Konrád
8 °C
26 °C

Egyezkedne a Parmalat

2004.02.03. 12:52
Konkrét ajánlatot kaptak a tejtermelők a Parmalat Hungáriától azután, hogy a cég csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A tejtermelők még nem döntöttek.
A Parmalat Hungaria Rt. szombati közgyűlését követően hétfőn este konkrét, "számokat és határidőket tartalmazó" ajánlatot kaptak a tejtermelők a Parmalat Hungaria Rt.-től - tájékoztatta az MTI-t kedden a termelők konzorciumának képviselője. Mint az Index megírta, a szombati tanácskozáson a tulajdonosok csődeljárás kezdeményezésével bízták meg a cég igazgatótanácsát.

Menesztették a vezérigazgatót

Istvánfalvi Miklós elmondta, az ajánlattal kapcsolatban kedd délutáni tanácskozásukon hoznak döntést a tejtermelők.

A tejbeszállítóknak az a csoportja, amelynek 60 napja tartozik a tej árával a Parmalat, - három más beszállítóval együtt - a múlt héten felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen, mert a tartozás kiegyenlítésével és a jövőbeni szállítások kifizetésével kapcsolatban "két hete eredménytelenül tárgyaltak a cég menedzsmentjével."

A vállalattól keddig vártak konkrét, számokat és határidőket tartalmazó ajánlatot.

Az MTI értesülése szerint a Parmalat Hungaria Rt. közgyűlését követően visszahívták tisztségéből Alan van der Nagel-t, a társaság elnökét, s a kialakult krízishelyzet kezelésével Cristiano Villani-t a cég ügyvezető igazgatóját bízták meg. A hírt kedd délelőtt megerősítette, de nem kommentálta a társaság szóvivője.

A működőképesség a cél

Cristiano Villani aláírásával a Parmalat kedden közleményt juttatott el az MTI-hez. Az abban megfogalmazottak szerint a termelők olyan tartalmú levelet küldtek a társaságnak, amely szerint ha nem kapnak kézhez egy számokat és határidőket tartalmazó, aláírt szerződést, beszüntetik a tejszállítást. "Ezzel mindenki számára legrosszabb útra, a működés nélküli felszámolásra kényszerítik a Parmalat Hungaria Rt- t" - olvasható a közleményben.

A cég szerint a tejtermelők tisztában vannak a kilátásba helyezett döntés "egyértelműen negatív következményeivel".

A Parmalat Hungaria Rt. menedzsmentjének, a tulajdonosok kinyilatkoztatott szándékával összhangban, változatlanul a társaság működőképességének a fenntartása a feladata, és "ennek érdekében minden eszközzel törekszik a megegyezésre." A közlemény szerint a társaság január 29.-én a tejtermelők kérésének megfelelően kötelezettségvállalást írt alá a napi tejszállítások ellentételezésének módjáról, azt a termelők nem fogadták el, ezért a társaság hétfői ajánlatával "újabb igényüknek is megkísérelt eleget tenni".