Árpád
-2 °C
4 °C

A munkahelyi stressz megduplázza az infarktus kockázatát

2002.10.29. 10:45
A túlságosan nagy munkahelyi stressz megkettőzi a szívinfarktus kockázatát - állítja egy finn tanulmány, amelyet a British Medical Journal című orvosi szaklap közölt.
A finn kutatók több mint 25 éven át vizsgáltak rendszeresen 812 jó egészségben lévő ipari dolgozót (545 férfit és 267 nőt), a Valmet cég alkalmazottait. Közülük 73-an hunytak el cardio-vascularis problémák következtében ezen időszak alatt.

A vizsgálatok során személyes beszélgetések, kérdőívek és orvosi vizsgálatok segítségével ellenőrizték a kísérleti alanyokat érő stresszt, a vérnyomásukat és vérkoleszterin szintjüket.

Ezzel azután összevetették, hogy az 1973 és 2001 közötti időszakban országos viszonylatban hányan haltak meg infarktus következtében.

A kutatók mindezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a munkahelyi stressz (nagyobb követelmények, nem kielégítő elismerés, alacsony fizetés, a társadalmi elismertség hiánya és a jövő kilátástalansága) összességében kétszeresére (pontosabban: 2,2-2,4-szeresére) növelte az infarktus kockázatát az országos átlaghoz viszonyítva - olvasható az AFP jelentésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?