Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Visszakerülhetnek a Szovjetunióba hurcolt műkincsek

2002.12.20. 14:26
Elvi megállapodás született a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében - nyilatkozta Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseiről. Putyin egyetértett azzal a magyar javaslattal, hogy a szovjet államadósságot Moszkva készpénzben rendezze.
Kezdődjék új fejezet a magyar-orosz kapcsolatrendszerben az elmúlt évek lehűlési időszaka után - ezt szorgalmazta mindkét fél azon a közel másfél órás tárgyaláson, amelyet pénteken folytatott Moszkvában Medgyessy Péter miniszterelnök és Vlagyimir Putyin elnök.

Fotó: Sergei Chirikov
A találkozó utáni sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő elmondta: Putyin egyetértett a jelenleg még mintegy négyszázmillió dolláros szovjet államadósság rendezésével kapcsolatos magyar javaslattal. Ennek az a lényege, hogy a két ország még az év hátra lévő napjaiban közvetítők nélkül, készpénzfizetéses módszerrel rendezze ezt a problémát. A megállapodás tervezett részleteit Medgyessy Péter a délután folyamán orosz kollégájával, Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel vitatja meg.

Medgyessy Péter közölte azt is, hogy elvi megállapodás született a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében. Értékelése szerint ennek alapján a sárospataki könyvtár kötetei akár már a jövő évben visszakerülhetnének Magyarországra.

A tervek szerint a két ország kormányzati vagy kulturális minisztériumi szinten megállapodást kötne az egymás területén található, a második világháború alatt elkerült műkincsek kölcsönös felkutatásáról és visszaszolgáltatásáról. Ezt a megállapodást a magyar parlament nemzetközi szerződésként jóváhagyná. Az orosz fél eddig azt hiányolta, hogy Magyarországon ennek a kérdésnek nincs egységes törvényi szabályozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?