Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Kreml mentõövet dob az orosz iparnak

2008.09.17. 08:07
Az orosz cégeknek ez év végéig a Standard & Poor's számításai szerint 45 milliárd dollárt kell visszafizetniük külföldi hitelezõiknek, márpedig ez a pénz jelenleg nem áll rendelkezésükre.

A VEB állami fejlesztési bank Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jóváhagyásával 2,4 milliárd dollárnyi hitelt nyújt az orosz feldolgozóipari vállalatoknak - jelentette be tegnap a bank. A hitelekkel a repülõgép- és tengeralattjáró-építéstõl a titániumgyártáson át számos célt kívánnak támogatni, köztük egy Szocsi melletti sípálya és téli üdülõtelep építését a 2014-es téli olimpiára.

A kormányfõ döntése idõben egybeesett Dmitrij Medvegyev államfõ és az oligarchák csúcsszervének tartott gyáriparosok szövetsége hétfõi találkozójával. A két és fél órás megbeszélésen a milliárdosok megismerhették az elnök véleményét az ország politikai és gazdasági helyzetérõl. A legfontosabb problémáról: a cégek piaci értékvesztésérõl és a hitelszûkérõl Medvegyev csak annyit mondott, hogy ez ügyben Putyin fog lépni - ami meg is történt.

Az orosz tõzsde részvényeinek piaci értéke csak ebben a hónapban eddig 24 százalékot zuhant, a dollárban jegyzett részvényárfolyamok tõzsdei indexe, az RTS a májusi csúcshoz képest 52 százalékot esett - az üzletemberek aktív válságkezelõ politikát sürgettek. A jegybank már a múlt pénteken 13,4 milliárd dollárt kölcsönzött rövid lejáratra a kereskedelmi bankoknak, amit hétfõn további 12,65 milliárd követett. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány kétszeresére, 1232 milliárd rubelre (47,79 milliárd dollár) növeli azt az összeget, amit a költségvetési többletbõl képzett tartalékalapokból a likviditás megõrzése érdekében rövid lejáratú betétként elhelyeznek a bankoknál.

A bankrendszer likviditásának kérdése azért is különösen fontos az üzletembereknek, mert az orosz cégeknek ez év végéig a Standard & Poor's számításai szerint 45 milliárd dollárt kell visszafizetniük külföldi hitelezõiknek, márpedig ez a pénz jelenleg nem áll rendelkezésükre. A tanácskozáson a vezetõ üzletemberek az áfa csökkentését is sürgették, amire azonnali és pozitív választ kaptak: Medvegyev a Kommerszant szerint közölte, egyetért a javaslattal és a döntést a miniszterelnök a kormány vállalkozói és versenyképességi tanácsának csütörtöki ülésén be fogja jelenteni. Az orosz gazdasági növekedés lassulására utal, hogy a tegnap közzétett adatok szerint az ipari növekedés augusztusban csak 4,7 százalékos volt, ami nagyobb ugyan a júliusi 3,2 százaléknál, de elmarad a várakozásoktól.