Vilhelmina
11 °C
28 °C

Visszakerülhetnek a Szovjetunióba hurcolt műkincsek

2002.12.20. 14:26
Elvi megállapodás született a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében - nyilatkozta Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseiről. Putyin egyetértett azzal a magyar javaslattal, hogy a szovjet államadósságot Moszkva készpénzben rendezze.
Kezdődjék új fejezet a magyar-orosz kapcsolatrendszerben az elmúlt évek lehűlési időszaka után - ezt szorgalmazta mindkét fél azon a közel másfél órás tárgyaláson, amelyet pénteken folytatott Moszkvában Medgyessy Péter miniszterelnök és Vlagyimir Putyin elnök.

Fotó: Sergei Chirikov
A találkozó utáni sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő elmondta: Putyin egyetértett a jelenleg még mintegy négyszázmillió dolláros szovjet államadósság rendezésével kapcsolatos magyar javaslattal. Ennek az a lényege, hogy a két ország még az év hátra lévő napjaiban közvetítők nélkül, készpénzfizetéses módszerrel rendezze ezt a problémát. A megállapodás tervezett részleteit Medgyessy Péter a délután folyamán orosz kollégájával, Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel vitatja meg.

Medgyessy Péter közölte azt is, hogy elvi megállapodás született a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében. Értékelése szerint ennek alapján a sárospataki könyvtár kötetei akár már a jövő évben visszakerülhetnének Magyarországra.

A tervek szerint a két ország kormányzati vagy kulturális minisztériumi szinten megállapodást kötne az egymás területén található, a második világháború alatt elkerült műkincsek kölcsönös felkutatásáról és visszaszolgáltatásáról. Ezt a megállapodást a magyar parlament nemzetközi szerződésként jóváhagyná. Az orosz fél eddig azt hiányolta, hogy Magyarországon ennek a kérdésnek nincs egységes törvényi szabályozása.