Lenke
14 °C
28 °C

Párttársai támadnak Schwarzeneggerre

2003.08.13. 11:33
A republikánusok sztárjelöltjének, Arnold Schwarzeneggernek nem a demokratáktól kell a politikai támadásokat elviselnie, hanem épp ellenkezőleg, akoltársai kötnek bele minduntalan. A mérsékelten konzervatívnak számító filmszínésznek ügyesen kell lavíroznia, hogy állva maradjon az egyre gyakrabban cirkusznak titulált kaliforniai kampányidőszakban.
Az hogy Kalifornia demokratái Arnold Scwarzeneggert politikusi tapasztalatlansága, az illegális emigránsok elleni szigora, valamint múltjának karcosabb részletei miatt támadják, nem szokatlan dolog.

De - mint arról a Washington Times konzervatív amerikai lap beszámol - a filmsztárt komoly támadások érik párttársai, a republikánus riválisok felől is.

Hol tartasz, Arnold?

"Hadd tudjuk már meg, hol tart Arnold? Biztos vagyok benne, hogy nagyban dolgozik az előtte álló feladatokon, és nemsokára hallani fogunk felőle" - jegyezte meg csipősen Bill Simon republikánus üzletember, aki tavaly novemberben a mostani kormányzóval, Grey Davisszel szemben maradt alul. Grey Davis demokrata kormányzó visszahívásáról most fognak szavazni.

Ugyancsak a színész rátermettségét kérdőjelezi meg Tom McClintock republikánus nagyágyú az ABC televízióban: "Egészen biztos vagyok abban, hogy Schwarzenegger meg tudna tanítani engem filmeket csinálni. Abban is biztos vagyok, hogy én is meg tudnám tanítani őt a fiskális reformok szükségességére, hogy Kalifornia ismét egyenesbe kerüljön. Ám ez most nem a tanulás ideje."

Hadd csinálják

Arra, hogy ez mennyire nem használ a republikánusok legesélyesebb jelöltjének, épp egy demokrata kampánymunkás mutat rá, aki szerint Davis visszahívásának sikere nagyban függ Schwarzenegger népszerűségétől.

Joe Cerell szerint jó ez így, és anélkül, hogy a demokraták beszállnának a politikai iszapbirkózásba, hagyni kell a republikánusokat, hogy maguk intézzék el saját jelöltjeiket.

Az esélytelen Davis szürke szerepben

A közéleti vitákban kemény fiúnak számító Davis kormányzó egyébiránt épp ezért nem hallatja hangját, és arra játszik, hogy visszahívása (az USA történetében először lenne ilyen) nem fog bekövetkezni, ha az emberek látják, micsoda cirkusz lett a kampányból. "Ilyenkor a legokosabb, ha az ember befogja a száját, és nem vesz részt ebben a bohózatban" - mondja a kaliforniai Claremont intézet egyik politológusa.

Davis ezért most a szürke eminenciás szerepében tetszeleg, profi politikusi arcát mutatja. Csupán azt látni, hogy a szürke, de felelősségteljes napi kormányzói tevékenységét végzi. Számos egyeztetetésen vesz részt, tárgyal, igaz - írja a Times -, alig ígérhet konkrétumokat, hiszen Amerika legnagyobb állama 38 milliárd dolláros deficittel küszködik.

Davis esélyeit ugyanakkor igen szerénynek tartják: San Francisco demokrata polgármestere például a lottózás esélyeit jobbnak látja annál, hogy Davis kormányzó maradhasson.

Két iksz

Október 7-én a szavazóknak két ikszet kell behúzniuk majd. Először arról dönthetnek, maradhat-e Davis, majd kiválaszthatják a lehetséges utódot a rekord mennyiségű 247 jelölt közül. Ha a szavazók többsége Davis mellett dönt, a második iksz természetesen érvényét veszíti.

Schwarzeneggernek keményíteni kell

A mérsékelt Schwarzeneggernek most leginkább arra kell összpontosítania, hogy maga mellé állítsa konzervatívabb republikánusokat, akik nem mulasztják el kiosztani őt azért, mert támogatja az abortuszt, a homoszexuálisok jogait, valamint a kézifegyverek ellenőrzésének szigorítását. Schwarzenegger ezért szeretné szigorítani az illegális bevándorlásról szóló törvényt, amely a slágertémája a republikánusoknak.

De még ha sikerül is megszerettetnie magát a konzervatív szavazókkal, akkor sem dőlhet hátra, ugyanis a Davis körüli taktikai csend ellenére a demokraták nem fogják elmulasztani, hogy a kampányfinisben előszedjék Schwarzenegger múlját, és szaftos - nőkről, kábítószerről és szexuális zaklatásról szóló - sztorikkal szórakoztassák a választókat.