Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Gasparovicot eltiltanák a magyar kártyától

2009.03.28. 14:50 Módosítva: 2009.03.28. 15:19

Iveta Radicová, a szlovák ellenzék közös államfőjelöltje felszólította Ivan Gasparovic jelenlegi köztársasági elnököt, hogy állítsa le a lakosság megfélemlítését és ne használja a magyar kártyát választási kampányában. Felszólította az elnököt arra is, hogy nyilvánosan határolódjon el ezektől az akcióktól.

"Felszólítom a Szlovák Köztársaság elnökét, hogy állítsa le a lakosság megfélemlítését, megosztását szlovákokra és más nemzetiségűekre, hagyja abba a magyar kártya használatát, nyilvánosan határolódjon el az ilyen módszerektől és ítélje el azokat" - jelentette ki Radicová szombaton Pozsonyban tartott sajtóértekezletén.

Radicová azért hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, mert pénteken röplapok jelentek meg Dél-Szlovákia egyes vidékein. Készítőik autonómiát ígértek a magyaroknak, ha azok támogatni fogják a szlovák ellenzék közös államfőjelöltjét. A röplapoktól Radicová már pénteken elhatárolódott, kampánystábja pedig feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

"Az az elnök, aki a magyar kártyát használja, nyugtalanságot és bizonytalanságot szít az állampolgárok közösségében, és megosztja a társadalmat, nem államfője a Szlovák Köztársaságnak, és nem is lehet az" - jelentette ki Radicová. A helyzetet komolynak értékelte az elnökjelölt, szerinte a szlovákok és a kisebbségek együttélése veszélyben van.

A szlovák államfő szóvivője útján visszautasította a kritikát. "Ivan Gasparovicnak semmi köze mindehhez. A magyar kártyát Radicová húzta elő" - reagált az ellenzéki jelölt sajtóértekezletére Marek Trubac elnöki szóvivő.