Viola
-5 °C
-2 °C

Magyar áldozatai is lesznek a hitelválságnak

2008.09.24. 11:12
A nemzetközi hitelpiaci válság lelassíthatja az alultőkésített, források híján gazdálkodó magyar vállalkozások fejlődését is. Többletforrásokat - olcsó és könnyen elérhető bankhitelek híján - inkább a kockázati tőkétől remélhetnek.

Az amerikai pénzpiaci válság okán kialakult nemzetközi forráshiány miatt a banki refinanszírozás egyre drágább lesz a hazai pénzintézetek számára is, s az ezzel járó kamat- vagy biztosítéki emeléseket az ügyfelek, elsősorban az alultőkésített kis- és középvállalkozások hamarosan megérzik. "A tevékenységük, fejlesztéseik finanszírozásához szükséges pénzügyi háttér beszűkülésével egyre nehezebben és drágábban jutnak majd forráshoz, ami várhatóan nyitottabbá teszi őket a kockázati tőke befektetések iránt" – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető partnere.

Azoknál a cégeknél, ahol a finanszírozás megoldása eddig is napi feladatot jelentett, várható, hogy nem tudnak mit kezdeni a konjunkturális helyzet hirtelen változásával, így itt jelentősebb csődhullámra lehet számítani. Néhány iparág különösen veszélyeztetett, így az amerikai pénzpiaci feszültségek egyik kárvallottja a beruházások tartós lassulása miatt éppen a magyar építőipar lehet, de a válság várhatóan érezteti hatását a tartós fogyasztási cikkek gyártói, forgalmazói, szállítmányozói valamint a turisztikai cégek körében is – véli Gerendy Zoltán és hozzáteszi: "A helyzetet nagymértékben befolyásolhatja, hogy az állam melyik szektornak ad jelentősebb megrendeléseket, dob mentőövet, illetve milyen mértékű egyéb beavatkozásra lesz kész.

Ezekben az iparágakban koncentrációhoz vezethet a szűkülő finanszírozás vagy csődök hatására beinduló felvásárlási tevékenység, ami kedvező alkalmat kínál a megerősödni, piacot szerezni vágyó helyi érdekeltségű, valamin a jobb tőkeellátottsággal rendelkező helyi és multinacionális vállalkozásoknak.

Gerendy szerint ilyen helyzetben jól lehet halászni, mert a jelentős kínálat lehetővé teszi, hogy akár kedvező ár-érték arányú cégek közül lehessen válogatni. A szakember szerint a kis- és középvállalkozások ebben a helyzetben akkor elővigyázatosak, ha odafigyelnek cégük likviditásmenedzsmentjére, és középtávon átgondolják, miből tudják tartósan finanszírozni saját üzletmenetüket.

Annál is inkább, mivel ebben a helyzetben az uniós támogatások igénybevétele is nehezebb, hiszen önerő, vagy az azzal egyenértékű banki forrás nélkül a már elnyert támogatásokat sem lehet lehívni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!