Jenő
-3 °C
6 °C

A Kreml mentõövet dob az orosz iparnak

2008.09.17. 08:07
Az orosz cégeknek ez év végéig a Standard & Poor's számításai szerint 45 milliárd dollárt kell visszafizetniük külföldi hitelezõiknek, márpedig ez a pénz jelenleg nem áll rendelkezésükre.

A VEB állami fejlesztési bank Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jóváhagyásával 2,4 milliárd dollárnyi hitelt nyújt az orosz feldolgozóipari vállalatoknak - jelentette be tegnap a bank. A hitelekkel a repülõgép- és tengeralattjáró-építéstõl a titániumgyártáson át számos célt kívánnak támogatni, köztük egy Szocsi melletti sípálya és téli üdülõtelep építését a 2014-es téli olimpiára.

A kormányfõ döntése idõben egybeesett Dmitrij Medvegyev államfõ és az oligarchák csúcsszervének tartott gyáriparosok szövetsége hétfõi találkozójával. A két és fél órás megbeszélésen a milliárdosok megismerhették az elnök véleményét az ország politikai és gazdasági helyzetérõl. A legfontosabb problémáról: a cégek piaci értékvesztésérõl és a hitelszûkérõl Medvegyev csak annyit mondott, hogy ez ügyben Putyin fog lépni - ami meg is történt.

Az orosz tõzsde részvényeinek piaci értéke csak ebben a hónapban eddig 24 százalékot zuhant, a dollárban jegyzett részvényárfolyamok tõzsdei indexe, az RTS a májusi csúcshoz képest 52 százalékot esett - az üzletemberek aktív válságkezelõ politikát sürgettek. A jegybank már a múlt pénteken 13,4 milliárd dollárt kölcsönzött rövid lejáratra a kereskedelmi bankoknak, amit hétfõn további 12,65 milliárd követett. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány kétszeresére, 1232 milliárd rubelre (47,79 milliárd dollár) növeli azt az összeget, amit a költségvetési többletbõl képzett tartalékalapokból a likviditás megõrzése érdekében rövid lejáratú betétként elhelyeznek a bankoknál.

A bankrendszer likviditásának kérdése azért is különösen fontos az üzletembereknek, mert az orosz cégeknek ez év végéig a Standard & Poor's számításai szerint 45 milliárd dollárt kell visszafizetniük külföldi hitelezõiknek, márpedig ez a pénz jelenleg nem áll rendelkezésükre. A tanácskozáson a vezetõ üzletemberek az áfa csökkentését is sürgették, amire azonnali és pozitív választ kaptak: Medvegyev a Kommerszant szerint közölte, egyetért a javaslattal és a döntést a miniszterelnök a kormány vállalkozói és versenyképességi tanácsának csütörtöki ülésén be fogja jelenteni. Az orosz gazdasági növekedés lassulására utal, hogy a tegnap közzétett adatok szerint az ipari növekedés augusztusban csak 4,7 százalékos volt, ami nagyobb ugyan a júliusi 3,2 százaléknál, de elmarad a várakozásoktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?