A csehek megvédték a Budweiser nevet

2003.02.18. 11:16
Nagy-Britanniában ezentúl nem csak az amerikai Anheuser-Busch, hanem a České Budĕjovice-i cég is árulhatja Bud és Budweiser néven sörét.
A névhasználat ügyében a világ legnagyobb sörgyára minden olyan országban bírósághoz fordult, ahova mindkét cég exportál. Az Anheuser-Busch eddig sikeresen levédette a nevet Argentínában, Ausztráliában, Brazíliában, Dániában, Finnországban, Új-Zélandon és Spanyolországban. A csehek nyertek Németországban, Ausztriában, Litvániában és Lettországban.

Két cég, egy név

A Lordok Háza most úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában az amerikai vállalat és a České Budĕjovice-i Budějovický Budvar is jogosan használja a márkanevet. A Lordok Háza nem indokolta a döntést, de fellebbezésnek helye nincs, az ítélet jogerős. A döntés révén előálló helyzet példátlan, hisz így egy márkanéven két cég is árulhatja termékét ugyanazon a piacon.

Ki főzött hamarabb

Az amerikai és a cseh gyár egyaránt azt állítja, hogy ő a márka jogos használója. A csehek arra hivatkoznak, hogy České Budĕjovice német neve Budweis, így természetesen használhatják a "budweisi" nevet. Az Anheuser-Busch viszont azt állítja, hogy Adolphus Busch St. Louis-ban már 1876-ban elkezdődte a Budweiser sörök főzését, hamarabb, mint a cseh cég.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek