedd reggel 7 óráig még nem kapott az FGSZ Földgázszállító Zrt.. Az FGSZ folyamatosan egyeztet az ukrán diszpécserszolgálattal a szállítások mielőbbi felújítása érdekében.
  • Az ukrán csővezetéket működtető társaság "normális tranzitüzemelésre" állt át - közölte a Gazprom vezérigazgatója az orosz államfővel - jelentette az Interfax hírügynökség. Közel két hetes szünet után kedden reggel újraindult az Európába irányuló orosz földgázszállítás, amit az Európai Unió szakemberei ellenőriznek - közölte Borisz Szapozsnyikov, a Gazprom szóvivője. Mint mondta, a gázfolyam közép-európai idő szerint 8.30 körül újraindult. (MTI)
  • Az Ukrajnán keresztül Európába érkező orosz gázszállítások késedelmet szenvednek a tranzitországban, mivel a Naftogaz technikai problémákkal szembesült - ezt magának a társaságnak a szóvivője mondta el az AFP hírügynökség tudósítójának. A közlés szerint - és ezt a Gazprom is megerősítette - az ukránok immár beengedik az orosz gázt a tranzithálózatukba, azonban a több napos leállások után most technikai feladatokat kell elvégezniük ahhoz, hogy az folytathassa útját Európa felé. A munkálatok órákat vesznek igénybe. (Portfolio)
  • Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t (Emfesz) nem érinti az, hogy a RoszUkrEnergo, részben Gaprom-tulajdonú céget kiiktatják az ukrán földgázellátásból - mondta Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója. A január elseje óta tartó gázválság lezárását jelentő hétfői megállapodás kiiktatja a RoszUkrEnergót az ukrán gázellátásból, de az exportból nem. A cégnek a 2009. évre 11 milliárd köbméter földgáz szállítására van szerződése, ebből három milliárd köbmétert a Magyarországon bejegyzett Emfesz vásárol meg. (MTI)
  • Szlovákia kap elsőként orosz földgázt az európai országok közül - jelentette be kedden a Naftogaz ukrán gázipari cég. Az ITAR-TASZSZ ugyanakkor a szlovák határon lévő diszpécserközpontra hivatkozva azt jelentette, hogy közép-európai idő szerint 10.38 h-kor megérkezett Szlovákiába a gáz. (MTI)
  • Katasztrofális kárt okozott a bolgár gazdaságnak az orosz gázhiány. A gazdasági és energiaügyi miniszter nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy a gázhiány miatti közvetlen kár milyen mértékben fogja vissza a balkáni ország gazdasági növekedését. Hozzátette ugyanakkor, hogy munkahelyek szűnnek meg, csökken az ország bevétele és zsugorodnak a piacai. A miniszter azt mondta, hogy annak a 250 nagy iparvállalatnak, amelyek a gázellátását felfüggesztették, vagy korlátozták, 170 millió leva (113 millió dollár) közvetlen kára keletkezett. A tényleges veszteség ennél jóval nagyobb lehet azáltal, hogy elveszthetik exportpiacaikat tette hozzá. (MTI)
  • Az orosz fél újra megnyitotta a gázcsapot, az ukránok pedig lehetővé teszik a továbbítást - erősítette meg kedden Brüsszelben José Manuel Barroso - hozzátéve, hogy az Európai Uniónak tanulságokat kell levonnia a gázvitából. Az Európai Bizottság elnöke újságírók előtt hangsúlyozta, hogy súlyos csalódást jelentett számára a válság alatt a két kormány magatartása. Barroso jogi lépéseket helyezett kilátásba, valamint szorgalmazta az európai energiabiztonság érdekében szükséges intézkedések megtételét, köztük a felhasznált energiafajták, az energiabeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálását. (MTI)
  • 13.20-kor megindult a földgázszállítás Ukrajnából Magyarországra, közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. (MTI)
  • "Orosz partnerünk ma délután arról tájékoztatott minket, hogy megérkezett az orosz gáz Magyarországra" – közölte az E.ON. Az E.ON részére ma keleti irányból kb. 10 millió köbméter érkezik, nyugati irányból pedig mintegy 2 millió köbméter orosz gáz várható. A Gazprom holnapra a teljes megrendelt mennyiség leszállítását ígérte.