Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tavaly Paul McCartney kereste a legtöbbet

2003.03.13. 12:14
A Rolling Stone magazin leggazdagabb zenészekről összeállított listája élén idén Paul McCartney áll, aki 2002-ben 72 millió dollárt keresett. Mariah Carey úgy lett nyolcadik, hogy harmincmillió dollárt kapott az EMI-tól, hogy a kiadó végre megszabaduljon tőle.
McCartney tavalyi koncertsorozata előtt kilenc évig nem turnézott, a magas bevétel nagyrészt ennek köszönhető, közölte a Reuters a Rolling Stone magazin 14-én megjelenő számára hivatkozva. A lista második helyezettje a Rolling Stones 44 millió dollárral. Ez a csapat is turnéjának köszönhette előkelő helyezését, 1997 után ugyanis a 2002-es sorozat volt először teltházas.

Tavaly egyébként is a koncertek jelenthették zenészek legfontosabb bevételi forrását, hiszen a cd-eladások csökkentek, miközben a másolt cd-k és a fájlcserélők forgalma folyamatosan .

A harmadik helyezett Dave Matthews Band például gyakorlatilag semmit nem keresett lemezeladásból, tavalyi 31,3 millió dollárja szinte kizárólag a koncertek jegyeladásaiból folyt be. A csapat tavaly negyedik volt, pedig akkori bevétele 43,4 millióra rúgott.

Eminem lemezét vették

A tavalyi első U2 kimaradt az idei listából, miután a csapat 2002-ben csak egy best of albumot jelentetett meg. Az ötödik Eminem lett, 2002-ben az ő lemezéből kelt el a legtöbb, így ő azon kevesek közé tartozik, akik nem elsősorban a koncertekkel kerestek tavaly.

Bruce Springsteen szintén turnéjának köszönheti hetedik helyét. Mariah Carey nyolcadik lett, igaz ő azért kapott harmincmillió dollárt az EMI-tól, hogy a kiadó végre megszabaduljon tőle. Ozzy Osbourne az MTV-n futó sorozatának köszönhetően a tizedik lett. Robbie Williams, aki 2002-ben 125 millió dolláros szerződést kötött az EMI kiadóval, a 13. helyre került, miután a szerződésben megállapított összegből tavaly húszmillió dollár ütötte a markát.