Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Fél százalékkal csökkentette a kamatot a Fed

2008.10.29. 19:27
A várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mai kamatdöntő ülésén fél százalékpontra csökkentette a kamatot. Ezzel egy százalékra csökkent az irányadó kamat.

Biztos volt az amerikai kamatdöntés és abban is egyetértettek az elemzők, hogy fél százalékponttal fogja csökkenteni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatot. Ez így is történt. A kamatdöntésnél egyhangúlag szavaztak a kamatdöntés mellett.

A csökkentés indokaként a javuló inflációs kilátásokat és a gazdasági aktivitás kedvezőtlen kilátásait említették. A CNN kommentátora szerint a Fed ezzel beismerte, hogy lassul a gazdaság.

A Fed nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét. Ha tovább csökkentenék a kamatot, az 1958 óta nem látott szintre csökkenne.

Forrás: Fed

A Fed 2007 szeptembere óta kilencedik alkalommal csökkentette most az alapkamatot, egy hónap alatt ez a második kamatcsökkentés. Előző alkalommal, október 8-án a pénzügyi válság miatt a világ nagy központi bankjai – mint az Európai Központi Bank, a Bank of England, a japán jegybank és még sok ország jegybankja – összehangolt lépéssel csökkentette az országukban lévő irányadó kamatot. A Bank of England és az EKB november 6-án ül össze legközelebb.

A Fed a gazdaság felélénkülését reméli a döntéstől. Közleményében aggodalmát fejezte ki a fogyasztói és vállalti költések visszaesése miatt, és hogy a gazdasági visszaesés matt ez még jobban lassulhat. Ezen kívül a Fed azt is jelezte, hogy a pénzpiaci feszültségek súlyosbodása miatt nehezebbé válik a háztartásoknak és a vállalkozásoknak a hitelfelvétel.

A befektetők és az elemzők fél százalékos kamatcsökkentésre számítottak, így a döntés megfelelt a várakozásaikkal. De olyan vélekedések is voltak, melyek 0,75 százalékpontos csökkentést prognosztizáltak.

A befektetők ma egész nap a Fed döntésére vártak, a Wall Street mínuszban indult, majd egész nap bizonytalanság jellemezte a kereskedést. Közvetlenül a kamatdöntés után mínuszba fordultak, de hamar megint erősödésnek indultak az indexek.