Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Bukhat a 700 milliárd dolláros mentőakció

2008.09.26. 13:30
Megbukott az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőakciója, több órás vita után pont egy republikánus csoport akadályozta meg, hogy megszavazzák azt a képviselőházban.

Nem szavazták meg az amerikai képviselőházban azt a 700 milliárd dolláros adósságfelvásárlási csomagot, mellyel a Bush-adminisztráció meg akarta menteni a bank- és pénzügyi rendszert. A csomag lényege az lett volna, hogy ebből a pénzből az állam kivásárolta volna a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat.

A mentőcsomag nélkül még több bank mehet csődbe – elemzi a helyzetet a BBC Online.

Csütörtök este még úgy tűnt, a republikánusoknak és a demokratáknak sikerült megegyezniük. A két párt közös sajtótájékoztatóján – melyen a Szenátus bankbizottságának az elnöke, Christopher Dodd is részt vett – kijelentették, hogy megegyeztek a pénzügyi terv alapvető kérdéseiben és támogatni fogják azt.

A Fehér Házzal történt egyeztetés után azonban a republikánus küldöttség vezetője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem hiszi, hogy megvan a megállapodás. A tárgyalásokon Henry Paulson pénzügyminiszter szinte térden állva könyörgött a demokraták vezetőjének, Nancy Pelosinak, hogy segítsen átverni a kongresszuson a csomagot. A demokraták azonban kijelentették, hogy nem szavazzák meg a javaslatot a republikánusok támogatása nélkül. Szerintük a döntésnek kétpártinak kell lennie.

Az eredeti tervek szerint George Bush meghívta volna a Fehér Házba a két párt vezetőjét, ezen kívül az elnökjelölteket, John McCaint és Barack Obamát, hogy ezzel is jelezzék a két oldal egységét és egyetértését a csomaggal kapcsolatban. De a találkozón a republikánusok közölték, hogy nekik több időre van szükségük, mielőtt aláírják a megállapodást.

A képviselők valószínűleg péntek reggel találkoznak megint, hogy megpróbáljanak megállapodni. Bár a Marketwatch szerint a republikánusok elvetették a demokraták azon ajánlatát, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Christopher Dodd szerint George Bushnak kell elérni, hogy a republikánusok hajlandóak legyenek tárgyalni, ráadásul az elnöknek is részt kell venni az egyeztetéseken.