Alfréd
-3 °C
3 °C

Csődöt jelentett a magyar Parmalat

2004.02.02. 08:38
A Parmalat Hungária szombati közgyűlésén a tulajdonosok csődeljárási kérelem benyújtásáról döntöttek. Ezzel időt nyerhet a cég egy működési terv kidolgozására, hogy megőrizze vagyonát és üzleti tevékenységét.
A Parmalat Hungária szombati közgyűlésén a tulajdonosok csődeljárási kérelem benyújtásáról döntöttek. Cristiano Villani, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint az eljárást azért kezdeményezték, hogy legyen idejük a magyarországi cég további működését biztosító terv kidolgozására, megőrizzék annak vagyonát és üzleti tevékenységét, s hogy megvédjék a társaság dolgozóinak és beszállítóinak az érdekeit.

A felszámolás végzetes lenne

Az igazgató úgy vélte, hogy a hitelezők egy csoportja által kezdeményezett felszámolási eljárás lefolytatása a vállalatnak, valamint az alkalmazottaknak és a beszállítóknak a létező legrosszabb megoldás volna, s a Parmalat Rt. végét jelentheti: ez pedig ötszáz munkahely megszűnését és évi nyolcvanmillió liter tej felvevőkapacitásának megsemmisülését is eredményezné.

Cristiano Villani szerint a Parmalat márkanévhez kötődő vállalat a magyarországi tejpiac öt százalékát birtokolja. Ha a Parmalat Hungaria Rt.-t felszámolási eljárás alá vonnák - mint azt a termelők egy csoportja pénteken kezdeményezte a Fejér megyei bíróságon - lehetetlenné válna a Parmalat márkanév használata, mivel az a Parmalat S.p.A. (az olasz anyavállalat) tulajdona.

Fontos a névhasználat

Szakértők szerint a Parmalat márkanév használata nélkül tovább növekednének a magyar társaság veszteségei. A Parmalat fő részvényesének az a szándéka, hogy a jövőben is fenntartsa a magyarországi vállalkozást. Ezért a cég vezetői azonnal folytatják a tárgyalásokat a tejbeszállítókkal, s mielőtt más alternatívában gondolkodnának, hagyományos partnereikkel együtt szeretnének megoldást találni. Villani szerint konkrét lehetőségek mutatkoznak a tejbeszállítók részvényessé történő előlépését illetően és pénzügyi, ipari befektetések is szóba jöhetnek.

Az ügyvezető igazgató közölte: egy néhány napon belül elkészülő tervvel motiválni akarják a beszállítókat, mivel szeretnék elérni, hogy vonják vissza a felszámolási eljárás indítására vonatkozó kérelmüket, így ugyanis a csődeljárás iránti kérelmet hagyhatnák jóvá. A Parmalat Hungaria Rt. tulajdonosainak közgyűlése szombaton felfüggesztette a munkáját, a testület legközelebb március elsején ül össze. Akkor tűzik napirendre a cég feltőkésítésével kapcsolatos kérdéseket, s terjesztik elő a magyarországi vállalkozás jövőjére vonatkozó tervet.