Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rekordméretű bankbukás Amerikában

2008.09.26. 10:00
A több mint 300 milliárd dollár eszközértékű Washington Mutual hitelintézet irányítását éjszaka átvette az állam, majd egy 1,9 milliárd dollárért rögtön továbbadta a JP Morgan Chase-nek. Az akcióval elkerülték az amerikai szövetségi betétbiztosító intézet fizetésképtelenné válását.

Tegnap átmenetileg bezárt és állami felügyelet alá került az Egyesült Államok egyik legnagyobb jelzálog-hitelezője, a Washington Mutual, ami az ország történelmének eddigi legnagyobb bankbukását jelenti. A betétesek már korábban elvesztették a bizalmukat a bankban, a felügyeleti adatok szerint 2008. szeptember 15. óta, azaz alig két hét alatt 16,7 milliárd dollárt vontak ki tőle. A felügyelet egy vészaukció keretében rögtön tovább is adta a bajba került pénzintézetet a JP Morgan-nek 1,9 milliárd dollárért. A csődbe ment bank részvényeinek árfolyama a rendes kereskedés során bekövetkezett 25 százalékos esést követően további 74 százalékot zuhant zárás utáni kereskedésben, azaz az eddigi tulajdonosok gyakorlatilag teljesen elvesztették a befektetésüket. A hír lefelé küldte az irányadó amerikai határidős indexeket.

A felvásárló bank 8 milliárd dolláros tőkeemelést jelentett be. Az akvizíció egyszeri költségét 1,5 milliárd dollárra becsülik, de 2010-től évente ugyanennyi lehet az összeolvadásból fakadó költségmegtakarítás. Az egyesüléssel a JP Morgan Chase fiókszám tekintetében a második legnagyobb bank lesz az USA-ban: 23 államban lévő 5400 fiókjábal a lakosság 42 százalékát éri majd el.

A JP Morgan-nek nem ez az első akciója, hogy a pénzügyi válságban megrendült konkurens pénzintézetet vásárol fel. Márciusban körülbelül 2,3 milliárd dollár értékű részvénycserés ügyletben szerezte meg a szintén csődveszélybe került Bear Stearns befektetési bankot.  Akkor a rossz követelések leírásához a JPMorgan Chase 29 milliárd dolláros kölcsönt kapott az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed).

A mostani ügylethez, pontosabban a Washington Mutual 31 milliárd dollárnyi bedőlt hitelének leírásához a bank nem kap állami segítséget. Ugyanakkor az  akvizíció megmenti az amerikai szövetségi betétbiztosító intézetet (FDIC) is az esetleges fizetésképtelenségtől. Ezért lehetséges, hogy a magán mentőakciói jutalmául a JPMorgan Chase is részesedik az amerikai kormány tervezett, 700 milliárd dolláros pénzügyi piaci mentőakciójából

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?