Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Folytatódik a dráma a pénzpiacon

2008.09.26. 16:45
Európa zuhant, ahogy nyitás után az amerikai bankpapírok is a tőzsdén. Az amerikai Washington Mutual pénzintézet kimúlása és az állami mentőcsomag késlekedése újabb bankpapírokat küldött a mélybe. A kedvezőtlen amerikai GDP-adat tovább rontotta a piaci hangulatot. A kedvezőtlen hangulat ellenére a BUX 1,4 százalékot emelkedett.

Újabb mélységeket teszteltek ma délután a főbb nyugat-európai részvényindexek, a német DAX 2,2, a francia CAC-40 2,4, az angol FTSE pedig 2,1 százalékkal esett vissza elsősorban a pénzügyi szektort megrázó újabba fejlemények miatt. Csökkenéssel kezdtek a vezető tőzsdemutatók New Yorkban is, elsősorban azért, mert elakadtak a pénzügyi ágazatnak szánt 700 milliárd dolláros mentőcsomagról folyó törvényhozási tárgyalások. Emellett fokozta a rendkívül ideges hangulatot az egyik legnagyobb amerikai hitelintézet, Washington Mutual bedőlése, valamint a várakozásoktól (3,3 százalék) jelentősen elmaradó (2,8 százalék) amerikai GDP adat.

A Barclays Capital, a brit Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege (ez vásárolta fel a néhány hete összeomlott amerikai Lehman Brothers befektetési bank maradványait) mai kiadott elemzésében azt írta, hogy a bankközi piacok likviditási hiánya néhány héten belül globális recessziót okozhat, ha nem történik beavatkozás. A pénzszűkét ellensúlyozandó reggel a nagy európai jegybankok (Európai Központi Bank, Bank of England és Swiss National Bank) összesen 111 milliárd dollárt öntöttek a piacra.

A Washington Mutual csődje hallatán a befektetők ismét szabadulni kezdtek a pénzügyi papíroktól. A Royal Bank of Scotland 6,8, a Credit Suisse 6,3, a Deutsche Bank 4,9, a UBS 4,6, az Axa 4,4, a Barclays pedig 4,1 százalékot veszített értékéből.

A legnagyobbat a Washington Mutual szektortársa, a Wachovia bukott. A társaság papírjai 22 százalékkal értékelődtek le az amerikai piacok nyitását követően, miután fokozódtak a félelmek, hogy versenytáráshoz hasonló sorsa juthat. Ugyanis ez a bank a legnagyobb kibocsátója az úgynevezett választható rugalmas kamatú jelzáloghiteleknek, amelyeket alacsony bevezetési kamattal bocsátanak ki és a visszafizetésre számos opciót kínálnak. A Washington Mutual volt a második legnagyobb szereplő ezen hitelek piacán.

A belga-holland, Magyarországon is jelenlévő Fortis részvényei 12 százalékkal, 14 éves mélypontra zuhantak, miután elterjedt, hogy a bankcsoport likviditási gondokkal küzd. A társaság ezt cáfolta. Január óta a részvények értéke több mint kétharmaddal csökkent. A jelenlegi részvényárakat tekintve a csoport teljes piaci tőkeértéke 14 milliárd euró körül van.

Rosszul szerepeltek a technológiai cégek papírjai is. A Nokia papírjai 3,2 százalékkal értékelődtek le a finn tőzsdén, miután a JP Morgan csökkentette a társaság mobilkészülékelet gyártó üzletágára vonatkozó növekedési várakozását. Emellett 11 euróról 10 euróra vágták a részvényekre vonatkozó célárfolyamukat, valamint lakossági piacvesztést jósoltak. A Nokia eggyik riválisa, az okostelefonokat gyártó Research in Motion még rosszabbul járt: a várttól elmaradó profitjelentése 21 százalékos mínuszba küldték a papírt.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a budapesti tőzsde kifejezetten jól teljesített, 1,43 százalékos emelkedéssel, 19403,48 ponton zárt.