Ötszáz biciklit ajánlottak fel használatra egészségügyi dolgozóknak

HUS 1980
2020.04.17. 17:52 Módosítva: 2020.04.17. 19:37

Ötszáz bringát bocsát rendelkezésre egészségügyi és szociális dolgozóknak a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, hogy a tömegközlekedést elkerülve biztonságosabban járhassanak munkába. Húsz darab biciklit pénteken már át is adtak a Szent László Kórháznak, és az egyik bringát Szlávik János infektológus, osztályvezető főorvos is kipróbálta. 

A kerékpár a fertőződés szempontjából sokkal biztonságosabb, mint a tömegközlekedés. Nem kell mások által összefogdosott felületeket megérinteni, és hát eleve egyedül ülünk a bringán. A Maketusz minél több egészségügyi dolgozónak szeretné elérhetővé tenni a biciklizést, ezért ajánlotta fel a bringás vándortáborok flottáiba tartozó kerékpárjait használatra. Benyó Balázs, a Maketusz elnöke is a biciklizés biztonságát emelte ki. „Azoknak lehet ez nagy segítség, akiknek nincs autójuk, vagy csak tömegközlekedéssel tudnak eljutni a munkahelyeikre. Nagyon nagy teher van most rajtuk, és ők nem eshetnek ki a munkából.”

Benyóék húsz bringát adtak most át, de a Szent Lászlón kívül már más intézményekkel is kapcsolatban vannak, vidéki kórházak dolgozói is használhatják majd a bringáikat. A Maketusz elnöke azt javasolja a biciklire ülő egészségügyiseknek, hogy viseljenek fejvédőt, és ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb útvonalon tekerjenek be a munkahelyükre. 

A Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, Halász Áron arról beszélt, hogy a koronavírus és a korlátozások nehéz helyzetbe hozta őket, át kellett gondolniuk rendezvényeiket, és Bringázz a munkába kampányukat is. Ez utóbbi a Maradj otthon, de ha menned kell, bringázz kommunikációjába fordul át, amelyet több másik kerékpáros szervezettel együtt képviselnek. 

A biciklizés így is népszerű, a tavaszi adatok nyári forgalmat is mutatnak olykor, sokan választották alternatív közlekedési eszközként a kerékpárt. 

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is arról beszélt, hogy a mostani kerékpárátadás egy nagyobb akció része, azt reméli, akik most ráéreznek arra, hogy biciklivel gyorsabb, egészségesebb és élménydúsabb közlekedni, azok a járványhelyzet után is rajta maradnak a kerékpáron. 

Szlávik János főorvos azt mondta, hogy neki egyfelől az a feladata, hogy mindenkit az otthon maradásra biztasson, de másfelől orvosként az egészséges életmódot is népszerűsítenie kell, ezért a nem zárt térben és egyedül végzett sportolást is ajánlja, ilyen például a kerékpározás is. 

Szlávik szerint a bringák nem csak munkába járásra jók, a kórháznak három-négy telephelye van, és egy intézményen belül is akadnak 6-700 méteres távolságok, amiket most majd így is meg lehet tenni. „Tudom, milyen érzés egy bicikli nyergébe pattanni, milyen élmény tekerni, még én is ki fogom próbálni valamelyik biciklit” – mondta a főorvos, aki először azért kollégáit küldte próbaútra, de némi unszolásra végül ő is gurult egy keveset. 

Az egyik Szent László-s azt mondta, hogy vagy tíz éve nem ült biciklin, de szerinte a most kapott gépet fogja használni. Nem beszélt a levegőbe, elég gyorsan megbarátkozott a bringával, az átadás után fél órával is rajta ült, az egyik távolabbi egységből tekert vissza. 

Neked is van bringád? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!

(Borítókép: Révész Máriusz a mai bicikli átadáson. Fotó: Huszti István / Index)