Judit
2 °C
7 °C

Félmillió dolláros büntetést kapott az Andersen

2002.10.17. 13:03
Melinda Harmon szövetségi bíró félmillió dolláros büntetést rótt ki az Arthur Andersen könyvvizsgálóra az Enron összeomlásában játszott szerepe miatt. Ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit ilyen ügyben az Egyesült Államokban egy vállalatra ki lehet szabni. A bíróság a pénzbüntetés mellett ötéves próbaidőre bocsátotta a céget.
A bíró felszólította a könyvvizsgálót, hogy azonnal fizesse ki a büntetést, mielőtt a különböző polgári perek révén minden mozdíthatót elvisznek a cégtől, közölte a Reuters. Az ítélet épp egy évvel azután született, hogy az Enron közzétette azt a negyedéves jelentést, amely a botrányt kiváltotta.

Az ügyvéd szerint a vállalat nem bűnös

C.E. Andrews, a vállalat nemzetközi könyvelési részlegének vezetője nem kommentálta az ítéletet. Rusty Hardin, a cég ügyvédje szerint felháborító, hogy az egész vállalatot tönkreteszik, miközben csak néhány alkalmazott követett el bűnt.

Már nem vizsgál könyveket

Az Andersen a korábbi ítéletek nyomán már gyakorlatilag felfüggesztette a tőzsdei cégek auditálását, ügyfelei nagy részét elvesztette, külföldi részlegeit eladta, és nyolcvanötezer alkalmazottjából mára alig háromezer maradt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?