Szilárda
-4 °C
3 °C

Tüntetéssorozatot hozhat az ősz

2006.09.05. 08:09
A kormányzati megszorítások miatti tehernövekedést sem a szakszervezetek, sem a munkaadók nem akarják magukra vállalni. Míg a cégek csökkentenék, a munkavállalók növelnék a béreket. Két szakszervezet közös demonstrációs bizottságot állított fel, és ígérik: az őszi tüntetéseken sokkal többen lesznek, mint a júliusin voltak.

A szakszervezetek szerint a reáljövedelmek tervezett 4 százalékpontos, a megszorító intézkedésekből fakadó jövő évi csökkenése elfogadhatatlan. A bruttó bérek olyan mértékű emelését kell elérni, hogy a reáljövedelem ne (vagy csak kisebb mértékben) csökkenjen – jelentette ki a Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Mindenkinek nőnek a terhei

Pataky szerint a tárgyalások menetét lassíthatja az is, hogy a munkaadói oldal is terhei növekedéséről beszél, miközben a foglalkoztatóra jutó járulékok valójában nem emelkedtek, a minimálbér kétszerese után fizetendő járulék pedig csak feketemunka alkalmazása esetén jelent többletterhet. Az egyeztetések három – országos, ágazati és vállalati – szinten zajlanak majd.

A közalkalmazotti bértábla (inflációval korrigált) megtartásáért fog küzdeni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – közölte lapunkkal Varga László, a szervezet alelnöke. Nincs még szervezeti álláspont ugyanakkor a Liga Szakszervezeteknél, az alapvető cél a reáljövedelem-növekedést jelentő pozíciók kiharcolása – mondta lapunknak Horváth Lajos alelnök.

Demonstrációs bizottságot hoztak létre

A Liga a Munkástanácsok Országos Szövetségével országos demonstrációs bizottságot hozott létre a közös cél érdekében, vagyis hogy a kormány vonja vissza a munkavállalókat sújtó megszorító intézkedéseket, a tervezett reformok megvalósítása előtt pedig egyeztessen az érdek-képviseleti szervezetekkel.

Bár valamennyi vezető hangsúlyozta, hogy elsődlegesen tárgyalásos megoldásokban gondolkodnak, ha ez nem vezet eredményre, a szakszervezeti érdekérvényesítés radikálisabb eszközeihez nyúlnak – a júniusi tüntetésen elhangzott ígéretüknek megfelelően. Horváth Lajos szerint októberre valamennyi munkavállaló érezni fogja a megszorítások gyakorlati következményeit, így az esetleges demonstrációkon jóval többen vesznek majd részt, mint a mindössze néhány ezer fő részvételével megtartott nyári tüntetésen. Országos demonstrációról még nem született döntés, megállapodás hiányában várhatóan október közepén vonulnak utcára a szakszervezetek.

Jövőre a közszférán csattan az ostor

A bérekre idén számottevően még nem hat a kiigazítás: a versenyszférában a bruttó átlagkereset várhatóan 7-8 százalékkal nő, így 3-4 százalékos reálbér-növekedés valósul meg. A közszférában pedig a bruttó bérek 5-6 százalékkal emelkedhetnek. Jövőre viszont a megemelt adó- és járulékkulcsok, az átmenetileg gyorsuló infláció, valamint a költségvetési szférában érvényesülő megtakarítások a reáljövedelem és fogyasztás csökkenését okozzák - olvasható a pénteken Brüsszelbe küldött konvergenciaprogramban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!