16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Leisztinger cége 1 milliárdos kölcsönt kapott egy állami társaságtól

2008.02.19. 16:00
A szocialista kötődésű nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás egyik külföldi vállalkozása közel 1 milliárd forint összegű kölcsönt kapott az egyik, külföldi befektetésekkel foglalkozó állami társaságtól - derül ki a lapunk birtokába került dokumentumokból. A pénzt annak a montenegrói szállodának a fejlesztésére kapta, ahol Veres János pénzügyminiszter is nyaralt.

A szállodalánc

A főként vidéki, Balaton-parti szállodákat működtető Hunguest Hotels Zrt.-ben (akkor még Rt.-ben) 1996-ban szerzett 50 százalékos tulajdonrészt a Leisztinger-birodalomhoz tartozó három cégből álló konzorcium. Később a tulajdonhányad emelkedett, 2000-ben pedig a szintén szállodaüzemeltetéssel foglalkozó Eravis szállodáit üzemeltetésre bérleti díj ellenében megkapta a Hunguest Hotels Rt. A Hunguest Hotels Zrt. Magyarország egyik legnagyobb szállodalánca, 26 szállodát üzemeltet idehaza és hármat külföldön (Erdélyben, Ausztriában és Montenegróban).

Az ügylet még 2006-ban történt. A Magyar Fejlesztési Bank felügyelete alá tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 942 millió forint úgynevezett tagi kölcsönt nyújtott a negyedik legvagyonosabb magyar üzletembernek tartott, becslések szerint 70 milliárd forintos vagyont magának mondható Leisztinger érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-nek, pontosabban a szállodalánc montenegrói hoteljének. (Az MFB-nél az állam tulajdonosi jogait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gyakorolta/ja.) Ezzel a Corvinus Zrt. kisebbségi tulajdonos is lett a montenegrói szállodában. A Hotel Sun Resort nevű szálloda a Hunguest honlapja szerint négy csillagos, a több mint kéthektáros szállodapark közvetlenül a tengerparti promenád mellett, 5 percnyi sétára Herceg Novi történelmi óvárosától fekszik.

A Corvinusnak az volt a feladata két évvel ezelőtt, hogy idehaza bejegyzett vállalkozások külföldi terjeszkedését, beruházásait segítse forrásokkal. A szóban forgó montenegrói szállodával kapcsolatos ügylet érdekessége, hogy a Corvinus igazgatósága két évvel ezelőtt 6 projektre összesen 2 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá, vagyis a Leisztinger-birodalomba tartozó Hunguest Hotels balkáni szállodájának odaítélt kölcsön ennek csaknem a felét elvitte.

Szerettük volna megkérdezni a Corvinustól az ügylet okát, feltételeit, és azt, hogy eddig minden rendben ment-e az üzlettel. A társaságnál azt mondták, már nem hozzájuk tartozik a projekt, és akik a Corvinus vezetői voltak 2006-ban, már nincsenek ott.

A Corvinus időközben – a többi külföldi befektetéssel egyetemben – átadta egy másik, szintén az MFB-hez tartozó szervezetnek a szóban forgó invesztíciót, mivel megváltoztak a feladatai. Úgy tudjuk, a Beszállítói Befektető Zrt.-re szállt a Corvinus üzletrésze, de a vagyonkezelést az MFB Invest végzi.

Leisztinger

Leisztinger neve az utóbbi időben a Kopaszi gáttal kapcsolatos, feljelentést is hozó ügylettel forrt egybe. Bő fél évvel ezelőtt írtuk, hogy éppen a Kopaszi gáton rendezte születésnapjának megünneplését 50-100 barát társaságában, akik között ott volt Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke, Veres János pénzügyminiszter és Veres felesége is. Leisztinger, Csányi és Veres barátsága nem új keletű: évek óta együtt járnak például síelni, de olykor nyaralni is közösen mennek. Csányi és Veres több ízben is nyaralt Leisztinger montenegrói szállodájában.

Szerettük volna ezért a Beszállítói Befektető Zrt-nek feltenni ugyanezeket a kérdéseket, ám onnan az MFB-hez, illetve az MFB Investhez irányítottak minket, mivel a Beszállítói Befektető Zrt. végelszámolás alatt áll.

Az MFB Investtől azt a választ kaptuk, hogy a szerződésben rögzített feltételeket, a tagi kölcsön révén történt tulajdonszerzés mértékét, a montenegrói szálloda akkori és mostani értékét firtató kérdések megválaszolása azért nem lehetséges, mert az együttműködési és opciós szerződés bizalmas információnak minősíti az adatokat, és titoktartásra is kötelezi őket. Ugyancsak kíváncsiak voltunk arra, hogy amikor befektetési lehetőséget mérlegel az adott állami társaság, akkor megnézik-e a képbe került cég tőke-, likviditási és tulajdonosi helyzetét, és arra is rákérdeztünk, hogy miért ítélték befektetésre érdemesnek a montenegrói szállodát.

A szerződésben kikötött feltételekre vonatkozó kérdéseket a Hunguest Hotels Zrt.-hez is intéztük, válaszukra még várunk.

Az adatvédelmi biztos hivatalának honlapján megtalálható leírások alapján azonban úgy tűnik, kérdéseink vagy azok egy részének megválaszolásához szükséges információk nem minősülhetnek titoknak.  • Hírek