Adósságcsapdában ragadtak a magyar pizzafutárok Angliában

2007.08.01. 11:19
Jelentős adósságot halmoztak fel Nagy-Britanniában a Domino's Pizza étteremláncnál dolgozó magyar vendégmunkások. A fiatal pizzafutároknak szinte mindenért fizetniük kellett, annyit vontak le bérükből különféle ürügyekkel, hogy nem maradt szinte semmi pénzük.

A T&G szakszervezetet 15 Nagy-Britanniában dolgozó magyar fiatal kereste meg, hogy támogatást találjanak munkaadójukkal, a Domino's Pizza étteremlánccal szemben. Azt szerették volna, hogy úgy bánjanak velük, mint angol kollégáikkal. A legfontosabb céljuk azonban az volt, hogy kikerüljenek az adósságcsapdából, amelybe a folyamatos elvonások miatt kerültek. A fiatalok pizzafutárként dolgoztak a Domino's Pizzánál.

Az érintett dolgozók közül többen jelentős adósságot halmoztak fel néhány hónap alatt. A Domino's Pizza különféle ürügyekkel vont le fizetésükből. Heti ötven fontot kellett fizetni a szállásért, vagyis egy szobáért. Nagyon magas és állandóan változó összegeket vontak le tőlük biztosítás címén.

Több száz fontot kellett fizetniük a munkához szükséges járművekért, amelyekkel a pizzát szállították ki. További százakat a kötelező biztosításért. Néhányan ezen kívül 180 fontot fizettek azért, hogy egyáltalán felvegyék őket.

Sokan fordulnak a konzulátushoz ilyen ügyekben, de a mostani eset áldozatai nem vették fel még a kapcsolatot velünk - nyilatkozta az Indexnek Abelovszky György konzul. A követségen mindenkinek azt tanácsolják, hasonló esetekben forduljanak rendőrséghez, szakszervezetekhez. Annyiszor hangsúlyozták ezt az utóbbi időben, hogy egyre többen fordulnak a hatóságokhoz, ha valamilyen hátrány éri őket.

A T&G szakszervezet tisztségviselői a pizzalánc vezetőivel tárgyalnak az ügyben. A szakszervezet jogi képviselőt is megbízott, aki utánajár, mit történt pontosan. A Domino's Pizza tagadja a vádakat, azt állítják, emberségesen bánnak alkalmazottaikkal.