Árpád
-2 °C
4 °C

Erre a hétre sokáig emlékezni fogunk

2008.09.20. 23:43
Megdöbbentő hetet tudhat maga mögött az egész világ gazdasága, a pénz-, részvény-, kötvény-, deviza- és árupiacokon is olyan rekordok születtek, amelyekről valószínűleg még unokáinknak is mesélünk majd. Az alábbiakban a MarketWatch által összeállított 10 elemű leg-leg-leg listát közli laptársunk, a Portfolio.hu.

1. A 158 éves múltra visszatekintő befektetési bank, a Lehman Brothers csődje miatt hétfőn akkorát zuhantak az amerikai részvénypiacok, amekkorát utoljára 2001. szeptemberében, a New York-i terrortámadások után láthattunk.

2. Csütörtökön és pénteken az amerikai kormány mentőakciójára a részvénypiacok akkora kétnapos száguldással reagáltak, amekkora utoljára 2000. márciusában történt.

3. Mivel a befektetők tömegesen menekültek a biztonságosnak hitt eszközökbe, az amerikai kincstárjegy hozamok hétfőn akkorát estek, amekkorát a terrortámadások óta még nem. Pénteken viszont ezen a fronton is akkora száguldás volt, amekkorát több mint 20 éve nem láthattunk.

4. Csütörtökön a New York-i Értéktőzsdén összesen 4,2 milliárd darab részvény cserélt gazdát, ami minden idők legmagasabb forgalmát jelenti.

5. Az S&P 500 részvényindex opciós piacából számolt implikált volatilitás index, a VIX, 41,97 pontra ugrott szerdán, ami 2000. augusztusa óta nem látott magasság.

6. Az arany árfolyama szerdán több mint 70 dollárral emelkedett, ekkora dollárban mért ugrásra nem volt példa legalább 28 éve, de egyes források szerint még soha. A pénteki elektronikus kereskedésben a piac megnyugvásával aztán a kurzus 68 dollárral esett, ami pedig szintén 28 éve nem látott esés.

7. Szerdán, amikor a Dow Jones részvényindex 2005. októbere óta nem látott szintekre esett, a bankközi piacon a hitelezés gyakorlatilag leállt. A LIBOR (londoni bankközi kamatláb) akkorát emelkedett ezen a napon, amekkorát az elmúlt 9 évben még egyszer sem.

8. A fejlődő piacokon szintén óriási problémák merültek fel, hisz a moszkvai Micex index kedden 17 százalékot zuhant, majd a piacok megnyugvásával pénteken 30 százalékot száguldott. Ez minden idők legnagyobb emelkedése volt az orosz tőzsdén.

9. Az olaj ára február óta nem látott mélypontra, 90,8 dollárra esett, majd a pénteki zárásra 103,64 dollárig emelkedett vissza, ami 2008. szeptember 10. óta legmagasabb zárás.

10. És igen. A Dow Jones index végül ezt a felejthetetlen hetet alig érzékelhető elmozdulással zárta, miközben az S&P 500 és a Nasdaq Composite részvényindexek még emelkedtek is...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?