Hermina
15 °C
27 °C

Az Országháznál demonstrálnak a gazdák

2004.03.19. 17:16
A sertéstartók továbbra is kilátástalannak tartják helyzetüket, ezért az elégedetlen gazdák a Parlamenthez vonulnak, hogy folytassák a tiltakozást. Az elmúlt hetek demonstrációsorozatának folytatására annak ellenére kerül sor, hogy február végén megállapodás született az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A nagygyűlésre a várt tízezres tömeg helyett csak néhány százan mentek el demonstrálni.
Tíz órától gyülekeznek a demonstrálók a Parlamentnél, a Rákóczi szobor melletti füves területen, ahová a hangosbeszélő szerint "Budapest várja a gazdákat, a gazdák várják a budapestieket". Délután négykor kezdődik a megmozdulás érdemi része, a "nagygyűlés", csatlakozva a Pajzs Szövetség "minden napra egy tüntetés" demonstrációsorozatához.

Folytatják

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Gyülekező
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az elmúlt hetek demonstráció-sorozatának folytatására annak ellenére kerül sor, hogy február végén megállapodás született az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A gazdák azért vonultak az utcákra és az utakra, mert nem tudtak megegyezni a feldolgozókkal a felvásárlási árról, illetve a kormánnyal a támogatások összegéről. A tejtermelőket a felvásárlási árak csökkenése hozta tarthatatlan helyzetbe. A szarvasmarhatartók és a tejtermelők mellé a baromfi- és sertéságazatból élők is csatlakoztak a tüntetésekhez.

A megállapodás február 25-én az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között született meg, ekkor írták alá az erről szóló nyolcoldalas dokumentumot, amely szerint a tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és az elégedetlen termelők nem tartják meg a meghirdetett nagygyűléseket. A megállapodásban a termelők kérésére minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítettek. A megegyezés szerint a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, valamint olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják. A megállapodás mindhárom gondokkal küszködő ágazatra - a tejre, a sertésre és a baromfira - egyaránt vonatkozott.

Továbbra is gondban

A Napi Gazdaság szerint azonban a sertéstartók továbbra is kilátástalan helyzetben vannak, egyszerűen nem érdemes disznót hizlalni Magyarországon, a sertéshizlalás önköltsége kilogrammonként 50-91 forinttal haladja meg az értékesítési árat. Ez az agrártárca számításai szerint egy 120 kilogrammos hízó esetében 6000-10 920 forint veszteséget jelent. A kisebb gazdálkodók, akik az önfogyasztásra szántnál több sertést tartanak, inkább háznál levágják az állatokat, annak ellenére, hogy a legtöbb megyében a felvásárlók folyamatosan veszik az élő sertést kilogrammonként 230-250 forintos áron, azonnali fizetés mellett. Legalább 300 forintot tartana ugyanis méltányosnak hízójáért egy a gazdálkodáshoz valamicskét is konyító gazda.

Nehezebb helyzetben vannak azonban a nagyüzemek, ők mindenképpen kénytelenek értékesíteni állataikat a nyomott áron, a nagy hízókibocsátású telepek szinte mindegyike csökkenti a kocalétszámot, többen abba is hagyják a termelést. Mindeközben folytatódott a demonstráló gazdák részéről kifogásolt lengyel sertéshúsimport, aminek visszaszorítása érdekében azonban a kormány a szükséges lépéseket már megtette. A vágóhidaktól kapott információ szerint viszont jelentős mennyiségű és nagyon jó minőségű élő sertés érkezik folyamatosan Csehországból Magyarországra.

Nem mentek el a gazdák a tüntetésre

A várt tízezres tömeg helyett csak pár száz embrer jelent meg az Országház elé a délután négyre meghirdetett nagygyűlésre, ami elvileg este hat óráig tartott volna. A felszólalok sorában ott volt Ekrem Kemál György is, aki bírálta a parlamenti pártokat és a kormányt. Egy óra múltán befejeződött a tüntetés. Este hat órától folytatódik a Pajzs Szövetség minden este hat órára meghirdetett kormányleváltó demonstrációja.