Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymásra mutogatnak a republikánusok és a demokraták

2008.09.30. 11:37
Alighogy véget ért a szavazás a képviselõházban az adósságrendezõ csomagról, a demokrata és repubikánus képviselõk azonnal egymást kezdték el hibáztatni a bukás miatt. A tény azonban az, hogy csakis együttes erõvel tudták megbuktatni a pénzügyminiszter tervét.

Ha az adóságrendezõ csomag bukásának okait keressük, a legnyilvánvalóbb választ az amerikai választók hozzáállásában kell keresnünk. Bár a Gallup múlt pénteken készült felmérése szerint az amerikaiak 78 százaléka tartotta fontosnak, hogy a kongresszus tegyen valamit a pénzügyi válság enyhítésére, magát a csomagot csupán 22 százalékuk támogatta. Márpedig idén, az elnökválasztással egyidõben a teljes képviselõházat – és a szenátus harmadát – újraválasztják, azaz a képviselõk egy hónappal a választás elõtt nem kockáztathatták egy népszerûtlen javaslat támogatását.

Ezt támasztja alá az is, hogy a javaslatot a republikánusok és a demokraták együttes erõvel buktatták meg. Ez persze nem akadályozta meg a demokratákat abban, hogy a kudarcot a javaslatot nagyobb arányban leszavazó republikánusokra fogják, ami azért visszatetszõ, mert amúgy a képviselõházban a demokraták vannak többségben, azaz akkor is elfogadhatták volna a javaslatot, ha a republikánusok egységesen ellene szavaznak.

Arról nem is beszélve, hogy a javaslat kudarcában az amerikai elemzõk egységes véleménye szerint nagy szerepe volt a ház demokrata elnökének, Nancy Pelosinak. A Demokrata Párt liberális (ez az amerikai politikában a szocialista megfelelõje) szárnyának vezére a törvény vitáját a republikánus kormányzat szapulására használta ki, a válságért a felelõsséget mindenestül a republikánus kormányzat nyakába varva. Ez, a hírek szerint, tucatnyi republikánus képviselõt késztetett a javaslat elutasítására.

A politika már a múlt héten bekavart az adóságrendezõ csomagról szóló tárgyalásokba. John McCain a múlt szerdán váratlanul kampánya felfüggesztésérõl döntött, hogy a válsághelyzetben személyesen dolgozhasson az adóságrendezésen. Csütörtökön demokrata riválisával közösen tárgyaltak is a kérdésrõl George W. Bushsal. A tárgyalás rossz hangulatú volt, a két oldal persze egymást hibáztatta. A demokraták szerint McCain miatt esett kútba az akkor körvonalazódó megállapodás, a republikánusok szerint a demokraták csak üvöltözni voltak hajlandóak velük.

A valóság az, hogy a csütörtökig kidolgozott megállapodást valóban McCain fúrta meg, de az elemzõk szerint az õ beavatkozásának is köszönhetõen kerültek bele az eredetileg a pénzügyminiszternek korlátlan felhatalmazást adó csomagba azok a garanciális elemek, amelyek egyáltalán esélyt adtak a javaslat elfogadására. Az eredetileg négyoldalas javaslat az egyeztetések nyomán száztíz oldalasra duzzadt.

De a törvényhozókat végül ezek a biztosítékok sem gyõzték meg. A kudarc pedig újabb lehetõséget teremtett a két oldalnak egymás gyalázására - bár, mint azt már írtuk, a csomagot csakis együttes erõvel tudták megbuktatni.