Judit
2 °C
7 °C

Bukhat a 700 milliárd dolláros mentőakció

2008.09.26. 13:30
Megbukott az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőakciója, több órás vita után pont egy republikánus csoport akadályozta meg, hogy megszavazzák azt a képviselőházban.

Nem szavazták meg az amerikai képviselőházban azt a 700 milliárd dolláros adósságfelvásárlási csomagot, mellyel a Bush-adminisztráció meg akarta menteni a bank- és pénzügyi rendszert. A csomag lényege az lett volna, hogy ebből a pénzből az állam kivásárolta volna a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat.

A mentőcsomag nélkül még több bank mehet csődbe – elemzi a helyzetet a BBC Online.

Csütörtök este még úgy tűnt, a republikánusoknak és a demokratáknak sikerült megegyezniük. A két párt közös sajtótájékoztatóján – melyen a Szenátus bankbizottságának az elnöke, Christopher Dodd is részt vett – kijelentették, hogy megegyeztek a pénzügyi terv alapvető kérdéseiben és támogatni fogják azt.

A Fehér Házzal történt egyeztetés után azonban a republikánus küldöttség vezetője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem hiszi, hogy megvan a megállapodás. A tárgyalásokon Henry Paulson pénzügyminiszter szinte térden állva könyörgött a demokraták vezetőjének, Nancy Pelosinak, hogy segítsen átverni a kongresszuson a csomagot. A demokraták azonban kijelentették, hogy nem szavazzák meg a javaslatot a republikánusok támogatása nélkül. Szerintük a döntésnek kétpártinak kell lennie.

Az eredeti tervek szerint George Bush meghívta volna a Fehér Házba a két párt vezetőjét, ezen kívül az elnökjelölteket, John McCaint és Barack Obamát, hogy ezzel is jelezzék a két oldal egységét és egyetértését a csomaggal kapcsolatban. De a találkozón a republikánusok közölték, hogy nekik több időre van szükségük, mielőtt aláírják a megállapodást.

A képviselők valószínűleg péntek reggel találkoznak megint, hogy megpróbáljanak megállapodni. Bár a Marketwatch szerint a republikánusok elvetették a demokraták azon ajánlatát, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Christopher Dodd szerint George Bushnak kell elérni, hogy a republikánusok hajlandóak legyenek tárgyalni, ráadásul az elnöknek is részt kell venni az egyeztetéseken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?