Árpád
-2 °C
4 °C

Brutális olajdrágulás a piacon

2008.09.22. 21:17
Egy nap alatt 25 dollárral drágult a kőolaj, egészen 130 dollárig emelkedett az ár. Elemzők szerint a bankszektort és az ingatlanadósokat mentő amerikai akció drágítja az olajat.

Egy nap alatt még soha nem emelkedett ilyen mértékben a kőolaj ára – írja az AP hírügynökség. Fékevesztett drágulást jelzett hétfőn este az olajpiac: az amerikai könnyűolaj jegyzésének napi emelkedése elérte a hordónkénti 25 dollárt, azaz az októberi szállítású amerikai könnyűolaj ára 130 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Az elmúlt négy napban több mint 40 dollárral lett drágább a kőolaj ára, a múlt héten még 90 dollár körül kereskedtek az New York-i árupiacon. Utoljára június 6-án volt nagyobb arányú áremelkedés, akkor egy nap alatt 10,75 dollárral emelkedett az ár. A kőolaj egyébként július 22-e óta nem volt ilyen drága.

Az olaj ára azért ugrott meg, mert a globális gazdasái lassulás visszafogja a keresletet. William Ramsay, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezetője azt mondta, hogy az Egyesült Államokban és Európában észlelhető lassulás elérte Kínát és Indiát is – olvasható a Bloombergen.

Emellett a piacokon az a hír is izgalmat keltett, hogy Szaúd-Arábia és Nigéria kitermelése is csökken nyersolajból, továbbá a Mexikói-öbölben is kevesebb olajat jövesztenek.

A dollárral szemben az euró hétfőn kora este több hetes árfolyami csúcsot ért el, 1,4685 dollárt, de az amerikai pénz minden más jelentősebb külföldi devizával szemben gyengült. A befektetői érdeklődés a dollártól ismét az olajpiac felé fordult. Az euró az amerikai tőzsdenyitás idején 1,4637 dollár volt. A dollár euróhoz viszonyított árfolyama szeptember 19-e óta 2,1 százalékot esett, 1,4769-ről 1,4466-ra – augusztus 29-e óta most a leggyengébb – írja a Bloomberg.

A piac nyersolaj árának hétfői drágulása kora estére még a hordónkénti 7 dollárt ért el, azaz 111 és fél dollár fölé kúszott az amerikai könnyűolajra New Yorkban a határidős jegyzés, mert az olajpiacon befektetők úgy spekulálnak: az amerikai bankszektort mentő monstre állami akció leviszi a dollár értékét, mi több, inflációt gerjesztő hatással is jár majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?