Megállapodás az orosz államadósság rendezéséről

2002.12.21. 13:07
Tisztességes és jó megállapodás született az orosz államadósság rendezéséről- jelentette be Medgyessy Péter kormányfő, aki hivatalos moszkvai látogatásáról tért haza szombaton. Az alku alapján a magyar állam egy hónapon belül 90 millió dollár készpénzt kap Oroszországtól.
Megállapodás született moszkvai tárgyalásaim során az orosz államadósság rendezéséről, amelynek értelmében a magyar állam egy hónapon belül 90 millió dollár készpénzt kap az orosz féltől - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányfő hivatalos moszkvai látogatásáról tért haza szombaton.

Medgyessy Péter elmondta: Oroszország 36 százalékos árfolyamon rendezi adósságát Magyarország felé, ami 5 százalékponttal jobb annál a megállapodás-tervezetnél, amelyet még az előző kormány dolgozott ki. Tisztességes és jó megállapodás született, amely közvetítők nélkül rendezi az orosz államadósság-ügyet - fűzte hozzá a kormányfő.

Kitért arra is, hogy elvi megállapodásra jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a sárospataki könyvtár visszakerüléséről. A könyvek várhatóan már jövőre hazakerülhetnek, cserébe Moszkva Magyarországon lévő orosz műkincseket kap, amennyiben fellelnek ilyeneket.

A miniszterelnök bejelentette, hogy többek között 300 vagon magyar alma szállításáról, egy gyümölcslé-palackozó üzem létrehozásáról és 10 millió dollár értékben konzervek eladásáról is megállapodást sikerült elérni Moszkvában.  • Tippek
  • Hírek