Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négykor startolhat a forgalom a Megyeri hídon

2008.09.30. 11:32
Hiába tiltakoztak a települések, ma meglódul a forgalom a Megyeri hídon, mégpedig négy órától. A miniszterelnöki számítások szerint az utóbbi hat évben a Megyeri negyedik jelentős híd Magyarországon. A várhatóan naponta 57 ezer autós által használandó átkelő 63 milliárd forintot kóstált.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avatta fel az M0-ás körgyűrű (a 2-es és 11-es főutat összekötő) azon 3,9 kilométer hosszú szakaszát, amelynek része a Megyeri híd (az átkelő áatadását egyébként hosszú rendezvénysorozattal ünneplik ma). A kormányfő arról beszélt, hogy az utóbbi 6 évben 4 nagy híd épült Magyarországon, 2003-ban a szekszárdi Duna-híd, majd elkészült a dunaújvárosi Pentele, a kőröshegyi völgyhíd, és most átadták a a Megyeri hídat is.

Ez a legnagyobb felületű híd Magyarországon: a mintegy 1,9 kilométer hosszú átkelőt a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. alkotta M0 Északi Dunahíd Konzorcium gyártotta le, körülbelül 63 milliárd forintért. Az új szakaszt várhatóan kedden 16.00 óra után használhatják az autósok. A szakaszon egyetlen autófajtának sem kell autópálya-díjat fizetni.

A Megyeri híd forgalomba helyezésével várhatóan körülbelül húsz százalékkal csökken majd az Árpád híd, valamint a Szentendrei és a Váci út forgalma. Az új átkelőn a becsült forgalom az átadáskor várhatóan naponta 57 ezer jármű lesz. Emlékeztetőül: a Megyeri híd forgalomba helyezése miatt több település tiltakozott. A múlt keddi Magyar Közlönyben viszont már az jelent meg, hogy a hozzájárulásért cserébe Szigetmonostor a település és Szentendre közé korábban tervezett közúti helyett kerékpáros, gyalogos hidat illetve fejlesztési támogatást kap. A Nemzeti Közlekedési Hatóság végül kiadta a Megyeri híd ideiglenes forgalomba helyezési engedélyét.