Jenő
-3 °C
6 °C

Újabb nagybankok kerültek bajba

2008.09.27. 18:37
Maratoni tárgyalások után kongresszusi képviselők és a Bush adminisztráció is úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés a 700 milliárd dolláros adósságfelvállalási csomagról. Közben újabb nagy bankok kerültek bajba, például az amerikai Wachovia és a belga Fortis.

Bár pénteken még nagyon sok volt a bizonytalanság az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőcsomagjával kapcsolatban, egy maratoni tárgyalássorozat eredményeként úgy tűnik, mégis megszavazhatják azt a kongresszusban. Több képviselő és a Bush adminisztráció is úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés –, írja a New York Times.

Hajnali háromig tárgyaltak az adósságrendező csomagról és jelentősen előreléptünk – nyilatkozta Harry Reid, Nevada szenátora, a ház többségi vezetője. A politikus azt reméli, hogy vasárnap este bejelenthetik a megegyezést. A republikánus delegáció vezetője Judd Gregg, New Hampshire szenátora megerősítette ezt és azt emelte ki, hogy a mentőcsomag elvetése súlyos helyzetbe hozza a pénzügyi rendszert és összeomolhat a hitelpiac.

George Bush amerikai elnök is a terv mellett állt ki szokásos, heti rádióbeszédében.

A tárgyalás résztvevői kevesebb mintegy tucatnyi pontot említettek, melyben nem volt egyetértés. A Henry Paulson pénzügyminiszter által beterjesztett csomag lényege, hogy az állam ebből a 700 milliárd dollárból kivásárolná a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat.

Újabb áldozatok

Közben az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankja, a Wachovia bejelentette, hogy tárgyalni kezdett a Citigrouppal. A megbeszélések még nagyon korai szakaszban vannak, és elképezlhető, hogy nem is egyeznek meg, de a Wachovia valószínűleg be szeretné biztosítani magát arra az esetre, ha az adósságrendező csomag elfogadása elcsúszna, vagy nem nyújtana megfelelő segítséget.

A Wachovia papírjai pénteken 22 százalékot buktak, miután szektortársa, a Washington Mutual csődöt jelentett. A piacon felerősödtek a félelmek, hogy a Wachovia is hasonló sorsra juthat.

A belga-holland Fortis részvényei is estek pénteken, hiába cáfolta a pénzintézet, hogy likviditási gondokkal küzd. A bank a hétvégén tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal és a belga pénzügyi felügyelettel – értesült a Reuters. A befektetők bizonytalanságban töltik a hétvégét, mert semmi nem szivárog ki a tárgyalásokról, a Reuters forrásai is csak annyit mondanak, hogy vasárnapig semmi konkrétumot nem lehet megtudni.

A belga pénzügyi felügyelet szóvivője csak annyit volt hajlandó hozzátenni mindehhez, hogy a felek megvizsgálják, milyen lehetőségei vannak a Fortisnak. Azt azonban nem árulta el, hogy kik vesznek részt a tárgyalásokon. Egy másik felügyeleti vezető azt nyilatkozta a Flemish rádiónak, hogy a kormány és a piaci felügyelet lesz ott.

A hírek szerint a Fortis azt reméli, hogy hétfőn be tudja jelenteni üzleti érdekeltségei egy részét, hogy megnyugtassa a befektetőket és ne folytatódjon a pénteken megkezdődött esés. Több napilap úgy értesült, hogy a vevő a BNP Paribas lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?