Az EKB elnöke szerint nélkülözhetők a hitelminősítők

2012.01.17. 11:08

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi véleménye szerint a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk döntéseket hozni anélkül, hogy a három nagy hitelminősítő véleményére támaszkodnának, írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. Az EKB vezetője azután nyilatkozott a témában, miután az S&P kilenc a múlt héten kilenc euróövezeti országot minősített le.

Mario Draghi véleménye szerint a piacok már nagyrészt beárazták azt, hogy valamelyik hitelminősítő több euróövezeti országot is leminősíthet, ezért lehetett visszafogott a befektetők reakciója a múlt heti leminősítési hullámot követően. Az EKB vezér ezzel kapcsolatban megemlítette, fel kell tenni a kérdést, hogy egyáltalán mennyire fontosak a befektetőknek a hitelminősítők, amikor a befektetők a gazdaságból érkező híreket úgyis beárazzák a különböző tőkepiaci termékeken keresztül.

Draghi az Európai Parlament tegnapi ülésén elmondta, a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk azt, hogy a hitelminősítések nélkül hozzák meg döntéseiket, vagy legalábbis azt, hogy hitelminősítők besorolásai nélkül határozzák meg egy-egy kibocsátó hitelképességét.

Az EKB-elnök beszédében kitért az európai gazdasági helyzet értékelésére is. A növekedési kilátásokkal kapcsolatban Draghi nem volt túlságosan optimista, a helyzet továbbra is igen súlyos. Az EKB legfrissebb, tavaly decemberben közölt becslése alapján az eurózóna 2012-ben csupán 0,3 százalékkal nőhet, a korábbi becslés 1,3 százalék volt. A banki újrafinanszírozási piac továbbra is akadozik, a bankközi piac gyakorlatilag nem működik, mondta Draghi.