József, Bánk
-7 °C
0 °C

Főpostások is felelősek a biciklibotrányért

2008.05.30. 08:08
Tucatnyi, köztük több vezető beosztású postai dolgozó felelőssége merült fel eddig a postabicikli-botrányban, írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, a Posta, amely korábban saját szabályait sem tartotta be, a szerződés felmondására készül, noha még folyik a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata.

Kerékpár-vásárlási szerződése felmondására készül a Magyar Posta, amely igazgatósága a belső vizsgálatok alapján megbizonyosodott arról, hogy a postásbicikli-beszerzést számos szabálytalanság kísérte – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, a kerékpártender során a cég sokszor saját belső szabályait sem tartotta be, a botrányért több vezetőt is felelősség terhel, és a posta vezérkara azt fontolgatja, hogy büntetőfeljelentést tesz a feltárt szabálytalanságok miatt.

A posta menedzsmentje szerint az ügyért továbbra is a már elbocsátott Gergely László az egyetlen személyes felelős, ezt az újabb vizsgálatok is megerősítik, olvasható a lapban. Gergely korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a döntéseket nem õ mint beosztott, hanem postai vezetõk hozták. A belső szabályok be nem tartására konkrét példát hozott, mondván: bár a Posta jelenleg hatályos belsõ szabályzata ezt nem tenné lehetõvé, rendszeresen elõfordult, hogy beosztott munkavállalók lettek beszerzési bizottságok elnökei.

A Népszabadság tudósítása szerint további vizsgálatokkal vizsgálják, milyen felelősség terheli a hálózati, jogi, és beszerzési igazgatóság munkatársait, illetve az ő munkájukat felügyelő vezetőket. Akár egy tucatnyi postás is számíthat a munkahelyi felelősségrevonásra.

A lap szerint a Posta közben arra készül, hogy – noha a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata még folyik – felmondja a szerződést a tenderen nyertes Cronoponttal. A győri cégnek nyolc napon belül kell nyilatkoznia, tudja-e tartani az eredetileg vállalt határidőt.