Emőke
-4 °C
9 °C

A Microsoft ezentúl nem osztogat részvényopciókat

2003.07.09. 15:34
A Microsoft a jövőben nem ad dolgozóinak részvényopciókat, közölte a Financial Times. Az elővásárlási jogok osztogatása vitatott módja ugyan a jutalmazásnak, mégis, részben ez táplálta a kilencvenes évek konjunktúráját.
Az ötvenezer embert foglalkoztató vállalat bejelentette, hogy az alaposan átalakított fizetési politikának megfelelően változás áll be a részvényopciós programban, amelyeket annak idején a teljesítmény ösztönzésére vezettek be. A vállalat részvényeinek jegyzése 1982 óta nyilvános, azóta dolgozók ezrei váltak milliomossá elővételi joguk révén.

A főnökök is elvesztik opcióikat

A részvényopció visszavonásával a társaság hatszáz legmagasabb rangú alkalmazottja is elesik elővételi jogától. Az óriáscég új program indít, amellyel azt szeretné elérni, hogy ne csak a kiemelt dolgozói, hanem minden alkalmazottja részvénybirtokos legyen. Az új terv szerint a dolgozók opciók helyett részvényeket kapnak, de csak korlátozott részvényesi jogokkal bírhatnának, papírjaikat pedig leghamarabb is csak öt év múlva adhatnák el, feltéve, hogy még mindig a szoftveróriás alkalmazásában állnak.

Csökkenő bizalom

A kilencvenes évek alatt számos vállalat, különösen a pénzszegény, de jó hírnévvel rendelkező high-tech, valamint a kockázatos befektetésnek ígérkező internetes társaságok alkalmazták előszeretettel az elővételi jog osztogatását jutalmazási formaként, amelyet munkavállalóik gyakran elfogadtak.

Lassan azonban csökkent a szimpátia a módszerrel szemben, főként, miután esett a részvények ára. Számos befektető is gyanakodni kezdett, amikor az elővételi jog értéke nem jelent meg a könyvelési kimutatásokban. A befektetők végül meggyőzték a Microsoftot, hogy változtasson eddigi pénzügyi politikáján. A cég végül egyetértett a befektetőkkel abban, hogy jobb ösztönző lehetőséget is találnak a részvényesek számára az elővételi jog helyett, ekkor döntöttek az új program elindításáról.