Botond, Mózes
EUR 390,28 Ft
USD 374,56 Ft
12 °C
29 °C

Újabb nagybankok kerültek bajba

2008.09.27. 18:37
Maratoni tárgyalások után kongresszusi képviselők és a Bush adminisztráció is úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés a 700 milliárd dolláros adósságfelvállalási csomagról. Közben újabb nagy bankok kerültek bajba, például az amerikai Wachovia és a belga Fortis.

Bár pénteken még nagyon sok volt a bizonytalanság az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőcsomagjával kapcsolatban, egy maratoni tárgyalássorozat eredményeként úgy tűnik, mégis megszavazhatják azt a kongresszusban. Több képviselő és a Bush adminisztráció is úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés –, írja a New York Times.

Hajnali háromig tárgyaltak az adósságrendező csomagról és jelentősen előreléptünk – nyilatkozta Harry Reid, Nevada szenátora, a ház többségi vezetője. A politikus azt reméli, hogy vasárnap este bejelenthetik a megegyezést. A republikánus delegáció vezetője Judd Gregg, New Hampshire szenátora megerősítette ezt és azt emelte ki, hogy a mentőcsomag elvetése súlyos helyzetbe hozza a pénzügyi rendszert és összeomolhat a hitelpiac.

George Bush amerikai elnök is a terv mellett állt ki szokásos, heti rádióbeszédében.

A tárgyalás résztvevői kevesebb mintegy tucatnyi pontot említettek, melyben nem volt egyetértés. A Henry Paulson pénzügyminiszter által beterjesztett csomag lényege, hogy az állam ebből a 700 milliárd dollárból kivásárolná a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat.

Újabb áldozatok

Közben az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankja, a Wachovia bejelentette, hogy tárgyalni kezdett a Citigrouppal. A megbeszélések még nagyon korai szakaszban vannak, és elképezlhető, hogy nem is egyeznek meg, de a Wachovia valószínűleg be szeretné biztosítani magát arra az esetre, ha az adósságrendező csomag elfogadása elcsúszna, vagy nem nyújtana megfelelő segítséget.

A Wachovia papírjai pénteken 22 százalékot buktak, miután szektortársa, a Washington Mutual csődöt jelentett. A piacon felerősödtek a félelmek, hogy a Wachovia is hasonló sorsra juthat.

A belga-holland Fortis részvényei is estek pénteken, hiába cáfolta a pénzintézet, hogy likviditási gondokkal küzd. A bank a hétvégén tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal és a belga pénzügyi felügyelettel – értesült a Reuters. A befektetők bizonytalanságban töltik a hétvégét, mert semmi nem szivárog ki a tárgyalásokról, a Reuters forrásai is csak annyit mondanak, hogy vasárnapig semmi konkrétumot nem lehet megtudni.

A belga pénzügyi felügyelet szóvivője csak annyit volt hajlandó hozzátenni mindehhez, hogy a felek megvizsgálják, milyen lehetőségei vannak a Fortisnak. Azt azonban nem árulta el, hogy kik vesznek részt a tárgyalásokon. Egy másik felügyeleti vezető azt nyilatkozta a Flemish rádiónak, hogy a kormány és a piaci felügyelet lesz ott.

A hírek szerint a Fortis azt reméli, hogy hétfőn be tudja jelenteni üzleti érdekeltségei egy részét, hogy megnyugtassa a befektetőket és ne folytatódjon a pénteken megkezdődött esés. Több napilap úgy értesült, hogy a vevő a BNP Paribas lehet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek