Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az egész világon esnek a tőzsdék

2008.09.30. 10:50
Ahogy az várható volt, az amerikai tőzsdék történelmi esése átterjedt az ázsiai piacokra is, a régió valamennyi jelentős tőzsdéje bukott – foglalta össze az eseményeket az AP. A BUX a reggeli nyitásban csatlakozott a világszerte dúló pánikhangulathoz, 4 százalék feletti mínuszban nyitott, de a kereskedés első két órájában már erősödött, a hétfői záráshoz képest már csak 1,3 százalékos mínuszban állt 11 órakor.

A japán Nikkei 225 index 544 ponttal, vagyis 4,6 százalékkal esett, mindezt azután, hogy hétfőn már vesztett értékéből 1,3 százalékot. Az ausztrál és új-zélandi főbb indexek négy-négy százalékkal, a szöuli Kospi 3,5 százalékkal, a hongkongi 5,5 százalékkal esett. A tajvani tőzsde 6,1 százalékkal csökkent, a tajvani miniszterelnök-helyettes fel is szólította a befetetőket, hogy bízzanak az ország gazdaságában.

Az ázsiai tőzsdék egyértelműen az amerikai eseményekre reagáltak. Miután a képviselők nem szavazták meg a 700 milliárd dolláros adósságrendező csomagot, a Wall Street hatalmasat bukott. A Dow Jones 777 pontot, azaz 7 százalékot esett, a Nasdaq 9,14 százalékos, az S&P 9,3 százalékos mínuszban zárt. A kanadai index 7 százalékot esett.

Persze nem csak New Yorkban bizalmatlanok a befektetők, a dél-amerikai tőzsdék is estek hétfőn. A brazil tőzsdét fel is kellett függeszteni 14 százalékos mínusznál, végül 9,4 százalékkal zárt lejjebb, mint pénteken. Az argentin index 8,7 százalékot, a mexikói 6,4 százalékot, a chilei 5,5 százalékot esett.

Európa sem ússza meg, mindenhol eséssel indult a tőzsde. Az orosz tőzsdét szinte azonnal a nyitás után felfüggesztették, és (közép-európai idő szerint) csak 11 óra után indították újra. A londoni FTSE-100 55 pontos veszteséggel kezdett, egy óra múlva 0,80 százalékos csökkenésnél járt, a frankfurti DAX-30 1,97 százalékkal esett nyitáskor. A legnagyobbat persze most is a bankok esnek, a Royal Bank of Scotland 9,3 százalékot, az Unicredit 9,5 százalékot, az UBS 6 százalékot veszített értékéből.

A BUX 4,2 százalékos mínuszban, közel 750 pontos eséssel nyitott, 17 965 ponton kezdte a kereskedést. 11 órára Magyarországon megnyugodtak a kedélyek, az index már csal 1,3 százalékos mínuszban állt, az OTP 1,9, a Mol 2,7 százalékkal ért kevesebbet, mint a hétfői záráskor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!