Szilvia
5 °C
16 °C

Folytatódik a dráma a pénzpiacon

2008.09.26. 16:45
Európa zuhant, ahogy nyitás után az amerikai bankpapírok is a tőzsdén. Az amerikai Washington Mutual pénzintézet kimúlása és az állami mentőcsomag késlekedése újabb bankpapírokat küldött a mélybe. A kedvezőtlen amerikai GDP-adat tovább rontotta a piaci hangulatot. A kedvezőtlen hangulat ellenére a BUX 1,4 százalékot emelkedett.

Újabb mélységeket teszteltek ma délután a főbb nyugat-európai részvényindexek, a német DAX 2,2, a francia CAC-40 2,4, az angol FTSE pedig 2,1 százalékkal esett vissza elsősorban a pénzügyi szektort megrázó újabba fejlemények miatt. Csökkenéssel kezdtek a vezető tőzsdemutatók New Yorkban is, elsősorban azért, mert elakadtak a pénzügyi ágazatnak szánt 700 milliárd dolláros mentőcsomagról folyó törvényhozási tárgyalások. Emellett fokozta a rendkívül ideges hangulatot az egyik legnagyobb amerikai hitelintézet, Washington Mutual bedőlése, valamint a várakozásoktól (3,3 százalék) jelentősen elmaradó (2,8 százalék) amerikai GDP adat.

A Barclays Capital, a brit Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege (ez vásárolta fel a néhány hete összeomlott amerikai Lehman Brothers befektetési bank maradványait) mai kiadott elemzésében azt írta, hogy a bankközi piacok likviditási hiánya néhány héten belül globális recessziót okozhat, ha nem történik beavatkozás. A pénzszűkét ellensúlyozandó reggel a nagy európai jegybankok (Európai Központi Bank, Bank of England és Swiss National Bank) összesen 111 milliárd dollárt öntöttek a piacra.

A Washington Mutual csődje hallatán a befektetők ismét szabadulni kezdtek a pénzügyi papíroktól. A Royal Bank of Scotland 6,8, a Credit Suisse 6,3, a Deutsche Bank 4,9, a UBS 4,6, az Axa 4,4, a Barclays pedig 4,1 százalékot veszített értékéből.

A legnagyobbat a Washington Mutual szektortársa, a Wachovia bukott. A társaság papírjai 22 százalékkal értékelődtek le az amerikai piacok nyitását követően, miután fokozódtak a félelmek, hogy versenytáráshoz hasonló sorsa juthat. Ugyanis ez a bank a legnagyobb kibocsátója az úgynevezett választható rugalmas kamatú jelzáloghiteleknek, amelyeket alacsony bevezetési kamattal bocsátanak ki és a visszafizetésre számos opciót kínálnak. A Washington Mutual volt a második legnagyobb szereplő ezen hitelek piacán.

A belga-holland, Magyarországon is jelenlévő Fortis részvényei 12 százalékkal, 14 éves mélypontra zuhantak, miután elterjedt, hogy a bankcsoport likviditási gondokkal küzd. A társaság ezt cáfolta. Január óta a részvények értéke több mint kétharmaddal csökkent. A jelenlegi részvényárakat tekintve a csoport teljes piaci tőkeértéke 14 milliárd euró körül van.

Rosszul szerepeltek a technológiai cégek papírjai is. A Nokia papírjai 3,2 százalékkal értékelődtek le a finn tőzsdén, miután a JP Morgan csökkentette a társaság mobilkészülékelet gyártó üzletágára vonatkozó növekedési várakozását. Emellett 11 euróról 10 euróra vágták a részvényekre vonatkozó célárfolyamukat, valamint lakossági piacvesztést jósoltak. A Nokia eggyik riválisa, az okostelefonokat gyártó Research in Motion még rosszabbul járt: a várttól elmaradó profitjelentése 21 százalékos mínuszba küldték a papírt.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a budapesti tőzsde kifejezetten jól teljesített, 1,43 százalékos emelkedéssel, 19403,48 ponton zárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?