Vilhelmina
11 °C
28 °C

Brutális olajdrágulás a piacon

2008.09.22. 21:17
Egy nap alatt 25 dollárral drágult a kőolaj, egészen 130 dollárig emelkedett az ár. Elemzők szerint a bankszektort és az ingatlanadósokat mentő amerikai akció drágítja az olajat.

Egy nap alatt még soha nem emelkedett ilyen mértékben a kőolaj ára – írja az AP hírügynökség. Fékevesztett drágulást jelzett hétfőn este az olajpiac: az amerikai könnyűolaj jegyzésének napi emelkedése elérte a hordónkénti 25 dollárt, azaz az októberi szállítású amerikai könnyűolaj ára 130 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Az elmúlt négy napban több mint 40 dollárral lett drágább a kőolaj ára, a múlt héten még 90 dollár körül kereskedtek az New York-i árupiacon. Utoljára június 6-án volt nagyobb arányú áremelkedés, akkor egy nap alatt 10,75 dollárral emelkedett az ár. A kőolaj egyébként július 22-e óta nem volt ilyen drága.

Az olaj ára azért ugrott meg, mert a globális gazdasái lassulás visszafogja a keresletet. William Ramsay, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezetője azt mondta, hogy az Egyesült Államokban és Európában észlelhető lassulás elérte Kínát és Indiát is – olvasható a Bloombergen.

Emellett a piacokon az a hír is izgalmat keltett, hogy Szaúd-Arábia és Nigéria kitermelése is csökken nyersolajból, továbbá a Mexikói-öbölben is kevesebb olajat jövesztenek.

A dollárral szemben az euró hétfőn kora este több hetes árfolyami csúcsot ért el, 1,4685 dollárt, de az amerikai pénz minden más jelentősebb külföldi devizával szemben gyengült. A befektetői érdeklődés a dollártól ismét az olajpiac felé fordult. Az euró az amerikai tőzsdenyitás idején 1,4637 dollár volt. A dollár euróhoz viszonyított árfolyama szeptember 19-e óta 2,1 százalékot esett, 1,4769-ről 1,4466-ra – augusztus 29-e óta most a leggyengébb – írja a Bloomberg.

A piac nyersolaj árának hétfői drágulása kora estére még a hordónkénti 7 dollárt ért el, azaz 111 és fél dollár fölé kúszott az amerikai könnyűolajra New Yorkban a határidős jegyzés, mert az olajpiacon befektetők úgy spekulálnak: az amerikai bankszektort mentő monstre állami akció leviszi a dollár értékét, mi több, inflációt gerjesztő hatással is jár majd.