Nagybankok besorolásán is rontottak

2011.12.16. 12:07

A Fitch Ratings ügynökség a világ hat vezető bankját minősítette le a „ a megnövekedett pénzpiaci kockázatok iránti különös érzékenység miatt”. A Bank of America, az amerikai Goldman Sachs, az angol Barclays, a francia BNP Paribas, a német Deutsche Bank és a svájci Credit Suisse a megnevezett hat pénzintézet.

A hitelminősítési rontás „az egész szektort érintő kihívásokat tükrözte, nem az egyes cégek egyéni hitel-alkalmassági mutatóinak negatív rontását”, de az érintett vezetőknek az kevés vigaszt jelent, hogy mindent jól csinálnak, mégis a piaci körülmények miatt romlik a helyzetük.

A Fitch kritikája főleg a bankoknak azon képességére irányult, hogy milyen gyorsan tudnak pénzügyi követeléseket kielégíteni stresszhelyzetben. Az év során az eurózóna válsága miatt megnövekedtek az európai állampapír tartás költségei és az elemzés szerint ez visszafogta a bankok közti hitelezés mértékét – írta meg a BBC.

Nem csak a Fitch Ratings felől éri támadás a pénzügyi szektort manapság. Előző héten a Moody's, míg november végén a Standard and Poor's rontott számos bank hosszú távú kilátásain hasonló indokokat hangoztatva.