Szilvia
5 °C
16 °C

700 milliárd dollárt állami pénz a bankcsődök ellen

2008.09.21. 16:51
Az amerikai kormányzat meggondolta magát, és állami segítséget nyújt a bajba került bankoknak. 700 milliárd dolláros adósságfelvásárlással akarja megmenteni az ország bank- és pénzügyi rendszerét. Állami intézetet nem gründolnak az alapnak, viszont felvesznek pár befektetési menedzsert.

Az amerikai kormány 700 milliárd dollárt tervez költeni arra, hogy megmentse az összeomlástól az amerikai bank- és pénzügyi rendszert.

Az erre vonatkozó tervet a kormány szombaton jutatta el a kongresszus szakbizottságaihoz, amelyek már megkezdték annak tanulmányozását. Megfigyelők arra számítanak, hogy a kongresszus már kedden, vagy szerdán dönt a javaslatról.

Ennek lényege, hogy a 700 milliárd dollárból az állam kivásárolja a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat. Ez azonban csak azokra az intézetekre terjedne ki, amelyeknek a székhelye az Egyesült Államokban van.

Szombaton a The New York Times azt írta, hogy a pénzintézetek megsegítését célzó terv végrehajtásához a kormányzat nem állít fel semmilyen különleges intézetet. E helyett a pénzügyminisztérium befektetési menedzserek egy csoportját alkalmazza majd.

A piacmentő javaslat arról is szól, hogy 10,6 ezer milliárd dollárról 11,3 ezer milliárd dollárra, azaz pont a 700 milliárd dolláros mentőövvel növelnék az állami adósság törvényben korlátozott felső határát

Megfigyelők szerint erősíti a kormánytervvel kapcsolatos bizonytalanságot, hogy egyelőre senki sem tudja, pontosan mennyi az értéke a nem likvid - az üzleti körökben már csak toxikusnak nevezett - értékpapíroknak. A BBC értesülése szerint ez elérheti az ezer milliárd dollárt is.

A kormány azért is kényszerül az "államosításra", mert szerdán az Egyesült Államok - és részben más vezető országok - pénzügyi rendszere a csőd szélére került a likviditás hirtelen megszűnése miatt. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és a Merrill Lynch ugyancsak amerikai befektetési bank szélsebes eladása óriási meglepetést és zavarodottságot okozott a piacokon, a bankok leálltak a kölcsönnyújtással egymásnak. Emiatt az amerikai és az euróövezeti pénzügyi rendszer szinte megbénult.

Szerdán az amerikai jegybank (Fed), az Európai Központi Bank (EKB), a japán, a svájci és a kanadai központi bank koordináltan összesen 180 milliárd dollárt költött arra, hogy életet leheljen a likviditás hiánya miatt fulladozó bankrendszerbe.

Az intézkedés azonban csak korlátozottan stabilizálta a piacokat, és csütörtökre egyértelművé vált: az amerikai kormány rendkívüli és kardinális lépései nélkül nem sikerül elhárítani az amerikai pénzügyi rendszer szétesését.

A kialakult helyzetben a Bush-kormányzat feladta eddigi álláspontját, és kénytelen volt elismerni, hogy állami beavatkozás nélkül nem sikerül a kereskedelmi bankok csődjét elkerülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?