Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Botrány előtt a Fehér Ház?

2003.06.19. 17:54
Bushnak egyre élesebb támadásokkal kell szembenéznie az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében. Az sem kizárt, hogy szövetségeséhez, Blairhez hasonlóan súlyos belpolitikai botrányba sodródhat. John Kerry, az elnökjelölt-esélyes demokratán ez nem múlna, szerinte nemcsak Bush, de Amerika hiteléről is szó van. Eközben megkezdődtek kongresszusi vizsgálatok.
George Bush amerikai elnököt újabb támadás érte, amiért a demokraták egyik legtekintélyesebb képviselője szerint eltúlozta az iraki tömegpusztító-fegyverek jelentette fenyegetést, amely elsőszámú indoka volt a háború megindításának.

Mindenkit félrevezetett

John Kerry demokrata képviselő, a 2004-es elnökválasztás egyik esélyes elnökjelöltje azzal vádolja Busht, hogy mindenkit félrevezetett, és ígéretet tett arra, hogy a kongresszus alaposan megvizsgálja a tömegpusztító fegyverek kérdését.

Mint ismeretes korábban több titkosszolgálati szakértő és volt tisztviselő is arról nyilatkozott, hogy a vezetés sokszor nem várta meg őket az információk bizonyításával, vagy egyszerűen tudtuk nélkül hozták nyilvánosságra azokat. A kormányzat szerint azonban a CIA nem kommunikálta megfelelően kételyeit.

Megkezdődtek a vizsgálatok

Az amerikai kongresszus mindkét házában megkezdődtek a vizsgálatok. Szerdán az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága megkezdte azokat a meghallgatásokat, amelyekkel tisztázni kívánják, milyen hírszerzési értesülésekre alapozta az iraki háború megindítását az amerikai kormány.

A vizsgálat első napján arra keresték a választ, milyen eszközökkel kutattákaz iraki fegyverarzenált, és hogyan juottak arra a megállapításra, hogy Irak tömegpusztító fegyverrel rendelkezik.

A bizottság a CIA azon kulcsfontosságú megállapítását vizsgálta, amelyek szerint Irak egy évtized alatt akár atomfegyvert fehjleszthet ki, biológiai és vegyi fegyverrel már rendelkezik valamint rakétáinak hatótávolsága jóval nagyobb a megengedettnél.

Nem engedem ki Busht a slamasztikából

Bár még hivatalosan nem kezdődött meg az amerikai elnökválasztási kampány, a demokrata ellenzék nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem, hogy kritizálhassa a Bush-adminisztrációt, legyen az a sokáig szentnek és sérthetetlennek tartott kül- és biztonságpolitika.

"Nem engedem, hogy [Bush] a kimásszon a slamasztikából a kampányidőszak végéig; különös tekintettel Amerika és az ő hitelességének kérdésére. - nyilatkozta Kerry - Ha hazudott, úgy nekem is hazudott."

Nem vizsgálat, hozzáértők kellenek

Meg fogják találni a tömegpusztító fegyvereket, hangsúlyozta ugyanakkor Douglas Feith, republikánus képviselő a BBC-nek, és hozzátette, az, hogy nincsenek meg a bizonyítékok, még nem jelenti azt, hogy a háború elhibázott lett volna.

Feith úgy fogalmazott, hogy a vezetés azon van, hogy kiderítse, mi folyik az országban, különös tekintettel a tömegpusztító fegyverek ügyére.

Bush bosszús

Bush elnök eközben a háborúban legelkötelezettebb szövetségesének számító Tony Blair brit miniszterelnöknek próbál támogatást nyújtani, aki hatéves hivatali idejének legsúlyosabb botrányát éli meg. "A Blairt ért vádaknak nincs alapjuk" - jelentette ki Bush. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor az elnök nem tűnt magabiztosnak, inkább gondterheltnek és bosszúsnak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft