Botond, Mózes
EUR 389,35 Ft
USD 372,91 Ft
12 °C
29 °C

Rekordméretű bankbukás Amerikában

2008.09.26. 10:00
A több mint 300 milliárd dollár eszközértékű Washington Mutual hitelintézet irányítását éjszaka átvette az állam, majd egy 1,9 milliárd dollárért rögtön továbbadta a JP Morgan Chase-nek. Az akcióval elkerülték az amerikai szövetségi betétbiztosító intézet fizetésképtelenné válását.

Tegnap átmenetileg bezárt és állami felügyelet alá került az Egyesült Államok egyik legnagyobb jelzálog-hitelezője, a Washington Mutual, ami az ország történelmének eddigi legnagyobb bankbukását jelenti. A betétesek már korábban elvesztették a bizalmukat a bankban, a felügyeleti adatok szerint 2008. szeptember 15. óta, azaz alig két hét alatt 16,7 milliárd dollárt vontak ki tőle. A felügyelet egy vészaukció keretében rögtön tovább is adta a bajba került pénzintézetet a JP Morgan-nek 1,9 milliárd dollárért. A csődbe ment bank részvényeinek árfolyama a rendes kereskedés során bekövetkezett 25 százalékos esést követően további 74 százalékot zuhant zárás utáni kereskedésben, azaz az eddigi tulajdonosok gyakorlatilag teljesen elvesztették a befektetésüket. A hír lefelé küldte az irányadó amerikai határidős indexeket.

A felvásárló bank 8 milliárd dolláros tőkeemelést jelentett be. Az akvizíció egyszeri költségét 1,5 milliárd dollárra becsülik, de 2010-től évente ugyanennyi lehet az összeolvadásból fakadó költségmegtakarítás. Az egyesüléssel a JP Morgan Chase fiókszám tekintetében a második legnagyobb bank lesz az USA-ban: 23 államban lévő 5400 fiókjábal a lakosság 42 százalékát éri majd el.

A JP Morgan-nek nem ez az első akciója, hogy a pénzügyi válságban megrendült konkurens pénzintézetet vásárol fel. Márciusban körülbelül 2,3 milliárd dollár értékű részvénycserés ügyletben szerezte meg a szintén csődveszélybe került Bear Stearns befektetési bankot.  Akkor a rossz követelések leírásához a JPMorgan Chase 29 milliárd dolláros kölcsönt kapott az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed).

A mostani ügylethez, pontosabban a Washington Mutual 31 milliárd dollárnyi bedőlt hitelének leírásához a bank nem kap állami segítséget. Ugyanakkor az  akvizíció megmenti az amerikai szövetségi betétbiztosító intézetet (FDIC) is az esetleges fizetésképtelenségtől. Ezért lehetséges, hogy a magán mentőakciói jutalmául a JPMorgan Chase is részesedik az amerikai kormány tervezett, 700 milliárd dolláros pénzügyi piaci mentőakciójából

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek