József, Bánk
-6 °C
0 °C

Zsidósága miatt támadták Blair fiának barátnőjét

2005.04.17. 20:26
Saját elmondása szerint a brit kormányfő idősebbik fiának, Euan Blairnek a barátnőjét, Lucian Bergert zsidó származása miatt érték atrocitások az egyetem. A 23 éves lány éles szavakkal bírálta "a baloldalon éledő antiszemitizmust".

A zsidó származása miatt őt ért súlyos atrocitásokról számolt be a brit kormányfő legidősebb fiának barátnője, akit szavai szerint az országos egyetemi diákszövetségben (NUS) betöltött vezető posztjáról is kiszorítottak.

#alt#
Luciana Berger (Forrás: Telegraph)
A 23 éves Luciana Berger, a londoni Birkbeck College politikatudományi hallgatója, aki a brit sajtó szerint néhány hónapja jár Euan Blairrel, Tony Blair miniszterelnök fiával, több hétvégi brit lapban szinte egy időben megjelent nyilatkozataiban elmondta: azután kényszerült távozni a múlt héten az NUS végrehajtó bizottságából, hogy súlyos rasszista inzultusoknak volt kitéve a szervezet rendezvényein.

Berger, egy jómódú észak-londoni zsidó család gyermeke, az NUS volt antirasszista és antifasiszta kampányszervezője a The Sunday Timesnak, a The Sunday Telegraphnak és az Evening Standardnek felfedte: diáktársai egyes felszólalásai után leköpdösték, email-üzenetekben "koszos cionista disznónak" nevezték.

A diákszövetség vezetése Luciana Berger elmondása szerint hallgatott, amikor egy rendezvényen "racionális cselekedetnek" nevezték zsinagógák felégetését, de a húr akkor pattant el benne, amikor egy NUS-konferencián "Emberfajta-e a zsidó?" címmel terjesztett irodalmat talált.

Luciana Berger, a munkáspárti kormányfő fiának barátnője "a baloldalon éledő antiszemitizmust" is éles szavakkal bírálta, és helytelennek nevezte a Labour egyik - azóta ejtett - választási plakátját is, amelyen az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje, Michael Howard - köztudottan kelet-európai zsidó holokauszt menekültek leszármazottja -, illetve ugyancsak zsidó pénzügyminiszter-jelöltje, Oliver Letwin szárnyas disznóként látható.

Ez egyenes utalás akart lenni a lehetetlen dolgokat jelölő "majd ha a disznók repülni fognak" (when pigs might fly) angol kifejezésre, illetve arra, hogy a toryk választási programjában szereplő gazdasági adatok a Munkáspárt szerint majd akkor lesznek helytállóak, ha ez a lehetetlenség bekövetkezik.

Danny Stone, a brit zsidó diákszövetség kampányigazgatója szerint a brit egyetemi oktatók is mind többször konfrontálódnak zsidó diákjaikkal. Stone a The Sunday Timesnak elmondta: több egyetemen is rendre előfordul, hogy zsidó hallgatók nem kapnak felmentést a szombatra - a zsidó vallás heti pihenőnapjára - beütemezett vizsgák alól. Egy oktató állítólag azzal utasított el egy ilyen kérvényt, hogy "ha akar, bárki kitalálhat mindenféle ostoba vallást".