Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Tesco-Globál Áruházak Zrt. a gáz-krízis megnyugtató rendeződéséig fenntartja önkorlátozó intézkedéseit, amelyek alapján azokban az áruházakban, ahol ez megoldható volt, villamos áramra állította át fűtését és valamennyi üzletében több fokkal mérsékelte a belső hőmérsékletet. A meghozott intézkedések következtében közel 15-20 százalékkal csökkent napi földgáz felhasználásuk. Az élelmiszer feldolgozókkal közösen dolgoznak azon, hogy megfelelő készlettel rendelkezzenek minden áruházukban. Elsődleges cél, hogy az ellátást zavartalanul biztosítsák üzleteikben. (MTI)
  • A német gazdaság - az ukrán-orosz gázvita kapcsán - nemzetközi konzorcium létrehozását sürgeti az orosz gázexport biztossá tételére. Ahhoz, hogy az ukrajnai tranzitot megbízható alapokra helyezzék, újjá kellene éleszteni a már 2002-ben már mérlegelt, de politikai okokból elvetett tervet gázszállítási konzorcium alakítására, fejtegette a német cégek kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet (Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft) elnöke, Klaus Mangold. A konzorcium az orosz és ukrán gáztársaságokhoz, valamint német energiakonszernekhez tartozna, de más uniós országok is csatlakozhatnának a hozzá. (MTI)
  • Alexei Miller, a Gazprom vezetője szerint még ma aláírhatják a megállapodást a megfigyelőkről, így még ma elindulhat a gáz Európa felé. (Reuters)
  • A Gazprom szerint annak ellenére, hogy Ukrajna ígérete ellenére megakadályozza az orosz ellenőrök munkáját. A cég szóvivője szerint Ukrajna nem engedi, hogy a nemzetközi megfigyelőcsoportba oroszok is legyenek. (Reuters)
  • Nincs előrelépés a pénteki tárgyalásoknál a Naftogaz és a Gazprom között – jelentette ki a Naftogaz vezetője Oleg Dubina. "Az az érzésem, hogy a Gazprom küldöttségének nincs meg a mandátuma arra, hogy megállapodjon és aláírja a szerződést" – tette hozzá. (Reuters)
  • Az Európai Unió felkérésére az OMV/EconGas két gázlogisztikai szakértőt küld az Oroszországból Ukrajnán keresztül az Európai Unió-ba irányuló gázszállításokat ellenőrző delegációba. Jelenleg nem érkezik orosz gáz az osztrák/szlovák határon lévő baumgarteni gázelosztóba. Az osztrák fogyasztók ellátását az 1,7 milliárd köbméterre tehető tartalékokból, a hazai kitermelésből és nyugat-európai importból biztosítják.
  • A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) kezdeményezni fogja, hogy az FGSZ Földgázszolgáltató Zrt. módosítsa a szállodák gázfogyasztásának korlátozásáról szóló feltételeket. A szövetség közleménye szerint a szállodák nagy részét fogyasztásuk alapján az FGSZ a III. kategóriába sorolja, de azokat a nagyobb méretű szállodákat, ahol nagyszámú vendégszoba és egyéb nagy energiaigényű szolgáltatás van (például wellness, konferencia) már érintette a II. kategória korlátozása. A szövetség szerint a korlátozási sorrend nem veszi figyelembe a különböző szolgáltatói sajátosságokat. A szállodák esetében a korlátozás 100 százalékos elrendelése és annak 8 órán belüli végrehajtása üzemeltetési okok miatt kivitelezhetetlen. A szállodák többségében nincs alternatív fűtési lehetőség, a gázfelhasználás leállítása ellehetetleníti a vendégek alapvető ellátását, a hoteleket bezárásra kényszeríti. Tekintettel arra, hogy januárban mintegy 300 ezer vendég tartózkodik a magyarországi szállodákban, és a vendégek jelentős része belföldi, a Magyar Szállodaszövetségnek az a véleménye, hogy érdemes volna megfontolni a szállodáknak az V., úgynevezett lakossági kategóriába történő átsorolását. (MTI)
  • Nem indultak el pénteken a gázfűtésű kazánok a Somogy megyei Jákón. Az óvoda vezetőnője reggel hat órakor - mikor az intézményt nyitotta volna - észlelte, hogy nem kapcsolt be a kazán. Minden óvodást, aki reggel jött, haza kellett küldeni. Az óvodán kívül még száz családnál nincs fűtés a településen.

    Azt feltételezik, hogy rosszabb minőségű gáz érkezett a településre. A rossz minőségű gázt érzékeli a modern gázkazán és nem enged bekapcsolni, mondta a Független Hírügynökséget Kovács János polgármester. Néhány családnak szerencséje van, mert vegyes tüzelésű kazánjuk van, ők most fával fűtenek. Körülbelül 50 házban azonban egyáltalán nincs fűtés. Az E-On későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

  • cikkünk a témában:

    Nemcsak hideg, de rossz is a budapesti levegő

    A gázválság rossz hatással van a fővárosi levegőre is: az erőművek átálltak olajtüzelésre, ami sokkal jobban szennyezi a levegőt.
  • Az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft - Magyarország második legnagyobb gázimportőreként Magyarországon és az Európai Unióban is elsőként ma beperelte a NAK Naftogaz Ukrajni-t és az Európai Bizottság előtt bepanaszolta Ukrajnát. A vállalat közleménye szerint beadványában az EMFESZ Kft többek között kifogásolta, hogy a Naftogaz az EMFESZ Kft tulajdonában álló, Oroszországból az Ukrán Köztársaságon keresztül Magyarországra szállítandó, illetve a részben az ukrajnai földalatti gáztárolókból kitárolandó földgázt nem továbbította és azzal kifejezetten a sajátjaként rendelkezett.

    Az Ukrajnával szembeni panaszában az EMFESZ Kft a jogsértések tételes felsorolása során – az Energia Charta 22. Cikkére is hivatkozott mely szerint minden szerződő fél biztosítja, hogy „az általa alapított és működtetett állami vállalat az értékesítéssel vagy a javak és szolgáltatások biztosításával kapcsolatos tevékenységeit az egyezmény kötelezettségeinek megfelelően gyakorolja.”

  • Az EU bejelentette, hogy megérkeztek Kijevbe azok a megfigyelők akik a gázszállítást fogják ellenőrizni. A szakemberek még pénteken megkezdik a munkát az ukrán fővárosban. A Gazprom korábban azt ígérte, hogy a megfigyelők munkába állása után elindítják a szállítást Európa felé. Az ukránok szerint a delegáció még részt vesznek egy találkozón, mielőtt elmennének a gázállomásokra. (AP)
  • A hideg miatti fogyasztási csúcs ellenére Franciaország más országokból - Norvégiából, Hollandiából, valamint Egyiptomból és Algériából - teljesen pótolni tudja az orosz-ukrán gázvita miatt kieső orosz gáz mennyiségét - közölte pénteken Gérard Mestrallet, a GDF-Suez energiavállalat elnöke. Franciaország gázellátásának 15 százalékát biztosítja orosz gázból, a fennmaradó 85 százalékot többek között Norvégiából (32,5 százalék), Hollandiából (19 százalék), Algériából (17 százalék), valamint Egyiptomból, Nigériából, Líbiából és Nagy-Britanniából szerzi be. (MTI)
  • Dmitrij Medegyev orosz elnök arra utasította a Gazpromot, hogy addig nem kezdhetik meg a gázszállítást, míg nincs aláírt szerződés az ukránokkal. Medvegyev hozzátette, hogy ők is a helyzet gyorsa megoldásában érdekeltek, de nem szállítanak addig, míg nem egyeztek meg a másik féllel, különben soha nem tudnák megállítani a lopást. "Sajnos nem bízunk az ukrán félben" – mondta. (Rian)
  • Oleg Dubina Szocsiban van – értesült a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó forrásból. Ott találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is.
  • Szerbia Ausztriától is kaphat napi két-hárommillió köbméter gázt - jelentette be pénteken Boris Tadic szerb államfő. Ezt a lehetőséget azonban csak végszükség esetén veszik igénybe, mivel az osztrák szállítás nem hitelbe történik, azonnal fizetni kell érte. Szerbia csütörtökön Magyarországgal és Németországgal kötött megállapodást, amelynek értelmében az előzőtől napi 2, az utóbbitól napi 3 millió köbméter gázt kap későbbi törlesztés fejében. A balkáni ország napi gázfogyasztása télen mintegy 10 millió köbméter, s ebből 6 millió a lakossági igény. A saját termelés és a tartalékok annyira elenyészőek, hogy együttesen a gázellátó rendszer üzemképes állapotban tartására sem elegendők. (MTI)
  • Szlovákia jelenleg tanulmányozza annak műszaki megvalósíthatóságát, miként szerezhetne az ország kellő biztonsággal napi 8-10 millió köbméternyi földgázt, elsősorban az E.ON német gázipari óriásnak a cseh-német határ térségében lévő tárolóiból, továbbá a Gaz de France és az OMV vállalatok tárolóiból, illetve lengyelországi tárolókból. Szlovákiában a nagy ipari felhasználók részére elrendelték a gázfelhasználás leállítását, a szlovákiai tárolókból a háztartások, illetve a kórházak és iskolák igényeit elégítik ki. Pénteken a cseh ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az ország tárolóiból 4 millió köbméternyi gázt ad Szlovákiának, már péntektől. Számítások szerint ez a jelenlegi szlovák napi felhasználás 15 százalékának megfelelő mennyiség. (MTI)
  • Szóbeli ígéretet tett Ukrajna a nemzetközi ellenőrök munkába állására – ezt Alexei Miller, a Gazprom vezetője mondta. A Naftogaz végre valóban elkezdett tárgyalni, és elfogadta az ellenőrök jelenlétét, igaz valószínűleg az EU nyomására – mondta Miller. (Reuters)
  • cikkünk a témában:

    Naponta milliárdokat bukunk a gázválságon

    Napi több milliárd forintos kiesést eredményezhet az, hogy kedden, ha csak egy napra is, elrendelték a II-es kategóriába sorolt ipari fogyasztók gázkorlátozását – mondja egy gazdaságkutató szakember. Sok cég ugyanis, noha a korlátozást feloldották, még nem indította újra a termelését. A gazdasági tárca szerint a gáz- és a gazdasági válság együtt több százalékponttal vetheti vissza a januári ipari dinamikát.
  • tejfeldolgozásban nincs fennakadás, valamennyi magyar tejtermék gyártó vállalatnál zavartalan a termelés. Szerdán a II. kategóriára bevezetett gázkorlátozás valóban érintett egyes tejfeldolgozó cégeket, ez azonban csütörtökre valamennyi magyar tejtermék gyártó vállalatnál megszűnt, a termelés jelenleg zavartalan. A hazai tejfeldolgozó cégek a jelenlegi helyzetben is versenyképes áron és megfelelő mennyiségben képesek tejtermékekkel ellátni szerződéses kereskedelmi partnereiket. (MTI)
  • Éjszakai plusz műszakot kellett beállítani a ceglédi pelletgyártó üzemben, mert a gázkorlátozás miatt 20 százalékkal több fűtőanyagot igényelnek az alternatív tüzeléstechnikát alkalmazó megrendelők - közölte a gyár projektmenedzserel. Kardos László elmondta, hogy a Lenes-Agrofa cégcsoport beruházásában 850 millió forintból tavaly ősszel megvalósult üzemben évi 50 ezer köbméter rönkfát dolgoznak fel pelletté, évi 15 ezer tonna fűtőanyagot állítva elő. Ezzel a termékkel táplálják a cég által kifejlesztett Lenes kazáncsaládot, amelyet az olasz La Nordica és az Extraflame cégcsoporttól importálnak. Most ezekből a kazánokból is megugrott a megrendelés, az igények kielégítésére az olasz cégnél is többletműszakban gyártják ezeket a gáz kiváltását lehetővé tevő fűtőberendezéseket. (MTI)
  • Könyvtárak, művelődési házak bezárásával, visszavett fűtéssel spórolnak a gázhiányra hivatkozva a Békés megyei önkormányzatok. Kétegyházán szombattól egy hétig zárva tart a művelődési ház és a könyvtár. A polgármesteri hivatalban és a gondozási központban 21-ről 19 fokra állították a termosztátot. Lökösházán ugyancsak egy hétre zár be a könyvtár és a művelődési ház, ezekben 6, 7 fokot tartanak csak, hogy a rendszer le ne fagyjon, míg a községházán 19 fokra állították a fűtést. Gyulán kettő kivételével bezártak a múzeumok, a városházán 18 fok van. Eleken a művelődési házat zárták be, a többi intézményben csak azokat a helyiségeket fűtik, amelyeket feltétlenül szükséges. (FH)
  • Az orosz-ukrán gázvita ügyében Vlagyimir Putyint nevezte meg jelenlegi orosz államfőnek az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország. A negyven perccel később kiadott javításban ismét elkövették ugyanazt a hibát: nevének megemlítése nélkül azt írták, hogy az orosz államfővel sikerült megállapodni, miközben a vitában mindvégig Putyinnal folytattak tárgyalásokat. (FH)
  • Nem reális azt várni, hogy pénteken megállapodás jöjjön létre a nemzetközi gázmegfigyelőkről, akiknek az a feladata, hogy ellenőrizzék az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállítást. Ezt Martin Riman cseh ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozta, akit a CTK cseh hírügynökség idézett. Riman is tagja a Mirek Topolánek, az EU soros elnöki tisztjét betöltő Csehország miniszterelnöke által vezetett kijevi küldöttségnek.
  • Leállt az Oroszországból érkező földgázszolgáltatás, ezért nem működik a központi fűtés az intézményben. Az állatkert igazgatója, Ivan Ivanov elmondta, elektromos melegítőket kapcsoltak be, hogy melegen tartsák a 1300 állatot. A szófiai állatkert Bulgária legnagyobb állatkertje, 274 különböző faj, köztük elefántok, majmok, antilopok és papagájok élnek itt, de négy szibériai tigris is, amelyek viszont igen jól érzik magukat hó borította kifutójukban. Ivanov elmondta, számos állatnak legalább húszfokos hőmérsékletre van szüksége. A helyzetet egyelőre uralják, de attól tart, hogy esetleg a későbbiekben áramkorlátozást vezetnek be a megnövekedett áramfogyasztás miatt.
  • Az ukrán elnök még mindig nem írta alá a nemzetközi megfigyelők működéséről szóló szerződést. Így az EU tagállamok képviselőiből, illetve egy ukrán és egy orosz szakértőből álló csoport nem kezdhette meg működését, bár a csapat már Ukrajnában van.

    Az ukránok korábban nem akarták engedni, hogy a Gazprom is küldhessen megfigyelőt. Nélküle viszont az oroszok nem akarták megnyitni a gázcsapot. Péntek délután úgy tűnt, hogy engednek az ukránok, az oroszok elindítják az EU-ba szánt gázt és a szakértők együtt figyelik, hogy az ukránok megcsapolják-e. Most azonban az ukrán elnök késlekedése miatt a tervből egyelőre semmi se lett.

  • Az ukrán államfő kijelentette, hogy valótlanok és megalázzák Ukrajnát az oroszországi vezetők szájából az utóbbi napokban elhangzott nyilatkozatok, amelyek szerint Ukrajna lopja az Európának szánt orosz tranzitgázt, és a gázvita az ukrán hatalmi struktúrák nagyfokú politikai korrumpálódását jelzi.

    Azt követően, hogy péntek este Kijevben megbeszélést folytatott Mirek Topolánekkel, a soros EU-elnök Csehország kormányfőjével, Viktor Juscsenko közölte, hogy támogatja a mérőműszerek felszerelését az Oroszországból Ukrajnába földgázt szállító hat vezetéken, ami által lehetővé válik az ukrán gázfogyasztás és -továbbítás ellenőrzése. Hangsúlyozta, hogy kötelessége továbbítani az orosz földgázt Európának, és ezt be is tartja. Megerősítette, hogy Ukrajna engedélyezi megfigyelőknek, köztük Oroszország képviselőinek, az ellenőrzést. Juscsenko felszólította Oroszországot, hogy sürgősen újítsa fel az Európába irányuló gázszállításokat.

  • Az ukrán elnök Kijevben hangsúlyozta: kölcsönösen egyeztetettnek kell lennie az árképzésnek a földgázt, annak tranzitját és tárolását illetően. Ha a gázárakat emelik a tranzitdíjak növelése nélkül, az csődbe viszi az ukrán gázszállító rendszert - mondta Juscsenko, emlékeztetve arra, hogy a tranzitdíj 85 százalékát a továbbításhoz szükséges gáz felemészti. Az elnök jó ötletnek nevezte, hogy a gáznak egységes európai ára legyen. Ehhez azonban szerinte egységes európai gázpolitikára van szükség, ami viszont nem mostanában alakul ki.

    Mirek Topolánek, a soros EU-elnök Csehország kormányfője a Julija Timosenko ukrán kormányfővel folytatott tárgyaláson azt mondta: Bizalmi válság van, ezért egy harmadik félnek kell segíteni a válság megoldásában. Timosenko ukrán miniszterelnök közölte, hogy aláírják az orosz földgáz tranzitját ellenőrző megfigyelői csoportról szóló jegyzőkönyvet, aminek csak az az egy feltétele van, hogy az orosz és az ukrán fél képviselői azonos arányban vegyenek részt a munkában.

  • Ukrajna pénteken korlátozta az ipari fogyasztók gázfelhasználását, hogy biztosítsa a gázvezetékrendszer működőképességének fenntartását. A Naftogaz ukrán állami gáztársaság közölte, hogy kénytelen volt elrendelni a fogyasztás korlátozását, mert csak így tudja biztosítani a megfelelő nyomást és a vezetékrendszer működését.

    Az országban mintegy harmadával csökkent a gázfogyasztás azóta, hogy a Gazprom orosz gázipari társaság január 1-jén leállította az Ukrajnába irányuló földgázszállítást. Kijev azt állítja, hogy gáztartalékai még több mint két havi fogyasztást fedeznek, és fokozta a hazai gázkitermelést a napi 61 millió köbméteres maximumra. Az ipari célú gázfelhasználás napi 45 millió köbméterre esett vissza az orosz-ukrán gázvita kirobbanását megelőző napi 65-70 millió köbméterről.

  • Az orosz Gazprom orosz gázipari óriásvállalat azzal vádolta szombaton Viktor Juscsenko ukrán elnököt, hogy akadályozza az Ukrajnán keresztüli gázszállítások ellenőrzését végző megfigyelőkről szóló jegyzőkönyv aláírását. Szergej Kuprjanov, a Gazprom szóvivője a Pervij Kanal orosz tv-csatornának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy még mindig nem írták alá az ellenőrzésre hivatott vegyes bizottság létrehozásáról szóló megállapodást. "Ez azt jelenti, hogy az ukrán elnök döntése vagy döntéshiánya továbbra is akadályozza gázszállításunkat" - mondta a szóvivő.

    A gázvita három szereplőjének, Oroszországnak, Ukrajnának és az Európai Uniónak tárgyalásai már pénteken is a jegyzőkönyv aláírásán feneklettek meg. Mirek Topolánek cseh kormányfő, az EU soros elnöke mindazonáltal este Kijevben úgy már úgy nyilatkozott, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodott arról, hogy engedélyezik egymás megfigyelőinek, hogy ellenőrizzék az Ukrajnán keresztüli, Európába történő gázszállításokat.

  • Pénteken 64,5 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása, Szerbiának pedig 4,7 köbméternyit adott az ország - közölte szombat reggel a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. Magyarország gázfogyasztása pénteken 64,5 millió köbméter volt - írta közleményében Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője -, ez 3 millióval több a csütörtökinél.

    Ukrajnából nem érkezett földgáz pénteken sem. Ausztria felől 4 millió köbméternyit vett át az FGSZ. Szerbiának a Mol és az E.ON forrásaiból az előző napi mennyiség több mint két és félszeresét, összesen 4,7 millió köbméter gázt juttatott Magyarország. A szombatra várható fogyasztás az FGSZ szerint 62-64 millió köbméter - írta az FGSZ szóvivője.