Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egész Európa a Fortisnak segít

2008.09.28. 22:53
Az Európai Központi Bank, a belga kormány, a holland és luxemburgi hatóságok is mindent megtesznek azért, hogy a Fortis bank ne menjen csődbe. Vasárnap folytatódtak a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások.

Maga Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa, a holland és belga pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök tárgyalnak a teljes belga kormánnyal, hogy megtalálják a kiutat még mielőtt hétfőn megnyitnak a tőzsdék – értesült az AP. Vasárnap folytatódtak a szombaton megkezdett tárgyalások, melyeknek célja valamilyen megoldást találni, hogy a Fortis ne menjen csődbe.

A Fortis részvényei pénteken esésnek indultak arra a hírre, hogy a pénzintézet likviditási gondokkal küzd. Ezt hiába cáfolta a bank, a befektetők nem hittek bennük. Már szombaton megjelentek olyan hírek, hogy a holland és belga hatóságok összeültek a Fortis vezetőivel, hogy kiutat találjanak a válságból.

A holland pénzügyminiszter reméli, hogy olyan megoldást találnak, mely később a többi banknak is segíthet. A belga szociális tárca vezetője pedig azt mondta, hogy nem hagyhatják, hogy a Fortis ügyfelei legyenek a pénzügyi válság következő áldozatai.

A hírek szerint megoldásként felmerült, hogy a Fortis eladja bizonyos részlegeit, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát. Szombaton belga, vasárnap már francia lapok is arról írtak, hogy a BNP Paribas lehet a vevő.

A belga és a luxemburgi kormány 11,2 milliárd eurót pumpál a bankba, hogy életben tartsák – jelentette be Yves Leterme belga miniszterelnök. Ezt az értesülést nem erősítették meg egyik kormány részéről sem. A luxemburgi pénzügyminiszter annyit mondott, hogy országa hajlandó vállalni a felelősségét. Olyan hírek is terjednek, hogy a holland ING megvenné a Fortistól az ABN Amro bankot.

Bár a holland és belga törvények szerint a kormány csak húszezer euróig hajlandó biztosítani a számlákon elhelyezett betéteket, a kereszténydemokrata Marianne Thyssen (a belga koalíció tagja a pártja) azt mondta, hogy a kormány szász százalékig garantálja a betétek biztosítását.

A Fortis tagadja, hogy bármilyen likviditási gondja lenne. De valójában azóta van bajban, hogy részt vett abban a konzorciumban, mely megvásárolta az ABN Amro bankot. Az volt a történelem legnagyobb banki akvizíciója a maga 70 milliárd dollárjával. A Fortis 24 milliárdot fizetett ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!