Judit, Xénia
18 °C
35 °C

A Chevron beszállna a Jukoszba

2003.08.04. 13:39
A Chevron Texaco huszonöt százalékos részvénycsomag megvásárlásáról tárgyal az orosz olajtársasággal, közölte a Sunday Times értesüléseire hivatkozva a BBC.
A Sunday Times szerint az amerikai vállalat már régóta érdeklődik az orosz cég iránt. A Chevron most állítólag hat-hétmilliárd dollárt ajánl a Jukosz részvényeinek egynegyedéért. Az olajtársaság papírjai iránt az ExxonMobil a Shell és a Total is érdeklődik.

Őrizetben a tulajdonos

A Jukosz ellen jelenleg több vizsgálat is folyik. Platon Lebegyevet, Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, az olajtáraság társtulajdonosát július 2-án vették őrizetbe. Az üzletembert nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással, adócsalással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolják. Letartóztatása óta a Jukosz adóügyeit és egyes tranzakcióit is ellenőrzik.

A kormány a Jukosz mellett

Mihail Kaszjanov miniszterelnök Lebegyev ügyével kapcsolatban kijelentette: a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére. German Gref gazdaságfejlesztési miniszter egy nyilatkozatában felszólította a hatóságokat: minél előbb zárják le az ügyet, hogy a piac megnyugodjon.

Egymilliárdos nyereség

A Jukosz olajtársaság tiszta nyeresége 1,27 milliárd dollár volt az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 462 millió dollár helyett - közölték a vállalatnál július 7-én. A bevétel 3,9 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,01 milliárdról, a működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 1,66 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első negyedévi 677 millióról, az amerikai könyvelési szabvány (GAAP) szerint.