Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egész Európa a Fortisnak segít

2008.09.28. 22:53
Az Európai Központi Bank, a belga kormány, a holland és luxemburgi hatóságok is mindent megtesznek azért, hogy a Fortis bank ne menjen csődbe. Vasárnap folytatódtak a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások.

Maga Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa, a holland és belga pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök tárgyalnak a teljes belga kormánnyal, hogy megtalálják a kiutat még mielőtt hétfőn megnyitnak a tőzsdék – értesült az AP. Vasárnap folytatódtak a szombaton megkezdett tárgyalások, melyeknek célja valamilyen megoldást találni, hogy a Fortis ne menjen csődbe.

A Fortis részvényei pénteken esésnek indultak arra a hírre, hogy a pénzintézet likviditási gondokkal küzd. Ezt hiába cáfolta a bank, a befektetők nem hittek bennük. Már szombaton megjelentek olyan hírek, hogy a holland és belga hatóságok összeültek a Fortis vezetőivel, hogy kiutat találjanak a válságból.

A holland pénzügyminiszter reméli, hogy olyan megoldást találnak, mely később a többi banknak is segíthet. A belga szociális tárca vezetője pedig azt mondta, hogy nem hagyhatják, hogy a Fortis ügyfelei legyenek a pénzügyi válság következő áldozatai.

A hírek szerint megoldásként felmerült, hogy a Fortis eladja bizonyos részlegeit, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát. Szombaton belga, vasárnap már francia lapok is arról írtak, hogy a BNP Paribas lehet a vevő.

A belga és a luxemburgi kormány 11,2 milliárd eurót pumpál a bankba, hogy életben tartsák – jelentette be Yves Leterme belga miniszterelnök. Ezt az értesülést nem erősítették meg egyik kormány részéről sem. A luxemburgi pénzügyminiszter annyit mondott, hogy országa hajlandó vállalni a felelősségét. Olyan hírek is terjednek, hogy a holland ING megvenné a Fortistól az ABN Amro bankot.

Bár a holland és belga törvények szerint a kormány csak húszezer euróig hajlandó biztosítani a számlákon elhelyezett betéteket, a kereszténydemokrata Marianne Thyssen (a belga koalíció tagja a pártja) azt mondta, hogy a kormány szász százalékig garantálja a betétek biztosítását.

A Fortis tagadja, hogy bármilyen likviditási gondja lenne. De valójában azóta van bajban, hogy részt vett abban a konzorciumban, mely megvásárolta az ABN Amro bankot. Az volt a történelem legnagyobb banki akvizíciója a maga 70 milliárd dollárjával. A Fortis 24 milliárdot fizetett ki.